Esteettömyyskorjauksiin tulossa muutoksia

esteettömyys

Kiinteistöliitto kannattaa hallituksen kaavailemia muutoksia asunto-osakeyhtiölakiin. Etenkin luonnosteltu esitys esteettömyyttä parantavia korjauksia koskevan päätöksenteon helpottamisesta sujuvoittaisi taloyhtiön yhteisiin tiloihin tehtäviä esteettömyysremontteja. Nämä remontit ovat usein tärkeitä ikäihmisten tai muuten liikuntarajoitteisten itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi.

– Esimerkiksi rakennuksen sisäänkäynnin esteettömyyttä parantavalla kulkuluiskalla voi olla ratkaiseva vaikutus kotona asumisen mahdollistamisessa, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

Liitto katsoo, että vastuu näiden muutostöiden kunnossapidosta ja elinkaaren päättymiseen liittyvistä kustannuksista on pääsääntöisesti kulloisellakin osakkeenomistajalla. Jos tarvetta esimerkiksi sähköiselle ovenavaajalle ei enää ole, tulisi sen poistamisen ja siitä aiheutuvien kustannusten olla ensisijaisesti osakkaan vastuulla.

Liitto ehdottaa hallituksen esitysluonnoksesta jättämässään lausunnossa, että myös taloyhtiön tiloissa tehdyt muutostyöt sekä niihin liittyvät kunnossapitovastuut kirjattaisiin isännöitsijäntodistukseen samaan tapaan kuin huoneistossa tehdyt muutostyöt.

Sähköautojen latauspisteiden asennus sujuvammaksi

Hallituksen kaavailema esitys sujuvoittaisi myös asumisen kestävyyttä parantavien uudistusten eli esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien ja sähköautojen latauspisteiden tekemistä taloyhtiöissä. Luonnostellun lakiehdotuksen mukaan sellaisesta hankkeesta, joka on samaan aikaan yleistymässä uudisrakentamisen puolella, voitaisiin päättää jo olemassa olevassa taloyhtiössä yksinkertaisella enemmistöllä ja rahoittaa se kaikkien maksamilla vastikkeilla.

– Tekniikka kehittyy nopeasti, ja sen vuoksi on tärkeää pitää sääntely teknologianeutraalina. Erityisesti sähköautojen latausjärjestelmien osalta on ehtinyt jo muotoutua hyviä käytäntöjä päätöksentekoon ja kustannustenjakoon, Tapio Haltia sanoo.

Toimivaksi on todettu esimerkiksi päätöksenteko, jossa yhtiökokouksessa annettujen äänten enemmistöllä sekä autopaikkaosakkaiden äänten enemmistöllä päätetään, että latauspisteiden asennuksen kustannukset peritään autopaikkaosakkailta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

12.4.2022

IS: Yhtiöjärjestyksen muutos toi taloyhtiölle mojovan laskun

Ilta-Sanomat kertoo hämeenlinnalaisen taloyhtiön muuttaneen kolme vuotta sitten yhtiöjärjestystä, jonka seurauksena liiketilojen omistajasta olisi tullut huoneistoremonttien ja yhtiölainan maksaja. Omistajayhtiö piti yhtiöjärjestyksen muutosta lainvastaisena ja vaati sen kumoamista, mutta hävisi asiansa käräjäoikeudessa. Kolmen liiketilan omistajayhtiöllä on talossa lähes tuhannen neliön tilat.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti