Miten osakkaan muutostöitä kannattaa valvoa? Eri osapuolille on usein epäselvää, mitä taloyhtiön tulisi valvoa ja millä perustein. Tämä on kuitenkin kaikkien hyvä ymmärtää, koska valvonnan maksaa loppujen lopuksi osakas. Molemmilla osapuolilla tulee olla intressi valvoa työn laatua, mutta harmittavan usein osakas näkee valvonnan ylimääräisenä kustannuksena. Parhaimmillaan valvontaa tehdään taloyhtiön ja osakkaan eduksi parhaan lopputuloksen saamiseksi.
-
Asialliset suunnitelmat muutostyöhakemukseen
Hyvän rakentamisen ja valvonnan pohjalla tulee olla suunnitelmat. Toimenpide- ja rakennuslupavaatimukset ovat lieventyneet jonkin verran. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa isojakin remontteja saatetaan toteuttaa sisustussuunnittelijan laatimilla suunnitelmilla. Tällöin voidaan kiinnittää huomiota lähinnä siihen, että työt tehdään määräysten mukaan ilman, että räikeästi poiketaan hyvästä rakennustavasta. Taloyhtiön kannattaa vaatia tarvittavat LVI-, sähkö- ja rakennesuunnitelmat, jotka liitetään muutostyöhakemukseen. Suunnitelmien olemassaolo on kaikkien etu.
-
Pätevät tekijät urakointiin ja valvontaan
Taloyhtiö voi ja sen kuuluu vaatia, että remontin tekijät ovat valtuutettuja ammattilaisia. Näin ollen sähkötöitä tekee valtuutettu sähköurakoitsija, vesieristyksiin valitaan vesieristyssertifikaatin omaava henkilö ja valvonnan suorittaa valvontapätevyyden saanut ammattilainen. Kaikilla tekijöillä on oltava vastuuvakuutukset kunnossa siihen työhön, joihin heidät on palkattu.
-
Tiedä mitä kuuluu valvoa
Taloyhtiön kuuluisi valvoa sellaisten töiden ja asennusten suoritusta, jotka kohdistuvat taloyhtiön vastuulla olevaan rakennusosaan tai järjestelmään tai jotka voivat vaurioittaa niitä. Normaalin vastuutaulukon mukaan kiinteät rakenteet, vesi- ja viemärijohdot ja ilmanvaihto ovat tällaisia. Kaksi asiaa on tärkeää tietää valvonnan merkityksestä. Ensinnäkin vaurioiden tuottaminen voi syntyä heti tai vasta monen vuoden jälkeen. Toisekseen lopputulos voi olla huono tai jopa hengenvaarallinen, mutta silti taloyhtiön kannalta hyväksyttävä. Siksi on tärkeää, että valvonta toimii myös osakasmuutoksissa.
-
Dokumentointi
Urakoitsijan ja valvojan tulee dokumentoida tehty työ. Nykymääräysten mukaan urakoitsijan pitää dokumentoida mitä tarvikkeita on käytetty ja miten työ on tehty. Tyypillisimmillään dokumentaatio sisältää loppukuvat sekä laite- ja materiaaliluettelon.
Valvojan tulee dokumentoida esimerkiksi valvontamuistioin hänen tekemänsä valvontatyö. Parhaimmillaan työn etenemisestä on useita valokuvallisia muistioita, joista käy ilmi kaikki merkittävät piiloon jäävät asennukset.
Ilman dokumentaatiota on osakkaan vaikea myöhemmin osoittaa, että hän on suorittanut remontin oikein. Siksi hyvä urakoitsija ja valvoja ajavat sekä taloyhtiön että osakkaan etua.
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään