Haluaako Hyssälä hidastaa asuntotuotantoa ja lisätä asunnottomuutta?

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä vaatii painokkaasti vuokrankorotuksille stoppia sekä vuokraustoimintaan joko sääntelyä tai veronkorotuksia Lännen Median lehdissä 2.4.2016 julkaistussa haastattelussa. Suomen Vuokranantajat muistuttaa Liisa Hyssälää, että vuokramarkkinat pitää nähdä kokonaisuutena. Suomessa on noin 781 000 vuokra-asuntoa, joista 2/3 on vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Näistä vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista yli 60 % eli lähes 300 000 asuntoa on yksityisten vuokranantajien omistuksessa.

-Tilastokeskuksen mukaan yksityinen vuokranantaja omistaa keskimäärin 1,4 vuokra-asuntoa ja on aivan tavallinen ihminen. Keskustelussa korostuu suuret institutionaaliset vuokratoimijat ja asuntorahastot, joiden toimintamalleissa on parantamisen varaa, mutta pienet yksityiset vuokranantajat ovat vapaarahoitteisten vuokramarkkinoiden suurin toimijajoukko, muistuttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokramarkkinoilla on tapahtunut eriytymistä. Vuokranantajien tekemän jäsenkyselyn mukaan 55 % vuokranantajista ei korota vuokraa vuosittain ollenkaan. Tämä on ristiriidassa viestin kanssa, jonka mukaan vuokrat nousevat holtittomasti.

-Näkemyksemme mukaan yksityiset vuokranantajat toimivat ikään kuin puskurina vuokrien nousulle.  Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että joissain tilanteissa yksityiset vuokranantajat ovat joutuneet jopa laskemaan vuokratasoa, kun vuokralaisia ei ole ollut tarjolla, Koro-Kanerva linjaa.

Hyssälä unohtaa mainita, että pääomaverokantaa on korotettu viime hallituskaudella merkittävästi, mikä on entisestään syönyt vuokratuottoja. Ylivoimaisesti suurin osa toimii vuokranantajana yksityishenkilönä ja tästä syystä pääomatuloveron kiristys on osunut myös vuokranantajiin.

-Pitää muistaa, että verorasituksen lisääntyminen, hoitokulujen kasvu ja edelleen kasvussa oleva korjaus- ja remontointitarve on nollannut vuokratuottojen nousun. Vuokratuotoista on rahoitettava kaikki kulut, sanoo Koro-Kanerva.

Vuokrasääntely veisi ojasta allikkoon

-Suomen Vuokranantajat kannattaa asumistukien yhdistämistä, mutta vuokrasääntelyssä ei olisi päätä eikä häntää. Sääntelyn lisääminen olisi varmin tapa hidastaa uusien asuntojen tuotantoa ja lisätä asunnottomuutta. Vuokrasääntely myös varmuudella palauttaisi ne ongelmat, jonka vuoksi siitä aikanaan luovuttiin, sanoo Koro-Kanerva.

-Nyt pitää tehdä toimenpiteitä, joilla vuokranantajien toimintaedellytyksiä pyritään parantamaan, jotta myös kasvavaan asuntotarpeeseen voidaan vastata. Mitä enemmän on vuokraustoimintaa tekeviä vuokranantajia, sitä enemmän on tarjolla asuntoja. Asuntosijoittajat ovat merkittävässä roolissa, kun asumisen kysyntään vastataan erityisesti kaupunkiseuduilla. Se on aivan keskeinen asia myös työllisyyden kannalta, Mia Koro-Kanerva paaluttaa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ikkunoiden kunnostus

8.7.2022

Ikkunoiden kunnostus on historian säilyttämistä

Vanhoja ikkunoita ei tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan kunnostaa. Kunnostus tulee pidemmän päälle taloyhtiölle edullisemmaksi kuin uusiminen. Se on myös ekologisempaa.

13.10.2021

Sähköautojen latauspisteisiin myönnettävät tukirahat loppumassa kesken – ensi vuonna tuen ehdot kiristyvät

Taloyhtiöt ovat ryhtyneet toteuttamaan sähköautojen latauspisteitä innolla. Hakemukset ovat kuitenkin jo ylittäneet tälle vuodelle varatut määrärahat. Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARA arvioi, että loppuvuoden aikana tukirahoja tarvittaisiin vielä 3,0–3,5 miljoonaa euroa, jotta kaikille tämän vuoden aikana tukihakemuksensa jättäville voitaisiin myöntää tukea tänä vuonna voimassa olevien avustusehtojen mukaan.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

21.1.2022

Vain murto-osassa kuolemaan johtaneissa paloissa oli palovaroitin – taloyhtiöitä kehotetaan ottamaan vastuuta

Kun tulipalo syttyy, kipuaa savu kuuman ilman mukana ylöspäin. Jos katossa on toimiva palovaroitin, se havaitsee savukaasut ja alkaa hälyttää voimakkaalla äänellä. Asunnon asukkaat ja todennäköisesti myös naapurit havahtuvat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti