Laptilta Tontista tuottoa -palvelu taloyhtiöille helpottamaan lisärakennusoikeuden hankintaa

Vetovoimaisilla ja väljään rakennetuilla asuinalueilla edistetään lisärakentamista voimakkaasti taloyhtiöille myönnetyillä lisärakentamisoikeuksilla. Lapti on tuonut markkinoille taloyhtiöille Tontista tuottoa -palvelun helpottamaan eri tyyppisten hankkeiden asemakaavamuutosten ja lisärakennusoikeuden hakemisessa.

Kaavamuutokset ovat aikaa vieviä hankkeita, joista kertyy taloyhtiölle kustannuksia. Yhteistyössä Laptin kanssa toteutettavissa muutoshankkeissa taloyhtiön ei tarvitse rahoittaa muutoshankkeita itse vaan Lapti on myös hankkeessa kehityskustannusten rahoittajana mukana. Saadun lisärakennusoikeuden taloyhtiö voi myydä tai vuokrata Laptille taloyhtiön kanssa etukäteen sovituin ehdoin. Erityisesti 1960-  ja 1970-luvuilla rakennetuissa asuntoalueissa talot on rakennettu väljästi suurelle tontille. Hyviä lisärakentamisen kohteita ovat esimerkiksi laajat pysäköintialueet.

-Tontista tuottoa -palveluumme kuuluu lisärakentamisen kaikki vaiheet tontin taloyhtiölle veloituksettomasta kartoituksesta ja asemakaavamuutosprosessin läpiviemisestä aina rakentamiseen ja tontin ostoon tai vuokraukseen, kertoo Rakennusliike Lapti Oy:n hankekehitysjohtaja Tuomas Lindfors.

Lisärakentamisen hyödyt asukkaille ja asuinalueelle

Hyödyntämättömän tontin osan, huonokuntoisen siipi- tai piharakennuksen purkamisella saadaan arvokasta tonttimaata, johon voi rakentaa pienenkin kerrostalon. Lisärakentaminen herättää aina taloyhtiön osakkaissa keskustelua lähinnä rakentamisen haitoista. Usein unohtuu lisärakentamisen mukanaan tuomat hyödyt. Lisärakentamisen myötä oman asunnon arvon nousun lisäksi alue saa uusia asukkaita, asuntokanta modernisoituu ja monipuolistuu. Alueen palveluille tulee uusia käyttäjiä ja julkisen liikenteen palvelutkin säilyvät.  Lisärakentaminen onkin paras tae alueen säilymisenä vetovoimaisena.

Yksittäisen taloyhtiön osakkaille lisärakentamisesta on myös hyötyä. Suoraa hyötyä taloyhtiö saa rakennusoikeuden myynnistä tai vuokrauksesta saadut tulot, joilla voidaan maksaa jopa puolet taloyhtiön suunnittelemasta putkiremontista. Pidemmällä aikavälillä taloyhtiön arvo nousee, kun viereen rakennetaan uudisrakennus.

Lisärakentamisen moninaiset mahdollisuudet

Lisärakentaminen voi olla

  • uudisrakentamista hukkakäytöllä olleelle tontin osalle
  • osittain purkavaa, jolloin puretaan esimerkiksi huonokuntoinen siipirakennus ja rakennetaan uusi rakennus tilalle
  • täysin purkavaa lisärakentamista, jolloin purettavan rakennuksen tilalle rakennetaan isompi kokonaisuus.

Tontista tuottoa -palvelut taloyhtiöille

Muutosprosessi käynnistyy aina Laptin veloituksettomalla tuottomahdollisuuksien arvioinnilla. Palvelun sisältö:

  • tontin tuottomahdollisuuksien arviointi
  • projektisuunnittelu ja hallituksen konsultointi
  • asemakaavamuutoksen hakeminen ja viranomaisyhteistyö
  • tontin osto tai vuokraus

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiö palvelut kiinteistöala

27.5.2022

Mitä taloyhtiön kannattaa muistaa palveluita ostaessa?

Taloyhtiöt tarvitsevat monia ulkopuolisten tuottamia palveluita muun muassa kiinteistön ylläpitoon ja korjaushankkeisiin. Siksi ne ovat merkittävä kiinteistöalan työllistäjä. Mutta mitä palveluita ostaessa on hyvä muistaa?

16.11.2022

Digitaaliset kanavat helpottavat arkea

Digitaaliset palvelut helpottavat taloyhtiön arkea, kunhan niitä on kaikkien asukkaiden helppo käyttää. Kaikki taloyhtiön asiat voi entistä useammin hoitaa yhden palvelun kautta. Digipalveluita käytettäessä on oltava tarkkana tietoturva-asioiden kanssa.

6.4.2022

Onko taloyhtiöauto tulevaisuuden ratkaisu liikkumiseen

Taloyhtiöautolla asukkaat voivat nauttia autoilun tuomasta vapaudesta ilman autoon sidottua pääomaa sekä ylläpitoon liittyviä kuluja ja huolia. Taloyhtiöauto tukee myös kestävän kehityksen mukaisia arjen valintoja. Leasingpalvelu sisältää yleensä kaikki auton ja palvelun ylläpitoon ja hallinnointiin liittyvät kulut ja toimet kuten polttoaineet tai sähkön, huollot, puhtaanapidon, katsastukset ja renkaidenvaihdot.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti