Energiatodistusten hinnat nousseet hieman

Energiatodistusten hinnat ovat nousseet lievästi parin vuoden takaisesta, käy ilmi valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan selvityksestä.

Vanhan kerrostalon energiatodistus maksaa keskimäärin 710 euroa ja uudiskerrostalon 870 euroa, kun hinnat vuonna 2021 olivat 650 ja 860 euroa.

Olemassa olevan rivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 560 euroa (aiemmin 510 euroa). Sen sijaan uudisrivitalon energiatodistuksen hinta on laskenut 450 eurosta 400 euroon.

Uudispientalon energiatodistuksen hinta on pysynyt samana, keskimäärin 290 eurossa. Olemassa olevan pientalon energiatodistuksen saa noin 380 eurolla (aiemmin 350 euroa).

Hintojen vaihteluväli on edelleen suuri. Hintaero esimerkiksi halvimman ja kalleimman olemassa olevan pientalon energiatodistuksen välillä voi olla jopa 500 euroa.

Todistuksen laatimiseen kuuluu rakennuksen havainnointi, mihin olemassa olevassa rakennuksessa käytetään aikaa yleensä tunnin verran. Pientaloissa yleisin havainnointiaika on 1–2 tuntia, joka on hieman enemmän kuin kerros- tai rivitaloissa.

Hintatiedot kysyttiin energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona sisältäen arvonlisäveron. Tästä syystä hinta saattaa vaihdella sen mukaan, laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen.

Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös kytkeminen muun selvityksen yhteyteen (esimerkiksi kuntotarkastus) voi vaikuttaa energiatodistuksen hintaan.

Energiatodistus tarpeen myytäessä ja vuokrattaessa

Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa. Olemassa olevasta rakennuksesta se on tarpeen rakennuksen, sen tilojen tai huoneistojen myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Todistus on oltava nähtävillä myytävien tai vuokrattavien rakennusten tai tilojen näytöissä ja se on annettava ostajalle ja vuokralaiselle. Rakennuksen energialuokka tulee myös esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.

Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämässä Energiatodistusrekisterissä.

Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia. Ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta tietoa, joka ei ole riippuvainen talon nykyisistä käyttäjistä vaan perustuu rakennuksen ominaisuuksiin. Todistus sisältää myös tiedon rakennuksen sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta ostoenergiankulutuksesta.

Motiva toteutti hintakysely 8.–31.3.2023 ja siihen vastasi yhteensä 99 energiatodistusten laatijaa. Kysely lähetettiin noin 700:lle ARAn Energiatodistusrekisterissä olevalle.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

18.11.2022

Hypo ennustaa asuntojen hintoihin reipasta laskua

Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna enemmän kuin kertaakaan vuoden 1995 jälkeen, ennustaa asuntoluottoihin erikoistunut Hypo-pankki. Syynä tähän on inflaatio. Laskun ennustetaan kuitenkin olevan lyhytaikainen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti