Kerrostalon peruskorjaaminen ympäristöystävällisempää ja halvempaa kuin uuden rakentaminen

Helsingin asuntotuotannon (ATT) teettämän selvityksen mukaan vanhan kerrostalon korjaaminen ja lisäkerrosten rakentaminen tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen kuin talon purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle. Lisäksi korjausrakentaminen on edullisempi vaihtoehto, kirjoittaa Rakennuslehti.

Selvityksessä on tarkasteltu kahta Helsingin kaupungin vuokrakerrostaloa viidenkymmenen vuoden aikaperspektiivissä. Hiilijalanjälki oli molemmissa kohteissa yli 20 prosenttia pienempi kuin purkamis- ja uudisrakentamisvaihtoehdoissa.

Selvityksestä käy myös ilmi, että kuljetuksen ja purkamisen vaikutus hiilijalanjälkeen on suhteellisen pieni, kun taas energiatehokkuuden, rakennusmateriaalien ja lämmitysenergian vaikutus on merkittävä.

Helsingin kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Timo Karhun mukaan tulokset ovat suuntaa-antavia. Vanhojen lähiökerrostalojen purkaminen ja uusien rakentaminen niiden tilalle ei ole välttämättä ilmaston ja kestävän kehityksen kannalta paras vaihtoehto. Asiaa on selvitettävä tarkemmin, Karhu toteaa.

Rakennuslehden haastattelema ympäristöministeriön erityisasiantuntija Matti Kuittinen pitää korjauskelpoisen rakennuskannan ylläpitämistä järkevänä ympäristötaloudenpitona. Vertailutulokset Helsingistä  ovat hyvää pohjatietoa muille rakennuttajille ja kaupungeille, Kuittinen sanoo.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.11.2014

Vanhojen kerrostalojen lisäkerrosrakentaminen kasvussa

Puurakenteisiin suurelementteihin perustuva vanhojen kerrostalojen lisäkerrosrakentaminen yleistyy taloyhtiöiden peruskorjausten rahoitustarpeen myötä. Lisäkerrosrakentamisella rahoitetaan yhä useammin taloyhtiön linjasaneerauksen tai julkisivu- ja energiatehokkuuskorjauksen kustannuksia. Kaupungit suhtautuvat lisäkerrosten rakentamiseen lähtökohtaisesti myönteisesti, koska samalla ne lisäävät asuntotarjontaa ja tiivistävät kaupunkirakennetta.

23.11.2016

Betoni- ja puukerrostalojen rakentaminen vertailussa Helsingissä

Rakennusliike Reposella on käynnissä hanke kahden betoni- ja kahden puukerrostalon rakentaminen Helsingin Kuninkaantammeen, kertoo Helsingin Sanomat. Hankkeessa vertaillaan betonin ja puun kustannuseroja kerrostalorakentamisessa. Helsingin Sanomat on koonnut yhteen VTT:n betoni- ja puukerrostalorakentamista koskevat tutkimukset.

1.7.2015

Muista vakuus!

Vuokranantajan on tärkeää sopia uuden vuokralaisen kanssa vakuudesta. Vakuus turvaa niin vuokranmaksua kuin asunnon kuntoakin koko vuokrasuhteen ajan. Minkä suuruinen vakuus on riittävä?

2.7.2015

Kerrostalon ryhmärakentaminen kiinnostaa, mutta oletettu yltiösosiaalisuus mietityttää

Ryhmärakentamiseen liittyy monia uskomuksia: sen uskotaan olevan riitaisaa, sopivan vain sosiaalisille ihmisille ja edellyttävän sitä, että ainakin yhdellä ryhmästä on rakennusalan kokemusta. Tämä selviää rakennusalaa uudistavan Fira Oy:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin pk-seudulla ja kehyskunnissa asuvien näkemyksiä ryhmärakentamisesta. Ryhmärakentaminen on uudisrakentamisen muoto, jossa asunnonhankkijat toimivat rakennuttajina.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti