Taloyhtiön velvollisuuksiin kuuluu huolehtia hissin huoltamisesta, korjaamisesta ja tarkastamisesta. Lisäksi taloyhtiön tulee varmistaa, että hissistä pelastaminen tapahtuu turvallisesti.
Hissin turvallisuuden ja toimintavarmuuden kannalta olennaisinta on huolto, eli esimerkiksi parin kuukauden välein tehtävät huoltokäynnit ja erilliset vikojen korjaamiset. Määräaikaistarkastuksilla varmistetaan joka toinen vuosi, että hissi on turvallinen ja että huolto on ollut asianmukaista.
Tarkastuslista auttaa alkuun
Jotta taloyhtiön arki sujuisi huolettomasti, kannattaa taloyhtiön kiinnittää huomiota erityisesti huoltosopimukseen ja hissin huoltoliikkeen valintaan. Halvin vaihtoehto ei välttämättä takaa perusteellisinta huoltoa eikä pitkällä tähtäimellä tule edes edullisimmaksi, kun puutteellisen huollon takia joudutaan korjaustoimenpiteisiin. Huoltoliikkeellä pitää olla aikaa ja resursseja tehdä jokaisella huoltokäynnillä huolto-ohjelman mukaiset toimenpiteet.
Huollon toimivuutta voi testata esimerkiksi seuraavien kysymysten avulla:
-
Toimiiko hissi moitteettomasti? Onko pieniä vikoja tai puutteita? Yleinen katselmus hissin kunnosta ja hissitilojen siisteydestä kertoo jo paljon.
-
Onko erillistä korjausta vaativia isompia vikoja tai käyttökatkoksia?
-
Onko hissille laadittu huolto-ohjelma?
-
Hissin huoltopäiväkirjan tarkistaminen. Onko huollot tehty huolto-ohjelman mukaisesti?
-
Määräaikaistarkastuksen pöytäkirjojen tarkastaminen. Onko tarkastuksissa havaittu paljon vikoja? Viat voivat olla merkki puutteellisesta huollosta.
-
Jos hississä tapahtuisi onnettomuus, onnistuuko hissistä pelastaminen nopeasti ja turvallisesti?
Taloyhtiö voi myös käyttää apunaan hissikonsulttia esimerkiksi hissitilojen tarkastamiseen.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään