Energia-asiat viivyttävät rakentamismääräyksiä Ruotsissa

On yhä epäselvää, millaiset energiatehokkuuteen liittyvät rakennusmääräykset tulevat voimaan Ruotsissa ensi vuonna. Uustuotantoa suunnitteleville rakennuttajille tilanne on ikävä. Fastighetstidningenin verkkolehdessä asiaan suhtaudutaan ironialla. Rakennusmääräykset? Olkaa hyvä ja odottakaa (”Var god och dröj”), toteaa Erik Hörnkvist artikkelissaan.

Uusien määräysten, jotka perustuvat äskettäin valmistuneeseen EU:n energiatehokkuusdirektiiviin, pitäisi olla valmiina ja voimassa maaliskuussa 2020. Tarkoitus oli että rakennushallitus Boverket esittelee ehdotuksen päästötasoista tämän vuoden maaliskuussa. Näin ei käynyt.

Boverketin insinööri Lin Liljefors selittää, että Boverket haluaa muuttaa useita kohtia energiataloutta koskevissa säädöksissä. Muutokset halutaan saattaa valmiiksi kerralla, jotta säädöksiä ei tarvitsisi muutella useita kertoja.

Nyt kaavailtu ehdotus säilyttää nykyisen laskutavan, jossa energiatehokkuus perustuu kiinteistön ostamaan energiaan. Tätä on kritisoitu ja ehdotettu tilalle muun muassa energian kokonaiskulutukseen perustuvaa laskutapaa.

Lue koko artikkeli Fastighetstidningenistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

energiatodistus

17.10.2023

Taloyhtiö, muista uusia energiatodistus

Taloyhtiön energiatodistus kertoo kiinteistön energiantarpeesta. Todistus täytyy esittää aina, kun taloyhtiöstä myydään tai vuokrataan asuntoa. Energiatodistus täytyy uusia kymmenen vuoden välein, ja monilla taloyhtiöillä uusimisen aika on nyt.

energiansäästö

20.9.2023

Kuukauden kasvo: Arjen energiateot on hyvä ottaa tavaksi

Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski suosittelee taloyhtiöille energiatarkastusta. Sen avulla voi selvittää kiinteistön energiatehokkuuden. Myös yhtiön asukkaat pystyvät pienentämään taloyhtiön energiankulutusta arjen säästötoimilla.

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti