Euroopan neuvoston antamaa markkinoiden väärinkäyttöasetusta (MAR) sovelletaan osittain myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöihin 3.7.2016 alkaen

Euroopan neuvoston antamaa markkinoiden väärinkäyttöasetusta (MAR) sovelletaan osittain myös asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöihin 3.7.2016 alkaen. Siihen saakka voimassa olevassa kansallisessa sääntelyssä oli asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä koskeva poikkeus, joka nyt siis kumotaan MAR:n voimaantulon yhteydessä. Jos asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsen kuuluu säännellyllä markkinalla toimivan yrityksen (esimerkiksi pörssiyhtiö) sisäpiiriin, hänen tulee ilmoittaa asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö ns. vaikutusvaltayhtiökseen ja antaa tästä tieto myös asunto- tai kiinteistöosakeyhtiölle. Henkilö voi kuulua pörssiyhtiön sisäpiiriin, jos on kyseisen yrityksen johtohenkilö tai tämän lähipiiriin kuuluva henkilö. Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden kannalta tämä tarkoittaa sitä, että näiden tulee ylläpitää luetteloa kyseisistä henkilöistä. Luettelossa tulee mainita Finanssivalvonnan suorittaman valvonnan kannalta tärkeitä tietoja sisäpiiriluettelossa ovat:Henkilön yksilöintitiedot
  • Etu- ja sukunimi
  • Henkilötunnus
  • Syntymäaika (ulkomaalaisen henkilön osalta)
  • Sisäpiiriläisen tehtävä ja syy, miksi henkilö on merkitty sisäpiiriluetteloon (esim. ilmoittanut yhtiön vaikutusvaltayhtiökseen, koska on asunto- /kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsen)
  • Sisäpiiriläisen puhelinnumero
  • Ulkomaalaisen henkilön osoitetiedot

Liikkeeseenlaskijan nimi (esim. pörssiyhtiö, jonka johtohenkilöstä on kyse).

Sisäpiiritietoa koskevat yksilöintitiedot

  • Sisäpiiritiedon saannin ajankohta ja ajankohta, jolloin henkilön pääsy sisäpiirintietoon päättyi (milloin hallituksen jäsenyys alkanut ja kun se päättyy kyseinen päivämäärä)

Rekisterin perustamispäivä sekä viimeisimmän päivityksen ajankohta.

Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöillä on tämän jälkeen ilmoitusvelvollisuus Finanssivalvonnalle ja kyseiselle pörssiyhtiölle tai muulle säännellyllä markkinalla toimivalle liikkeeseen laskijalle rahoitusvälinekaupoista (kuten pörssiosakkeet, joukkovelkakirjalainat tai muut vastaavat asetuksen tarkoittamat rahoitusvälineet), joita asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö tekee omaan lukuunsa. Ilmoitusvelvollisuus ei siis koske asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkaiden, hallituksen jäsenten tai isännöitsijän omaan lukuunsa tekemiä kauppoja tai muita liiketoimia.  Jos siis asunto- tai kiinteistöosakeyhtiö tekisi omaan lukuunsa rahoitusvälineen kaupan tai muun liiketoimen, yhtiöllä olisi itsenäinen velvollisuus ilmoittaa kyseinen kauppa tai liiketoimi sille liikkeeseenlaskijalle (esimerkiksi pörssiyhtiölle), jonka johtohenkilö on asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön hallituksen jäsen. Lisäksi ilmoitus tulee toimittaa Finanssivalvonnalle. Liikkeeseenlaskijan puolestaan tulee huolehtia siitä, että ilmoitetut tiedot julkistetaan pörssitiedotteella.

Koska asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt harvoin käyvät kauppaa pörssiosakkeilla, joukkovelkakirjoilla tai muilla vastaavilla asetuksen tarkoittamilla rahoitusvälineillä, käytännössä ilmoitusvelvollisuus toteutuu varsin harvoin. Jos sellainen tilanne kuitenkin tulee asunto- ja kiinteistö-osakeyhtiössä vastaan, ilmoittamista koskevia ohjeita löytyy Finanssivalvonnan MAR-verkkosivuilta.

Lue lisää

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti