Bruttovuokratuotto pysyy samana – jo yli 20 vuotta alle 4 prosenttia

Pellervon Taloustutkimus PTT:n vuodesta 2013 lähtien tehty vuokratuottotutkimus osoittaa, että 1990-luvun alusta lähtien bruttovuokratuoton kehitys on ollut melko vakaata. Bruttovuokratuotto on pysynyt vajaassa neljässä prosentissa koko tämän ajan. Viime vuosien matala korkotaso on pitänyt asuntosijoittamisen kannattavana toimintana.

-Välillä julkisessa keskustelussa unohtuu, että vuokranantaja maksaa vuokratuotoista myös kaikki kulut. Hoitokulut ovat viime vuosina kasvaneet merkittävästi ja korjauskulut ovat kasvaneet tasaisesti, kuten myös verorasitus, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva huomauttaa.

Hoitokulut kasvavat PTT:n ennusteen mukaan 5,5 prosenttia vuosittain seuraavien viiden vuoden aikana

-Kulujen kasvu on luonnollisesti nostanut myös vuokria. Vuokrien nousu ei ole siis päätynyt vuokranantajien taskuun, kuten bruttovuokratuoton kehitys osoittaa, lisää Koro-Kanerva.

Arvonnousu on ollut varsinkin pääkaupunkiseudulla huomattavaa, mutta tämä on yksityiselle vuokranantajalle toissijainen asia. Mahdollinen arvonnousu realisoituu vasta myyntitilanteessa ja silloinkin siitä on maksettava verot.

-Suurin osa vuokranantajista ei myy vuokra-asuntoaan. Tärkeimmäksi elementiksi muodostuu säännöllinen kuukausittainen vuokratulo, josta maksetaan kulut, lyhennykset ja korot. Tyhjät kuukaudet ovat yksityiselle vuokranantajalle myrkkyä. Yksikin tyhjä kuukausi saattaa tehdä sijoittamisesta verojen jälkeen tappiollista. Siksi on joissain tapauksissa jouduttu jopa laskemaan vuokria, jottei tyhjiä kuukausia tule, Koro-Kanerva selventää

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

21.3.2022

Yhtiökokoukset sopeutuvat koronan muuttamiin olosuhteisiin

Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille tekemän kyselyn perusteella miltei 40 prosenttia arvelee, että yhtiökokous järjestetään perinteisesti ja siihen pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä. Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää. Perinteisen kokouksen järjestämisen ohella osakkaiden ennakkokantoja aikoi kerätä vajaat viisi prosenttia taloyhtiöistä.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti