Kerrostalon peruskorjaaminen ympäristöystävällisempää ja halvempaa kuin uuden rakentaminen

Helsingin asuntotuotannon (ATT) teettämän selvityksen mukaan vanhan kerrostalon korjaaminen ja lisäkerrosten rakentaminen tuottaa pienemmän hiilijalanjäljen kuin talon purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle. Lisäksi korjausrakentaminen on edullisempi vaihtoehto, kirjoittaa Rakennuslehti.

Selvityksessä on tarkasteltu kahta Helsingin kaupungin vuokrakerrostaloa viidenkymmenen vuoden aikaperspektiivissä. Hiilijalanjälki oli molemmissa kohteissa yli 20 prosenttia pienempi kuin purkamis- ja uudisrakentamisvaihtoehdoissa.

Selvityksestä käy myös ilmi, että kuljetuksen ja purkamisen vaikutus hiilijalanjälkeen on suhteellisen pieni, kun taas energiatehokkuuden, rakennusmateriaalien ja lämmitysenergian vaikutus on merkittävä.

Helsingin kaupungin rakennuttaja-arkkitehti Timo Karhun mukaan tulokset ovat suuntaa-antavia. Vanhojen lähiökerrostalojen purkaminen ja uusien rakentaminen niiden tilalle ei ole välttämättä ilmaston ja kestävän kehityksen kannalta paras vaihtoehto. Asiaa on selvitettävä tarkemmin, Karhu toteaa.

Rakennuslehden haastattelema ympäristöministeriön erityisasiantuntija Matti Kuittinen pitää korjauskelpoisen rakennuskannan ylläpitämistä järkevänä ympäristötaloudenpitona. Vertailutulokset Helsingistä  ovat hyvää pohjatietoa muille rakennuttajille ja kaupungeille, Kuittinen sanoo.

Lue lisää Rakennuslehdestä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

paloturvallinen taloyhtiö

10.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Safetum on käynnistänyt tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti