Avustusrahaa tarjolla historiallisen paljon

avustusrahaa

Valtion avustusrahaa korjausten tekoon on ollut tänä vuonna tarjolla historiallisen paljon. ARA, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kannustavat taloyhtiöitä hyödyntämään tilaisuutta.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ryhmäpäällikkö Sami Turunen kertoo, että viime keväänä saadun lisäbudjetin myötä avustusrahoja on ollut jaettavana tänä vuonna reilut sata miljoonaa euroa.

Myös ensi vuonna korjausavustuksiin on tämän hetken tietojen mukaan käytettävissä lähes 27 miljoonaa, energia-avustuksiin 69 ja latausinfra-avustuksiin 10 miljoonaa euroa.

– Valtion tavoitteena on avustuksia myöntämällä sekä ehkäistä ilmastonmuutosta että kehittää ikääntyvän Suomen asumisoloja. Tukea myönnetään erityisesti rakennusten energiatehokkuutta ja esteettömyyttä edistäviin hankkeisiin, mutta myös esimerkiksi sisäilmaa parantaviin suunnittelu- ja korjaustoimiin, Turunen kertoo.

Uusimpana avustuksena tuli lokakuussa haettavaksi avustus taloyhtiön siirtymiselle matalalämpöisen kaukolämmön piiriin.

Osa taloyhtiöistä jättää tuet hyödyntämättä

Avustusrahat ovat kelvanneet taloyhtiöille hyvin käyttöön. Avustus voikin tuoda merkittävää rahallista helpotusta korjaamiseen: esimerkiksi hissien jälkiasennuksiin on saatavissa avustusta jopa 45 prosenttia hankkeen kustannuksista.

Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto ovat huolissaan siitä, ettei osa taloyhtiöistä hyödynnä tukimahdollisuuksia.

– Kannamme huolta erityisesti syrjäisempien seutujen taloyhtiöistä, joissa ongelmia kasaantuu: pankkien rahoitushanat ovat tiukassa, korjaustoimenpiteiden toteuttaminen takkuaa ja asunnoille ei meinaa löytyä ostajia. Nämä taloyhtiöt eivät ole myöskään avustusrahojen hyödyntäjien kärjessä, sanoo Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Järjestöt ovat ehdottaneet muun muassa valtion takauslainajärjestelmän uusimista niin, että se takaisi mahdollisuuden korjauksiin ainakin sellaisilla alueilla, joissa asutaan vielä 10–20 vuoden kuluttua.

– Vaikeuksissa olevien taloyhtiöiden tilanteeseen tarvitaan yhteiskunnallisia ratkaisuja. Samalla on tunnustettava, että kaikkea ei kannata korjata, vaan ratkaisuja pitää olla myös taloyhtiön saattohoitoon, sanoo Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kiinteistövero

31.10.2022

Kiinteistövero uhkaa nousta historiallisen korkeaksi

Kiinteistövero uhkaa ensi vuonna nousta historiallisen korkeaksi, kun rakennuskustannusindeksin vuosimuutos nousee, varoittaa Rakli. Kiinteistövero on jo nyt kiinteistöjen suurin kustannuserä. Indeksikorotuksen myötä se saattaisi kansalaiset vaikeuksiin.

27.1.2022

Myytävistä asunnoista on nyt kova pula

Myytävien asuntojen tarjonnan hiipumisesta ja kauppatahdin hidastumisesta huolimatta markkinaodotukset tälle vuodelle ovat positiiviset, kertoo Helsingin uutiset. Myös kuluttajien asunnonostoaikeet ovat edelleen korkealla. – Vaikka tänä vuonna kasvu hidastuu, se ei tule hyytymään.

apua

10.8.2022

Hallitustyöhön tarjolla asiantuntija-apua

Tulevana syksynä taloyhtiöiden hallitusten edessä on vaikeita kysymyksiä esimerkiksi energiansäästöstä. Suomen Kiinteistöliitto tarjoaa jäsentaloyhtiöilleen apua ja tukea hallitustyöhön. Hallituksia palvelee maksuton lakineuvonta, ja liiton verkkosivuilta löytyy hyödyllisiä työkaluja hallitustyöhön.

syyskasvit

5.9.2022

Syyskasvit ovat juuri nyt parhaimmillaan

Piha ei kuole saman tien kesän päätyttyä, vaan monet kasvit kukoistavat vielä syksylläkin. Kasvien lehtien vihreä vaihtuu ruskan väreihin ja joissakin on vielä kukkiakin syksyllä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti