Energiansäästöviikko on jälleen alkanut. Tänä vuonna teemaviikkoa vietetään tilanteessa, jossa inflaation ja kohonneiden korkojen takia asumiskustannukset ovat roimasti nousseet ja asuntojen myyntihinnat laskeneet.
Moni taloyhtiö säästäisi pitkällä aikavälillä paljon rahaa teettämällä kiinteistöön energiaremontin, jossa energiatehokkuutta parannetaan erilaisilla toimenpiteillä, muistuttaa Helsingin kaupungin taloyhtiöiden energianeuvonta. Huoli kustannuksista heikentää kuitenkin innostusta remonttihankkeisiin.
– Energiaremonttien kysyntä on laskenut ja hinnat ovat tasaantuneet, kertoo energianeuvonnan tiimipäällikkö Aleksi Heikkilä.
Muutakin kuin maalämpöä
Energiaremontti yhdistetään usein maalämpöpumpun ja aurinkopaneelien asentamiseen. Maalämmön kysyntä kuumentui huippuunsa viime vuonna, jolloin yksin Helsingissä yli 7 000 asuntoa siirtyi maalämmön piiriin.
Heikkilä muistuttaa kuitenkin, että energiaremontissa on kyse paljon muustakin, kuten ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä, lämpöjärjestelmän tasapainottamisesta, rappujen ja varastojen lämpötilan laskemisesta sekä monista muista toimenpiteistä.
– Maalämpö on vain yksi vaihtoehto, eikä se sovi kaikille. Esimerkiksi Helsingin kantakaupunkialueelle ei voi juurikaan porata maalämpökaivoja tiheän viemäri- ja tunneliverkoston takia.
Energiaremontin suunnitteluun on saatavilla myös ulkopuolista apua. Helsingissä kaupunki tarjoaa taloyhtiöille maksutonta ja puolueetonta neuvontaa energiaremontteihin.
Muista selvittää syy asunnon viileyteen
Taloyhtiön hallitus tai yhtiökokous päättää, minkälaisia energiansäästötoimenpiteitä taloyhtiössä tehdään. Jokainen asukas voi kuitenkin kantaa vastuunsa eräässä asiassa: jos asunto tuntuu viileältä, on syytä pyytää isännöitsijää selvittämään, mistä viileys johtuu.
Heikkilän mukaan viileys voi kieliä lämmitysverkoston epätasapainosta. Taloyhtiöitä lämmitetään yleensä kylmimmän asunnon mukaan. Tällöin lämmitysverkoston epätasapaino johtaa helposti tilanteeseen, jossa taloyhtiötä ylilämmitetään yhden viileän asunnon takia.
– Jos viileyden syytä ei selvitetä, voi pahimmassa tapauksessa käydä niin, että huoltoyhtiö lisää isännöitsijän käskystä koko kiinteistön lämpötilaa. Viileän asunnon lämpötila muuttuu sopivaksi, mutta kaikissa muissa asunnoissa on kuuma.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään