Aloite omiin käsiin taloyhtiöissä!

Arjen keskellä saattaa mieleen hiipiä, että hoitokulujen vyöry on katkeamaton: energia, ostopalvelut ja korjaaminen tulevat jatkuvasti kalliimmiksi, eikä mitään muuta ole tehtävissä kuin kaivaa kuvetta.

Tilastokeskuksen mukaan keskimääräisen taloyhtiö-kerrostalon hoitokulut olivat 4,54 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa vuonna 2013. Tämä tekee 90 neliöisessä huoneistossa vuositasolla 4903 euroa.

Tästä kulusta keskimäärin 36 prosenttia uppoaa lämmitykseen, veteen ja taloyhtiön sähköön. Leijonanosa tästä – 24 prosenttiyksikköä – menee lämmitykseen. Veteen 8 ja sähköön 4 prosenttiyksikköä. Entä sitten?

Ottamalla tavoitteeksi kolmanneksen leikkaus yo. ”energiapaketin” kustannuksiin, ja toteuttamalla tämä, päästäisiin noin 12 prosentin hoitokulujen leikkaukseen. Tämä olisi noin 580 euroa 90 neliöisessä huoneistossa vuositasolla. Miten tähän käytännössä päästäisiin?

Lähtökohdaksi voisi ottaa vedenkulutuksen leikkaamisen. Jos tyypillisestä vedenkulutuksesta – 155 ltr/hlö/vrk – kulutus pudotettaisiin 100 litraan, säästöä kertyisi nelihenkisellä perheellä noin 490 euroa vuodessa. Säästö tulisi leikatusta vedenkäytöstä ja pienentyneestä veden lämmitystarpeesta. Onko lopun, noin 100 euron leikkaaminen utopiaa ilman isoja investointeja?

Jo tyhjät pois ottamalla, säätämällä lämmitysjärjestelmän tasapaino, siirtymällä piheihin vesikalusteisiin ja siirtymällä kulutuksen seurantaan saadaan paljon aikaan. Viimekädessä siirtyminen veden kulutuksen mukaiseen veloituskäytäntöön saa useimmat asukkaat ”hereille”. Tämä vaatii kuitenkin investoinnin yhtiössä, ja luultavasti myös yhtiöjärjestyksen muutoksen.

Jos yhtiössä on tulossa iso remontti, samassa yhteydessä joudutaan selvittämään myös energiansäästöä tuovan investoinnin mahdollisuus: maalämpö, poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä, lämpöpumput ja jopa aurinkoenergian hyödyntäminen.

On siten takeita väittää, että taloyhtiön omin toimenpitein pystytään pääsemään hallittuun talouteen. Kaikkein tärkeintä on herätä hyvän kiinteistönpidon välttämättömyyteen! Tämä tulee lopulta näkymään myös kiinteistön arvossa.

Yhä enemmän on myös tarjolla palveluita, joiden palkkio lohkaistaan toteutuneilla energian säästöillä. Tärkeää on myös havaita, että jo lähtötilanteessa hyvin käytännöin toimivilla on mahdollista aina parantaa.

Hyviä apuja käytäntöihin ja säästöjen löytämiseen on saatavilla mm. seuraavista lähteistä:

Jukka Kero

Kirjoittaja on Suomen Kiinteistöliiton Tutkimus- ja kehityspalveluiden yksikön johdossa. Erityisenä vastuualueena on kiinteistötalous, joka kattaa kustannuskehityksen seurannan ja ennakoinnin lisäksi tarkastuspalvelut, vakuuttamisen ja jätehuoltoasiat. Vapaalla ajalla intohimoina ovat kuntoliikunta ja rytmimusiikki.

Haluatko kommentoida blogia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje