Etäseurannalla vuodot kuriin

Vedenkulutuksen seuranta taloyhtiöissä on usein retuperällä. Tällöin piilevät vuodot voivat pahimmassa tapauksessa jäädä huomaamatta ja lasku taloyhtiölle voi olla kymmeniä tuhansia euroja.

Kirkkonummen Vuokra-asunnoille on ollut hyötyä vedenkulutuksen etäseurannasta, vaikeasti havaittavat vuotokohdat paljastuivat heti, toimitusjohtaja Juha Marjamo kertoo.

Kirkkonummen Vuokra-asunnot Oy pilotoi kolmessa kiinteistöissä Fiksuvesi-etäseurantapalvelua. Etäseuranta paljasti heti vuotokohteita, joita muuten olisi ollut vaikea löytää.

-Esimerkiksi muutama wc-laite vaati huoltoa ja lisäksi löydettiin yksi isompi putkivuoto. Iso vuoto sattui luhtitalossa, jossa talojen välisessä runkoputkessa oli merkittävä vuoto. Kokeilu maksoi näin heti itsensä takaisin. Päätimmekin siirtyä kaikkien kiinteistöjen valvontaan luottavaisin mielin, toimitusjohtaja Juha Marjamo kertoo.

Kamera hoitaa valvonnan

Fiksuvesi-järjestelmässä ei tarvita erillisiä vuotoantureita huoneistossa tai vesipisteessä, kuten monissa muissa järjestelmissä. Fiksuvesi on kehittänyt ratkaisun, jossa kameraa kuvaa vesimittaria ja lähettää tiedot pilvipalvelimelle. Järjestelmä analysoi tulokset ja hälyttää, mikäli kulutuksessa havaitaan poikkeamia.

-Kamera on tarkin vaihtoehdoista, se hälyttää jopa 1-2 dl:n poikkeamat, Marjamo toteaa.

Isännöitsijät saavat haluamansa raportit järjestelmästä automaattisesti omaan järjestelmäänsä tai sähköpostiinsa.

-Järjestelmään ei tarvita tunnuksia ja data tulee taloyhtiölle sellaisessa muodossa kuin se on tarpeellista. Olemme halunneet keventää näin isännöitsijän työtaakkaa, markkinointijohtaja Matti Nevala Envera Oy:stä kertoo.

Fiksuvesi-järjestelmässä kamera kuvaa vesimittaria ja lähettää tiedot pilvipalvelimelle analysoitavaksi.

Päävesimittarit vesilaitosten vastuulla

Taloyhtiöiden päävesimittarit ovat vesilaitosten vastuulla. Sähkössä ja kaukolämmössä ollaan jo siirrytty etäluentaan, mutta vedenmittaus on jäänyt tässä jälkeen.

-Vesilaitoksilla ei ole ollut suuria intressejä vaihtaa mittareita etäluettaviksi, Nevala sanoo.

Sata vuotovahinkoa päivässä

Vuotovahingoista aiheutuvia korvauksia maksetaan noin 160 miljoonalla eurolla vuosittain ja korvattavia vuotovahinkoja on noin 36 000 kappaletta vuosittain. Tämä tarkoittaa noin sataa vahinkoa joka päivä.

-Näistä iso osa olisi torjuttavissa ajantasaisella kulutusseurannalla, Nevala muistuttaa.

Energiansäästö tuo taloudellista hyötyä

Nykyinen energiapolitiikka nostaa energian verotusta ja energian hinta noussee tulevaisuudessakin. Energiaa voidaan säästää tai sen käyttöä tehostaa rakennusten lämmityksessä sekä sähkön ja veden käytössä.

-Energiansäästö tuo taloudellisten hyötyjen lisäksi hyvää mainetta ja vähentää erilaisia ympäristöhaittoja kuten ilmansaasteita ja kasvihuonekaasuja.  Kiinteistöt voivat valinnoillaan vaikuttaa ja olla aktiivisesti myös mukana juuri alkaneen ilmastosopimuksen käytännön täytäntöönpanossa, Marjamo huomauttaa.

Energia-asioissa jahkaaminen maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja vuodessa taloyhtiölle. Energiahukka-kampanja antaa taloyhtiöille eväitä hukan torjumiseen. Ohjeet oman taloyhtiösi energiankulutuksen hukkajahtiin löydät osoitteesta energiahukka.fi.

Juttu on julkaistu Kiinteistölehdessä 9/2016.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.2.2018

Fira ehkäisee vesivahinkoja reaaliaikaseurannan avulla ensimmäisenä rakennusliikkeenä Suomessa

Rakennusalaa uudistava Fira Oy ottaa käyttöön ensimmäisenä rakennusliikkeenä Suomessa vesivuotojen reaaliaikaisen valvonnan kaikissa kohteissaan. Fiksuvesi-etäseurantapalvelu seuraa kiinteistön vedenkulutusta jatkuvasti ja hälyttää vuodoista. Fira ja kiinteistöjen energianhallinnan kasvuyritys Envera Oy ovat sopineet yhteistyöstä, jossa kaikki Firan urakoimat kohteet varustetaan Enveran Fiksuvesi-etäseurannalla.

21.1.2020

Omakotitalojen kattovuodot lisääntyneet leudossa talvisäässä

Tavanomaista lämpimämmät talvet ja sade ovat aiheuttaneet kattovuotoja omakotitaloissa. Tavallisesti kattovuodot ajoittuvat syksyyn ja kevääseen, kirjoittaa Tekniikka & Talous. Leudot talvet tiheine lämpötilanvaihteluineen rasittavat kattoja.

27.2.2018

Vuotovesi maksaa taloyhtiöille 140 000 euroa päivässä

Keskimäärin joka neljännessä suomalaisessa taloyhtiössä oli vesivuoto viimeisen kuukauden kuluessa. Energianhallinnan asiantuntijayritys Envera Oy tutki vesivuotojen määrää tammikuussa 2018 yhteensä 5500 taloyhtiön otannalla. Vuotojen suuruus vaihteli 0,1 l/min – 100,6 l/min välillä.

13.7.2017

Vedenkulutuksen etäseurannalla kustannukset alas

Taloyhtiöissä tunteita herättävälle asuntokohtaiselle vedenkulutuksen seurannalle on Talouselämän mukaan tarjolla Enveran kehittämä etäseurantamahdollisuus. Kansainvälisille markkinoille tähtäävällä Enveralla on jo asiakkainaan yli 5000 taloyhtiöitä sekä suomalaisten omistamia kiinteistöjä ulkomailla. Lehden tietojen mukaan käyttövesi on taloyhtiöiden toiseksi suurin kustannuserä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti