Avoimuus ratkaisevaa latauspisteiden perustamisessa

Sähköautojen latauksesta yli 90 prosenttia tapahtuu yksityisissä kiinteistöissä, pääasiassa yöaikaan. Tietoa toimivista kotilatausratkaisuista tarvitaan. Laajasalon Jollaksessa sijaitsevassa Asunto Oy Helsingin Herttuanhovissa on työstetty ohjeistus, kuinka toimitaan, kun sähköjärjestelmän kapasiteettia on nostettava uusia sähköautojen latauspisteitä varten. Taloyhtiön lähes kaikki autopaikat ovat osakkaiden hallinnassa olevia osakkeita.

”Lopputilanne on se, että lataan ja käytän päivittäin Tesla X -sähköautoani. Homma siis toimii nyt, mutta ensin oli tehtävä pelisäännöt, kuinka toimitaan latauspaikkojen rakentamisen suhteen. Otimme prosessissa huomioon sekä asunto-osakeyhtiölain että muun sääntelyn, ja mielestäni toimimme oikein, vaikka pari osakasta yhtiökokouksessa moittikin hallituksemme toimintaa”, sanoo Herttuanhovin asukas ja hallituksen jäsen Peter Brandt.

Herttuanhovissa Brandt on toistaiseksi ainoa sähköautoilija. Yhtiössä on kolme taloa ja yhteensä 30 asuntoa. Puolilämpimässä autohallissa on 50 autopaikkaa. Yksi on varattu inva-paikaksi ja sitä ei ole myyty, kaikki muut paikat on myyty osakkeina yhtiössä asuville. Jokainen autopaikka on rakennusvaiheessa varustettu auton moottorin ja sisätilan lämmitykseen tarkoitetulla sähköliitännällä.

”Tarinan opetus on se, että kaikki on tehtävä mahdollisimman avoimesti ja läpinäkyvästi. Näin kenellekään ei jää epäselväksi se, että yhtiön energiaa ei varasteta”, Brandt pohtii.

Selkeä prosessi varmistaa osakkaiden yhdenvertaisuuden

Herttuanhovissa yhtiökokous oli keskustellut latauspisteiden rakentamisesta, mutta ei ollut tehnyt asiasta päätöstä. Kun hallitus sitten antoi yhdelle osakkaalle valtuuden pisteen rakentamiseen, pari muuta osakasta suhtautui asiaan varsin epäluuloisesti. Mitään vahinkoa yhtiölle ei voinut kuitenkaan koitua, kun osakas itse vastasi latauspisteen hankinnasta ja maksaa käyttämänsä lataussähkön kulutusmittauksen mukaan.

”Jos yksittäisen latauspisteen rakentamispäätös pitää viedä aina yhtiökokoukseen, niin se on liian kankea menettely. Aikajänne on liian pitkä, kun varsinainen yhtiökokous on vain kerran vuodessa. Tuskin ylimääräistä yhtiökokoustakaan pelkästään latauspaikka-asian vuoksi koolle kutsutaan. Hallitukselle pitäisi antaa tässä asiassa päätäntävalta”, Brandt sanoo.

Brandt asennutti Tesla X -sähköautolleen Plugit Oy:n toimittaman saksalaisvalmisteisen Keba-latauslaitteen sekä kilowattituntimittarin. Kokonaisuus maksoi noin 1 500 euroa.

”Osakkaiden yhdenvertaisuus tarkoittaa taloyhtiössämme sitä, että latauspisteen rakentaminen onnistuu seuraavallekin, joka sen haluaa ja sitä seuraavalle. Kun sitten ollaan siinä tilanteessa, että taloyhtiön sähköjärjestelmän tekninen kapasiteetti ei enää riitä, niin kaikki sähköautoilijat maksavat yhdessä tarvittavat lisämuutokset.  Muiden osakkaiden sen sijaan ei tarvitse näihin kustannuksiin osallistua. ”

Lähtökohtana yhteiset pelisäännöt

Myös Herttuanhovin isännöitsijä Sari Rissanen Laajasalon Isännöinti Oy:stä korostaa avoimuuden tärkeyttä väärinkäsitysten välttämiseksi.

”Asian tuominen keskusteluasiana yhtiökokoukseen olisi hyvä asia, sillä avoimuudella saavutetaan taloyhtiöissä aina parempi lopputulos. Jokaisessa yhtiössä kannattaisi sopia yhtiökohtaiset pelisäännöt sähköautojen latausmahdollisuuksista. Koska sähköautot yleistyvät, olisi hyvä linjata selkeämmin, millä tavalla niitä voitaisiin rakentaa osakkaiden tarpeisiin heidän omalla kustannuksellaan ilman, että yhdenvertaisuutta loukataan. ”

Nykyisen lain mukaan yhtiökokous voi valtuuttaa hallituksen antamaan luvan niille, jotka haluavat rakentaa yksittäisen latauspisteen omalla kustannuksellaan. Valtuutuksessa on otettava huomioon kiinteistön sähköjärjestelmän kapasiteetista aiheutuvat rajoitukset. Yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi kaikilta osakkailta on kysyttävä halukkuutta latauspisteen rakentamiseen. Osakasvähemmistö voi myös saada koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jos se omistaa vähintään 10 prosenttia yhtiöstä.

Ensimmäinen latauspisteiden rakentamispäätös on suositeltavaa tehdä yhtiökokouksessa. Samalla kannattaa myös sopia seuraavia latauspisteitä koskevan päätöksenteon reunaehdot, jos hallitukselle annetaan valtuutus seuraavista latauspisteistä päättämiselle. Yhtiökokouksessa on myös viisasta sopia kustannustenjako siinä tapauksessa, että osakkaiden omalla kustannuksellaan rakentamien latauspisteiden rakentaminen vaatii muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmään.

Kiinteistöjen latauspisteet -jatkohankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta latauspisteiden toteutuksesta yksityisillä kiinteistöillä, jotta latauspaikkojen toteuttaminen erityisesti taloyhtiöissä helpottuisi ja vauhdittuisi. Hankkeessa on muun muassa tuotettu kiinteistöjen päätöksentekijöille suunnatun Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon -oppaan jatkoksi Sähköauton ostajan ABC -lehtinen, jossa on perustietoa aiheesta autonostajille ja autonmyyjille. Hanketta ovat rahoittaneet ympäristöministeriö, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, ABB Oy, Ensto Oy, Energiateollisuus ry, IGL Technologies Oy, Kiinteistöliitto ry, KSS Energia Oy, Kymenlaakson Sähkö Oy, Lahti Energia Oy, Liikennevirta Oy, Parkkisähkö Oy ja Veho Oy Ab. Motiva on koordinoinut työtä.

Lue lisää:

Sähköauton ostajan ABC -opas

Kiinteistöjen latauspisteopas

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

erillisvaraston hallinnasta

9.1.2023

Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Turun hovioikeus antoi tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli kyse taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Tilaajille

talokeskus 100 vuotta

20.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Talokeskus – kiinteistöjen huolenpitoa 100 vuotta

Suomen Talokeskus täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on maan vanhin kiinteistöjen ylläpidon ja rakentamisen asiantuntija. Talokeskus tarjoaa huolenpitoa kiinteistön koko elinkaarelle tarkastuksista suunnittelu- ja energiapalveluihin.

Suomen Talokeskus Oy

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti