Kyllähän meikäläisellä on näkemystä ja osaamista huolehtia paloturvallisuudesta. Mutta entä jos naapuri menee ja mokaa koko jutun! Taloyhtiöissä asuu monenlaista väkeä. On nuorta ja vanhaa, toimintakykyisiä ja sitten taas ei. Itsesuojeluvaisto kannattaa päästää toimimaan, jos selvästi näyttää siltä, että naapuri ei pärjäile omassa kodissaan. Yhden ihmisen toiminta saattaa horjuttaa koko yhtiön turvallisuutta. Siksi kannattaa ottaa palo haltuun, ennen kuin se on edes syttynyt.
Muisti on rapistunut iän myötä tai alkoholi on alkanut maistua holtittoman paljon, kun emäntä otti ja lähti. Naapurin toilailut saattavat vaarantaa paitsi hänen omansa, myös muiden asukkaiden terveyden tai omaisuuden.
On olemassa työkalu, jota isännöitsijä, huoltoyhtiö tai kuka tahansa voi käyttää, jos näyttää siltä, että asukkaan elämänhallinta on heikentynyt sellaiseen tilaan, että hän vaarantaa omansa tai lähiympäristönsä turvallisuuden. Työkalu on nimeltään huoli-ilmoitus.
Huoli-ilmoitus kannattaa tehdä ajoissa
Huoli-ilmoituslomakkeen pitäisi löytyä kunnan nettisivuilta. Asiantuntijat sanovat, että ilmoitus kannattaa tehdä pikemmin ajoissa kuin sen jälkeen, kun jotain ikävää on jo tapahtunut. Ihan itse kunkin oman edun kannalta.
Huoli-ilmoitukseen kannattaa suhtautua nimenomaan työkaluna. Kysymyksessä ei ole naapurin tai läheisen kyttääminen vaan hänestä huolehtiminen. Esimerkiksi tulipalo naapurissa vaikuttaa aina tavalla tai toisella myös muiden asukkaiden elämään. Tulee remppaa, kun savu on tärvellyt rappukäytävän pintoja. Saattaa tulla vesivahinkoja sammutusvedestä. Saattaa tulla myös arvaamattoman ikäviä pelkotiloja, jos kotitalossa on ollut tulipalo.
Paloturvallisuusviikko muistuttaa, että kannattaa pitää #PaloHallussa
Paloturvallisuusviikon tämän vuoden teemana on läheisten paloturvallisuus. Slogan ”Huolehditaan jokaisen koti paloturvalliseksi” kannustaa tarttumaan toimeen lähipiirissä. Taloyhtiö jos mikä on asukkaan lähipiiri.
Kampanja muistuttaa huoli-ilmoitusta kevyemmistäkin keinoista parantaa paloturvallisuutta. Naapurin vanhanpuoleisen palovaroittimien paristot lienee vaihdettu syksyllä 2018. Voisi kauppareissulla tuoda uudet. Oikeastaan voisi yksin tein ehdottaa, että taloyhtiö ottaa huolekseen kaikkien asuntojen palovaroittimien paristojen vaihdon vuosittain Paloturvallisuusviikolla. Ikäihmisiä voi jeesata paristonvaihtohommissa. Ja kaamoksen jälkeen kevättalkoissa voisi järjestää alkusammutusharjoituksen. Jos samalla saisi vähän puhallettua uutta henkeä taloyhtiön yhteisöllisyyteen?
Paloturvallisuusviikkoa vietetään 27.11.–3.12. Kampanjan nettisivuilla on materiaalia esimerkiksi some-kanavissa jaettavaksi.
Kiinteistöliitto on mukana hankkeessa, joka muistuttaa, että ”naapureiden toimivat palovaroittimet ovat myös sinun turvasi.”
Juha Hassila
Turvallisuusviestinnän asiantuntija
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään