Haluaako Hyssälä hidastaa asuntotuotantoa ja lisätä asunnottomuutta?

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä vaatii painokkaasti vuokrankorotuksille stoppia sekä vuokraustoimintaan joko sääntelyä tai veronkorotuksia Lännen Median lehdissä 2.4.2016 julkaistussa haastattelussa. Suomen Vuokranantajat muistuttaa Liisa Hyssälää, että vuokramarkkinat pitää nähdä kokonaisuutena. Suomessa on noin 781 000 vuokra-asuntoa, joista 2/3 on vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Näistä vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista yli 60 % eli lähes 300 000 asuntoa on yksityisten vuokranantajien omistuksessa.

-Tilastokeskuksen mukaan yksityinen vuokranantaja omistaa keskimäärin 1,4 vuokra-asuntoa ja on aivan tavallinen ihminen. Keskustelussa korostuu suuret institutionaaliset vuokratoimijat ja asuntorahastot, joiden toimintamalleissa on parantamisen varaa, mutta pienet yksityiset vuokranantajat ovat vapaarahoitteisten vuokramarkkinoiden suurin toimijajoukko, muistuttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokramarkkinoilla on tapahtunut eriytymistä. Vuokranantajien tekemän jäsenkyselyn mukaan 55 % vuokranantajista ei korota vuokraa vuosittain ollenkaan. Tämä on ristiriidassa viestin kanssa, jonka mukaan vuokrat nousevat holtittomasti.

-Näkemyksemme mukaan yksityiset vuokranantajat toimivat ikään kuin puskurina vuokrien nousulle.  Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että joissain tilanteissa yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet jopa laskemaan vuokratasoa, kun vuokralaisia ei ole ollut tarjolla, Koro-Kanerva linjaa.

Hyssälä unohtaa mainita, että pääomaverokantaa on korotettu viime hallituskaudella merkittävästi, mikä on entisestään syönyt vuokratuottoja. Ylivoimaisesti suurin osa toimii vuokranantajana yksityishenkilönä ja tästä syystä pääomatuloveron kiristys on osunut myös vuokranantajiin.

-Pitää muistaa, että verorasituksen lisääntyminen, hoitokulujen kasvu ja edelleen kasvussa oleva korjaus- ja remontointitarve on nollannut vuokratuottojen nousun. Vuokratuotoista on rahoitettava kaikki kulut, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrasääntely veisi ojasta allikkoon

-Suomen Vuokranantajat kannattaa asumistukien yhdistämistä, mutta vuokrasääntelyssä ei olisi päätä eikä häntää. Sääntelyn lisääminen olisi varmin tapa hidastaa uusien asuntojen tuotantoa ja lisätä asunnottomuutta. Vuokrasääntely myös varmuudella palauttaisi ne ongelmat, jonka vuoksi siitä aikanaan luovuttiin, sanoo Koro-Kanerva.

-Nyt pitää tehdä toimenpiteitä, joilla vuokranantajien toimintaedellytyksiä pyritään parantamaan, jotta myös kasvavaan asuntotarpeeseen voidaan vastata. Mitä enemmän on vuokraustoimintaa tekeviä vuokranantajia, sitä enemmän on tarjolla asuntoja. Asuntosijoittajat ovat merkittävässä roolissa, kun asumisen kysyntään vastataan erityisesti kaupunkiseuduilla. Se on aivan keskeinen asia myös työllisyyden kannalta, Mia Koro-Kanerva paaluttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

ikkunoiden kunnostus

8.7.2022

Ikkunoiden kunnostus on historian säilyttämistä

Vanhoja ikkunoita ei tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan kunnostaa. Kunnostus tulee pidemmän päälle taloyhtiölle edullisemmaksi kuin uusiminen. Se on myös ekologisempaa.

asunnottomuuden

11.10.2022

Y-Säätiö varoittaa asunnottomuuden lisääntymisestä

Kustannusten nousu voi lisätä asunnottomuutta, varoittaa Y-Säätiö. Myös sote-uudistus tuo riskejä. Säätiö toivoo, että tulevina vuosina asunnottomuus saataisiin poistettua Suomesta kokonaan.

21.4.2022

Pelkästään etäyhteydellä järjestettävistä yhtiökokouksista tehdään laillisia lakimuutoksella

Hallitus on tänään antanut eduskunnalle lakimuutosehdotukset osakeyhtiölain, asunto-osakeyhtiölain, osuuskuntalain ja yhdistyslain muuttamisesta. Lakimuutosehdotuksen mukaan esimerkiksi taloyhtiön hallitus voisi jatkossakin päättää, missä muodossa yhtiökokous pidetään. Huomioon on otettava kokouksen pitomuotoon vaikuttavat yhtiöjärjestysmääräykset.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti