Energianeuvonta: energiaremonttien hinnat tasaantuneet

energiaremonttien hinnat

Energiansäästöviikko on jälleen alkanut. Tänä vuonna teemaviikkoa vietetään tilanteessa, jossa inflaation ja kohonneiden korkojen takia asumiskustannukset ovat roimasti nousseet ja asuntojen myyntihinnat laskeneet.
 
Moni taloyhtiö säästäisi pitkällä aikavälillä paljon rahaa teettämällä kiinteistöön energiaremontin, jossa energiatehokkuutta parannetaan erilaisilla toimenpiteillä, muistuttaa Helsingin kaupungin taloyhtiöiden energianeuvonta. Huoli kustannuksista heikentää kuitenkin innostusta remonttihankkeisiin.
 
 – Energiaremonttien kysyntä on laskenut ja hinnat ovat tasaantuneet, kertoo energianeuvonnan tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä.

Muutakin kuin maalämpöä

Energiaremontti yhdistetään usein maalämpöpumpun ja aurinkopaneelien asentamiseen. Maalämmön kysyntä kuumentui huippuunsa viime vuonna, jolloin yksin Helsingissä yli 7 000 asuntoa siirtyi maalämmön piiriin.

Heikkilä muistuttaa kuitenkin, että energiaremontissa on kyse paljon muustakin, kuten ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä, lämpöjärjestelmän tasapainottamisesta, rappujen ja varastojen lämpötilan laskemisesta sekä monista muista toimenpiteistä.  
 
– Maalämpö on vain yksi vaihtoehto, eikä se sovi kaikille. Esimerkiksi Helsingin kantakaupunkialueelle ei voi juurikaan porata maalämpökaivoja tiheän viemäri- ja tunneliverkoston takia.
 
Energiaremontin suunnitteluun on saatavilla myös ulkopuolista apua. Helsingissä kaupunki tarjoaa taloyhtiöille maksutonta ja puolueetonta neuvontaa energiaremontteihin.

Muista selvittää syy asunnon viileyteen

Taloyhtiön hallitus tai yhtiökokous päättää, minkälaisia energiansäästötoimenpiteitä taloyhtiössä tehdään. Jokainen asukas voi kuitenkin kantaa vastuunsa eräässä asiassa: jos asunto tuntuu viileältä, on syytä pyytää isännöitsijää selvittämään, mistä viileys johtuu.
 
Heikkilän mukaan viileys voi kieliä lämmitysverkoston epätasapainosta. Taloyhtiöitä lämmitetään yleensä kylmimmän asunnon mukaan. Tällöin lämmitysverkoston epätasapaino johtaa helposti tilanteeseen, jossa taloyhtiötä ylilämmitetään yhden viileän asunnon takia.
 
– Jos viileyden syytä ei selvitetä, voi pahimmassa tapauksessa käydä niin, että huoltoyhtiö lisää isännöitsijän käskystä koko kiinteistön lämpötilaa. Viileän asunnon lämpötila muuttuu sopivaksi, mutta kaikissa muissa asunnoissa on kuuma.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

29.12.2022

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa ympäri Suomea. Suurista kaupungeista hinnat laskivat eniten Helsingissä ja Tampereella. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat maltillisemmin.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

asuntokauppa käänne parempaan

29.11.2023

Asuntokauppa käy edelleen heikosti

Asuntokaupassa ei ole tapahtunut kauan odotettua käännettä parempaan. Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin lokakuussa 10 prosenttia vähemmän vanhojen asuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Tampereella uudisasuntojen kauppa käy hyvin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti