Kuka on se kärsivällinen, rauhallinen, yhteistyökykyinen, tulevaisuuteen katsova, tarkka, taloudellinen, luotettava, jämäkkä ja johtava hahmo taloyhtiössä?
Kyllä, tiesitte oikein! Kyseessä todellakin on suomalaisen asunto-osakeyhtiöjärjestelmän tärkeä kulmakivi, vanha kunnon hallituksen puheenjohtaja!
Tehtävästä ei välttämättä saa edes kulukorvausta, ja jos saakin niin se ei kerrytä eläkettä… eihän siitä nyt ole mitään merkittävää työtä. Kunhan johtaa hallituksen työskentelyä, tekee yhteistyötä isännöitsijän kanssa ja on aina, myös viikonloppuisin, valmiina kuuntelemaan muiden osakkaiden ja asukkaiden suuria sekä pieniä huolenaiheita. Kummastuttaahan tuo, miten vaikeaa toisinaan on löytää hallitukselle tarmokasta puheenjohtajaa. Luulisi jokaisen olevan innokkaan onnellinen saadessaan tehdä töitä taloyhtiön elintärkeää etua valvoen ja öisin pimeässä makuuhuoneen kulunutta kattoa tuijottaen sekä oman taloyhtiön asioita murehtien?
Hallituksen puheenjohtajan tärkein tehtävä on kutsua hallitus koolle aina tarvittaessa ja johtaa sen toimintaa. Koollekutsu tehdään yleensä hyvässä yhteistyössä ammattitaitoisen isännöitsijän kanssa. On kuitenkin hyvä korostaa, että hallituksen koollekutsuminen on puheenjohtajan tehtävä, ei isännöitsijän. Tässä tehtävässä on aina oltava hereillä ja valmiina toimimaan, kun asioita alkaa kertyä. Hallitukselle on nykyteknologian aikana tarjolla monia erilaisia kokoontumis- ja yhteydenpitovälineitä.
Mikä on sitten yleisin puheenjohtajan hyvin ansaitsema palkinto tunnollisen tarkasti tehdystä työstä? Se on valitettavan usein hiljaisuus yhtiökokouksessa. Jostain syystä meidän ihmisten on paljon helpompaa kommentoida negatiivisia asioita tyyliin: “Miksi ei tehty sitä tai jätetty tekemättä tätä…”. Tyytyväiset ovat useimmiten hiljaa. Miksi silti aina löytyy ihmisiä tähänkin erittäin tärkeään tehtävään? Koska lähes jokaisessa taloyhtiössä asuu tai ainakin omistaa osakkeita henkilö, joka on valmiina kantamaan vastuuta ja haluaa huolehtia oman omaisuutensa arvon säilymisestä.
Toisinaan ei asunto-osakeyhtiön hallitukselle kuitenkaan löydy vetäjää eli puheenjohtajaa. Monista eri syistä johtuen hallitukseen pitää etsiä ulkopuolinen puheenjohtaja. Repivien riitojen ja kaikkia kuluttavien kiistojen värittämään taloyhtiöarkeen tarvitaan puolueeton ulkopuolinen puheenjohtaja, jolla ei taatusti ole omaa etua yhtiössä. Isoissa remonttihankkeissa saatetaan kaivata kokousteknistä osaamista ja toisinaan vaan ei enää ole oman talon väestä halukkuutta tähän aikaa ja mielenkiintoa vaativaan tehtävään.
Yhdessä isännöitsijän kanssa hallituksen puheenjohtaja muodostaa parhaimmillaan huipputehokkaan taisteluparin, joka pystyy johdattamaan osaavasti sekä rauhallisesti taloyhtiötä hyvään ja taloudelliseen arkeen. Ammatti-isännöitsijät arvostavat ajan tasalla olevia puheenjohtajia, sillä näiden kyvykkyys säästää isännöitsijän tärkeintä ja rajallista asiaa eli aikaa. Voisi kuvitella ja ainakin toivoa, että isännöitsijöiden koulutustilaisuuksissa vilisisi puhujavieraina juuri tunnollisia sekä taitavia puheenjohtajia.
Suomessa on omia teemapäiviä lähes joka asialle, mutta olisikohan vielä joskus tulossa asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajien omaa päivää? Toivottavasti jonakin päivänä osataan arvostaa sitä panosta, mitä nämä nuoret, vanhat, kokeneet, kokemattomat mutta kaikkensa antavat henkilöt ovat tehneet säilyttäessään ja pyrkiessään jopa kasvattamaan suomalaisten kansallisomaisuuden arvoa.
Kolminkertainen eläköön-huuto hallitusten puheenjohtajille!
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään