Helsingissä käyttöön älykäs kaupunkitietomalli

Helsingin kaupunki on ottanut käyttöön kaksi uuden sukupolven 3D-kaupunkimallia, joista odotetaan apua muun muassa rakentamiseen, kaupunkisuunnitteluun ja kaupungin omaisuuden hallintaan.

Helsinki on ilmoituksensa mukaan ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka ottaa käyttöön uuden sukupolven 3d-kaupunkimallit. Julkaistut mallit ovat älykäs semanttinen kaupunkitietomalli ja visuaalisesti korkeatasoinen kolmioverkkomalli. Semanttisessa mallissa kohteet sisältävät koneluettavaa ominaisuustietoa, kuten mitkä osat mallissa kuvaavat kattoja ja mitkä seiniä. Mallit julkaistaan CityGML-standardiin perustuvana avoimena datana ja niitä voivat hyödyntää suunnittelijat ja yksityiset toimijat kuten rakentajat eri toteutusvaihtoehtojen vaikutusten arviointiin.

Malleissa näkyy koko kaupungin alue yli 500 neliökilometrin alueelta ja niitä voidaan käyttää mm. kaupungin kartta- ja paikkatietoaineistojen kanssa. Kaupunginkanslian projektipäällikkö Jarmo Suomiston mukaan malleilla voidaan tehdä koko kaupungin kattavia analyysejä energialähteistä tai liikenteen ympäristövaikutuksista ja niitä voidaan soveltaa esimerkiksi elinkeinoelämän, matkailun, navigaation, pelastustoimen, televerkkojen rakentamisen sekä kiinteistöhallinnan ja aluesuunnittelun tarpeisiin.

Helsingillä on käynnissä 12 pilottihanketta, joissa uusia kaupunkitietomalleja hyödynnetään. Ensimmäisten joukossa on Oulunkylän asemanseudun suunnitteluun käytettävä Ogelikone. Muita pilottihankkeita ovat muun muassa Kruunusillat sekä kaupunkipuiden mallinnus ja luokittelu.

Lue Helsingin kaupungin uutisista lisää kaupunkitietomalleista ja niiden käyttömahdollisuuksista. 3D-tietomallipalvelu avoimena datana löytyy täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

älykäs valaistus

30.9.2022

Älyä valaistukseen

Älyvalaistus on yksi hyvä ratkaisu energiansäästöön ja ylläpitokulujen pienentämiseen. Se paitsi säästää energiaa, myös parantaa turvallisuutta ja luo viihtyisyyttä. Älyvalaistuksen suunnittelu ja toteutus on vaivatonta.

DNA Taloyhtiönetti

20.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kun taloyhtiössä on DNA Taloyhtiönetti – miten se toimii?

Taloyhtiöön on hankittu DNA Netti taloyhtiösopimuksella, mutta miten asukkaan pitäisi nyt toimia? Mikä taloyhtiönetti käytännössä oikein on ja kuinka se otetaan käyttöön? Taloyhtiönetti on nopea kiinteä nettiyhteys Kun taloyhtiö on tehnyt huippudiilin DNA:n kanssa, koteihin on saatavilla nopea ja edullinen DNA Taloyhtiönetti, joka on selvästi edullisempi kuin yksittäiseen talouteen tilattu laajakaista.

DNA

29.4.2022

Kotitalouksille opas lämpöpumppujen käytöstä ja huollosta

Suomessa on jo yli miljoona lämpöpumppua. Nyt Motiva on tuottanut yhdessä Sulpun, Suomen Kylmäliikkeiden Liiton ja alan yritysten Scanofficen ja Maalämpöhuoltokeskuksen kanssa lämpöpumppujen huolto-ohjeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti