Ennen remonttiin ryhtymistä kannattaa selvittää tarvittavat luvat

TM Rakennusmaailma: Yleisesti ottaen rakennuslupaa tarvitaan, jos tehdään uusi rakennus tai peruskorjaus. Rakennuksen laajentaminen tai käyttötarkoituksen muutos vaatii aina luvan. Myös kylpyhuoneen tai saunan rakentaminen edellyttää rakennuslupaa.

Luvanvaraisuus on syytä tarkistaa jokaisesta kunnasta erikseen, koska jokaisella kunnalla on oma rakennusjärjestyksensä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisessa kunnassa on tulkittu lakeja, asetuksia ja hyvää rakennustapaa.

Mitä töitä voi ja saa tehdä itse? Asiat kannattaa selvittää huolella, ettei ongelmia tule taloa myytäessä tai vakuutuskorvauksia haettaessa.

Esimerkiksi Vantaan rakennusvalvonta on julkaissut märkätilaremonttien lupaohjeen netissä. Ohjeen mukaan korjaushanke on luvanvarainen, jos kantaviin rakenteisiin tehdään muutoksia tai jos tehdään linjasaneerauksia eli putkiremonttia. Rakennusvalvonnasta pitää vielä tiedustella luvanvaraisuutta, jos muutosalueella olevat rakenteet ovat kosteusvaurioituneet.

Oman talon korjaajasta tulee rakennuttaja

Rakennusluvan yhteydessä oman talon korjaajasta tulee kuin taikaiskusta ”rakennuttaja”. Se merkitsee vastuuta ja velvoitteita.

Pitää esimerkiksi tehdä raportteja – ei vain rakennustarkastajalle, vaan myös toiseen virastoon, verottajalle.

Mikäli työ teetetään urakoitsijalla, määräytyvät vastuut sopimuksen mukaan. Palkattaessa työntekijä on kaikki vastuu työn teettäjällä. Rakennuttaja huolehtii palkanmaksusta ja lakisääteisistä maksuista.

Turvalliset ratkaisut voidaan toteuttaa vain yksityiskohtaisen suunnittelun ja työselitysten avulla.

Kun teetät työn ulkopuolisella, voit hyödyntää valmiita sopimuslomakkeita ja sopimusehtoja. Muista sisällyttää sopimukseen ainakin seuraavat asiat: Työn sisältö tarkoin määritettynä, mitä materiaaleja käytetään, kuka hankkii materiaalit/sisältyvätkö materiaalit kokonaishintaan, työn hinta ja laskutusperusteet, maksuaikataulu ja kunkin laskun perusteena oleva työsuoritus ja sen tarkastus ja hyväksyntä, aloitus- ja valmistumisaika, seuraukset työn viivästyessä, seuraukset maksun viivästyessä, kuinka menetellään mahdollisten lisätöiden osalta, mitä edellytetään tilaajalta.

Remontti asunto-osakeyhtiössä

Selvitä taloyhtiön ja osakkaan välinen vastuunjako taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä ja osoitteesta www.vastuunjako.fi. Osakkaan vastuulle kuuluu sisäpintojen kunnossapito, poikkeuksena rakenteen aiheuttama sisäpinnan vaurio.

Osakkaalla on laajat oikeudet tehdä korjauksia ja muutoksia taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin. Selvitä menettelytapa isännöitsijän kanssa aina ennakkoon. Taloyhtiö saattaa myös osallistua vanhan kylpyhuoneen vedeneristysten kustannuksiin.

Laadukas toteutus ja valvonta onnistuvat vain ennakolta sovittavien työ¬mallien, valvontamenettelyn ja huolella laadittujen työselitysten sekä sopimusten avulla. Muista tehdä myös kotitalousvähennys.

TM muistuttaa lopuksi, että kuluttajan asemassa olevan asiakkaan lisäturvana on aina myös kuluttajansuojalaki, jota ei voi ohittaa sopimuksilla. Älä maksa ennakkomaksuja tai etupainotteisia maksueriä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti