Viime aikoina olen usein törmännyt sekä omassa taloyhtiössä että juttukeikoilla siihen, että asiantuntijuus lytätään ja päätöksiä tehdään ”musta tuntuu” –ajatuksella. Usein tämä mutunsa esiin tuova on taloyhtiössä kovaääninen, vanhempi miesosakas, joka saa argumenteillaan osan osakkaista käännytettyä puolelleen.
Tällä henkilöllä voi olla aivan eri näkemys kuin asiantuntijalla esimerkiksi korjaushankkeen tärkeydestä tai järjestyksestä. Usein myös unohtuu taloyhtiön etu oma edun taakse. Viime kädessä osakkaat rahoittavat taloyhtiöön tehtävät korjaukset, väärät tai väärin ajoitetut toimenpiteet tuntuvat siis osakkaiden kukkarossa.
Mutta miksi asiantuntijaa ei aina uskota? Ehkä suurin syy on siinä, että hän on ulkopuolinen. Myös konsulttien aikoinaan saama huono maine saattaa olla ihmisten mielissä. Ei kannata uskoa, rahat vain menee eikä saada vastineeksi kuin sutta ja sekundaa.
Jyväskylässä viime viikolla vieraillessani silmiäni avasivat energiaekspertit. Toden totta, nuo energia-asioihin koulutetut asukkaat auttavat ymmärtämään, kun taloyhtiöissä tehdään päätöksiä energiaremonteista ja monista muistakin korjaushankkeista. He ovat taloyhtiöissään tunnettuja ja heidän sanansa saattaa painaa enemmän kuin konsultin, kun hän perustelee korjaushankkeen tarpeellisuuden.
Kannustankin kaikkia taloyhtiöitä kouluttamaan itselleen omat energiaekspertit, lisätietoa saa muun muassa Motivan sivuilta. Ja näin yhtiökokousaikana, älkää tehkö päätöksiä mutulla! Kuunnelkaa asiantuntijoita ja miettikää, mikä on taloyhtiölle parasta. Jos esimerkiksi ikkunaremonttia ei ole aivan pakko tehdä eli ikkunat ovat vielä käyttökelpoiset, käyttäkää hallitusti vanhat ikkunat loppuun ja varautukaa kunnolla uusien ikkunoiden hankintaan. Tiivisteen hinta on huomattavasti halvempi kuin uuden ikkunan!
Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään