Energiakorjaukset kevään asialistalle

Suurin osa asuinrakennuksistamme on rakennettu 1960 – 1980-luvuilla. Se tuo mukanaan isojen remonttien aallon: putki- ja julkisivuremontit ovat jo monen taloyhtiön työlistalla. Samalla on syytä miettiä kiinteistön energiatehokkuutta.

Maapallon lämpötila nousee uhkaavaa vauhtia muun muassa kasvihuonepäästöjen takia, ja koko Euroopan tavoitteena on vähentää päästöjä. Suomen kasvihuonepäästöistä yli 30 prosenttia tulee rakennusten lämmityksestä. Määrä vähenee vain, jos olemassa olevien rakennusten päästöjä vähennetään tai rakennukset puretaan.

Viime vuosina uudisrakentamisen energiamääräyksiä on kiristetty. Parin vuoden kuluttua kaikki uudisrakennukset ovat lähes nollaenergiarakennuksia. Ne kuluttavat vain vähän energiaa ja sekin tuotetaan uusiutuvilla energiamuodoilla. Sen sijaan vanhan asuntokannan energiatehokkuus on erittäin heikkoa: niissä piilee kuitenkin kymmenien prosenttien mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen. Rakennuskannan kokonaisenergiatehokkuuden kannalta on ratkaisevaa, miten vanhojen rakennusten energiatehokkuutta onnistutaan parantamaan.

Talotekniikka tarjoaa monia mahdollisuuksia tähän. Vanhempien rakennusten korjauksiin voidaan käyttää samoja teknisiä ratkaisuja kuin uudisrakentamisessa. Vaikuttavimpia toimenpiteitä ovat esimerkiksi aurinko- ja maalämmön hyödyntäminen lämmityksessä ja ilmanvaihdon parantaminen. Samalla parannetaan kiinteistön sisäolosuhteita ja pienennetään energialaskua. Energia- ja sisäilmaparannukset lisäävät myös kiinteistön houkuttelevuutta ja arvoa.

Energiatehokas kiinteistö on omistajan, asukkaan ja käyttäjän etu, joka tuntuu myös kukkarossa. Energia-asioita on hyvä miettiä aina kun kiinteistöön suunnitellaan muita isompia korjauksia. Kiinteistön viiden vuoden kunnossapitotarveselvitykseen kannattaa lisätä energiatehokkuuden parantaminen. Elleivät energia-asiat ole jo kevään yhtiökokouksen asialistalla, ne on syytä lisätä sinne mitä pikimmiten.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.2.2023

Danske Bank: Hoitovastikkeessa syytä varautua korotuksiin

Taloyhtiöiden kasvaneet hoitokulut voivat nyt näkyä vastikkeiden nousuna. Hoitovastikkeet saattavat nousta jopa 10-20 prosenttia. Osakkaiden kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, sillä siellä he voivat vaikuttaa vastikkeiden perimiseen ja käyttöön.

siirtyminen huoneistotietojärjestelmään

22.9.2022

MML hoputtaa taloyhtiöitä sähköiseen rekisteriin

Maanmittauslaitos muistuttaa, että lain mukaan kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtyä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tähän mennessä taloyhtiöistä on siirtynyt vasta vajaa seitsemän prosenttia.

7.4.2022

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa myös ilman omaa pihaa tai palstaa – HSY:n Ilmastoinfon uutuuskurssi tarjoaa apua taloyhtiöviljelijöille

Kaupunkiviljely on yhä suositumpaa, mutta palstoille voi olla vuosienkin jonot. Tilannetta helpottaa HSY:n kevään uutuuskurssi Koko talo viljelee. Se pohjautuu HSY:n CircularHoodFood -hankkeessaan tuottamaan Kaupunkiviljelyoppaaseen.

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti