Viime kuukaudet ovat kohisten nostaneet arvostustani hyvään isännöintiin ja ammattimaisesti toimiviin isännöitsijöihin. Nyt kun taloyhtiöiden kokousrumba on kiivaimmillaan, on myös isännöitsijöiden työn määrä suuri. Aikaa kuluu kokousten valmisteluun ja niiden läpiviemiseen. Kokouksissa mitataan myös isännöinnin laatu.
Omalla kohdallani teoria muuttui käytännöksi viime syksynä, kun osallistuin taloyhtiön ylimääräiseen yhtiökokoukseen. Olimme vasta hankkineet asumiseen ja elämiseen oikeuttavan huoneiston osakkeet 70-luvulla rakennetusta 88 asunnon taloyhtiöstä. Osallistumiseeni innoitti erityisesti käyttövesiputkiston saneerauspäätös, josta toki olimme tietoisia asunnon hankintaa suunnitellessamme. Asia kiinnosti muitakin osakkaita suuresti ja hallituksen varaamat kahvit ja pullat olivat loppua kesken, kun osallistujamäärä yllätti.
Kokous sujui yllättävän mallikkaasti. Hyvin suunniteltu oli 80% tehty. Puolen miljoonan euron päätös syntyi yksimielisesti muutamien kysymysten jälkeen. Päätöstä vauhditti varmasti se, että hyvin hoidetun ja hallinnoidun taloyhtiön tilillä oli 60 % tarvittavasta investoinnista ja toisaalta riittävä määrä ongelmia oli jo koettu vesiasioissa.
Vaikeimmaksi asiaksi kokouksessa oli tulla korvaavan hallituksen jäsenen valinta edesmenneen tilalle. Pitkän hiljaisuuden jälkeen kysyin: ”Kun ketään ei ehdoteta, voinko ehdottaa itseäni – olen vapaaehtoinen”. Kokouksen puheenjohtajan nuijankopaus vahvisti yksimielisen valintani. Kysymyksen voima oli melkoinen! Erikoista valinnassa oli se, etten tuntenut ketään ja kukaan ei tuntenut minua.
Taloyhtiön asukkaat elävät normaalia arkeaan. Osakkailla on valta valita hallitus edustamaan heitä suunnittelussa ja päätöksenteossa. Kysymys on aivan normaalista työstä, asioitten ajattelemisesta, suunnittelusta ja valmistelusta. Hallituksella on myös useimpiin asioihin päätös- ja toimeenpanovalta. Hiukan minua ihmetyttää, miten omasta omaisuudesta huolehtiminen ja vastuunkantaminen kiinnostaa niin harvoja.
Isännöitsijän ammattitaidosta ja toiminnasta on mielestäni suuressa määrin kiinni myös hallituksen toiminta ja taloyhtiön menestys. Kun hallitus ja ”isäntä” pelaavat hyvin yhteen, voin jo tällä puolen vuoden kokemuksella todeta, että tekstiviestien ja sähköpostin avulla käytännön päätökset ja toimeenpano sujuvat helposti ja vaivattomasti. Kuuden kuukauden matkaan on jo mahtunut mm. häiriköivän asukkaan häätö, vesivahingon vaarat, hissin pikakorjaus, kylmiön laitteiston vaurioituminen ja uusinta ja totta kai putkiremontti, joka sujuu suunnitelmien mukaan ja valmistunee sovitussa aikataulussa.
Vuorovaikutus on onnistumisen edellytys ja avainsana. Kun isännöitsijä Matti toimii kapellimestarina, on hallitusorkesterin helppo soittaa. Taloyhtiön osakkaat ja asukkaat voivat keskittyä työnantajina ehdottamaan, toivomaan, arvostelemaan ja jopa joskus kiittämäänkin valitsemiaan vastuunkantajia – työnaisia ja –miehiä.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään