Helsingin ohje vuokraustoiminnasta voi levitä laajemmalle

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan uusi ohje vuokraus- ja majoitustoiminnasta saattaa hankaloittaa asuntojen lyhytaikaista vuokrausta. Ohje on nähty myös oikeudellisesti ongelmallisena, kirjoittaa Kiinteistö- ja talotekniikka.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamon mukaan rakennusvalvonta toimii maankäyttö- ja rakennuslain perusteella, jonka mukaan huoneiston olennainen käyttötarkoituksen muutos vaatii rakennusluvan. Asumishuoneiston muutos majoitushuoneistoksi on tällainen muutos. On myös asemakaavan vastaista ottaa asumiskäyttöön tarkoitettu huoneisto majoituskäyttöön.

Joulukuussa Helsingin hallinto-oikeus päätti, että erään toiminnanharjoittajan sekä kahden asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajan valitukset kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston tekemästä velvoitepäätöksestä hylättiin. Majoitustoiminta tapauksen asuinhuoneistoissa tulee sakon uhalla lopettaa.

Helsingin kaupungin vuokraustoiminnan ohjeessa käytetään hallinto-oikeuden päätöstä esimerkkinä. Päätös ei kuitenkaan ole lainvoimainen, ja siitä on tehty kaksi valitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Ohjeistuksen oikeudellinen perusta vielä auki

Helsingin kaupungin linjaus vuokraus- ja majoitustoiminnasta on herättänyt keskustelua. KITA-lehden haastattelema Eversheds Asianajotoimiston asianajaja Olli Iirola pitää hämmästyttävänä, että ohjeistus perustuu niin vahvasti yksittäiseen tuoreeseen hallinto-oikeuden ratkaisuun. Iirolan mukaan on epätavallista, että ohjeistus on annettu tulkinnanvaraisessa tilanteessa, kun asia on yhä oikeuden käsiteltävänä. Maankäyttö- ja rakennuslaki ei sellaisenaan tue kaupungin rakennusvalvonnan tulkintaa, ja päätös voi muuttua korkeimmassa hallinto-oikeudessa, Iirola toteaa.

Tiukasta linjasta haittoja taloyhtiöille ja elinkeinotoiminnalle

Olli Iirola huomauttaa, että rakennusvalvonnan ohje saattaa taloyhtiöt vaikeaan asemaan – ohjeen mukaan luvatonta majoitustoimintaa koskeva asia tulee ratkaista ensisijaisesti taloyhtiön sisällä. Laittomaksi katsotussa asuinhuoneiston vuokraustoiminnassa taloyhtiön keinovalikoimassa on asunnon haltuunotto, mutta raja järeään toimenpiteeseen ryhtymiseen on hämärä.

Taloyhtiöillä ei ole aina juridista tukea kunkin tilanteen arvioimiseksi. Ristiriitatilanteessa asunnon haltuunotosta voi syntyä korvausvelvollisuuksia, joiden vastuu voi koitua lopulta taloyhtiön hallitukselle, Iirola arvioi. Lyhytvuokrauksen rajoittaminen on haittaa myös työvoiman saatavuudelle, matkailulle ja muulle elinkeinotoiminnalle.

Linjauksesta maanlaajuinen ohjenuora?

Tammikuun lopulla majoitustoimijat Vantaata ja Sipoota myöten ovat saaneet taloyhtiöiden isännöitsijöiltä samaa sisältömuotoa toistavia kirjeitä. Kirjeessä muistutetaan Helsingin kaupungin ohjeistuksesta ja kehotetaan lopettamaan majoitustoiminta kohteessa. Olli Iirola pitää jopa todennäköisenä, että ohjeisto kopioidaan muualle Suomeen. Tarkemman sääntelyn vielä puuttuessa, tulkinnanvarainen oikeudellinen ohjeistus voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä monille tahoille, Iirola toteaa.

Lue lisää täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.8.2016

Turvallinen taloyhtiö -kiertue starttaa syyskuussa

Turvallinen taloyhtiö -kiertue 8 kaupungissa syksystä 2016 kevääseen 2017. Kiinteistöliitto jäsenyhdistyksineen ja yhteistyökumppaneineen järjestää Turvallinen taloyhtiö -kiertueen, jonka tavoitteena on edistää asuintalojen turvallisuutta ja riskeihin varautumista. Kiertueen aikataulu: ke 21.9.

11.6.2015

Ohje asuinrakennusten yhteistiloista on päivitetty

Helsingin rakennusvalvonta on päivittänyt asuinrakennusten yhteistilaohjeen. Ohjetta Yhteistilojen toteuttaminen asuinrakennushankkeissa noudatetaan kaikissa hissiä edellyttävissä asuinrakennushankkeissa. Sitä voi soveltuvin osin noudattaa myös saneerauskohteissa.

27.8.2015

Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -työryhmä palkittiin

Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman työryhmä on saanut Rakennustietosäätiön Rakennustiedon ga-palkinnon Gunnel Adlercreutzin rahastosta. Palkinto myönnetään henkilölle tai henkilöille, jotka ennakkoluulottomalla ja avoimella yhteistyöllään alan hyväksi ovat edistäneet hyvää kaavoitus-, rakennus- tai kiinteistönpitotapaa. Palkinto on rahapalkinto, arvoltaan 2 000 euroa.

26.9.2016

Pääkaupunkiseudun asuntotuotanto kasvaa ennätystahtia

Helsingin seudun asuntotuotannon ennakoidaan nousevan lähivuosina ennätyslukemiin. Myös asuntotuotannon pitkäaikaiselle kasvulle on hyvät edellytykset. Sekä rakennuslupien määrä että asuntotuotannon aloitukset ovat lisääntyneet selvästi enemmän kuin valmistuneet asunnot.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti