Aurinkosähköllä lisäarvoa kiinteistölle

Pienen kokoluokan aurinkosähköinvestointeja on tehty jo monessa kunnassa. Ne kiinnostavat myös yrityksiä, koska aurinkosähkön katsotaan nostavan kiinteistön arvoa ja tuovan imago- ja ympäristöhyötyä.

Tiedot kävivät ilmi Motivan sekä kunnille että yrityksille alkuvuodesta tekemässä kyselyssä. Kuntakyselyyn vastasi 27 henkilöä 25 kunnasta. Yrityskyselyssä vastaajia oli 51.

”Lähes kaikki aurinkosähköinvestointeja tehneet kunnat ovat harkitsemassa lisähankintoja, joten ilmeisesti ne ovat investointeihinsa tyytyväisiä. Toistaiseksi investointien kokoluokka on ollut melko pieni”, toteaa asiantuntija Milja Aarni Motivasta.

Hankittujen laitteistojen keskimääräinen koko oli 39 kW. Kyselyyn vastanneista kunnista suurin osa ei ollut käyttänyt lainkaan apuna hankintakonsulttia. Asiansa osaava konsultti voisi kuitenkin olla kunnille suureksi avuksi. Hyvän ja kohteeseen sopivan laitteiston hankkiminen edellyttää asiaan paneutumista ja perehtymistä eikä tarjousten vertailukaan ole ihan helppoa.

Huolellinen esisuunnittelu ja järjestelmän oikea mitoitus ovat keskeisiä huomioitavia asioita. Kattoremontin ajoittamista kannattaa pohtia myös aurinkoinvestoinnin näkökulmasta. Paneelien sijoittamista on suunniteltava, jotta ei tule ongelmia muiden jo valmiiksi katolla olevien järjestelmien kannalta. Eniten kunnat kaipasivat lisätietoa esimerkkikohteista ja aurinkosähkön taloudellisesta kannattavuudesta.

Yrityksillä kannusteena imago- ja ympäristösyyt

Kyselyyn vastanneista yrityksistä pääosa oli vielä sellaisia, jotka eivät ole tehneet aurinkosähköhankintoja. Yritysten kiinnostus asiaan on kuitenkin jo virinnyt ja erilaisia selvityksiä asiasta oli tehty.

”Yrityksillä hankinnan taustalla olivat pääosin imago- ja ympäristösyyt, eikä energian tai kustannusten säästö. Ne yritykset, jotka eivät vielä olleet investoineet aurinkosähköön olivat jääneet pohtimaan investoinnin kannattavuutta ja kustannuksia. Aurinkosähkön uskottiin kuitenkin nostavan kiinteistön arvoa”, kertoo asiantuntija Harri Heinaro Motivasta.

Osa yrityksistä koki järjestelmien kilpailuttamisen ja vertailun sekä energiatukien hakemisen vaikeaksi. Laitetoimittajia kritisoitiin ylioptimismista takaisinmaksuaikojen suhteen. Yritykset kaipasivat lisätietoa erityisesti esimerkkitapauksista ja toivoivat referenssikohteiden esittelyjä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

oikeus sijoittaa laitteita

5.6.2023

Teleoperaattoreilla on oikeus sijoittaa laitteitaan kiinteistölle

Suomalaiset käyttävät ahkerasti mobiililaitteita ja tekevät runsaasti etätyötä. Siihen vaaditaan hyviä yhteyksiä, jotka saadaan aikaan teleoperaattoreiden tukiasemilla. Tukiasemat sijoitetaan usein olemassa oleviin rakennuksiin, kuten asuinrakennuksiin.

Tilaajille

rakentamislaki

4.10.2023

Uusi rakentamislaki muuttaa rakentamisen vastuita

Uusi rakentamislaki on vahvistettu ja se tulee voimaan 1.1.2025. Uusi laki tulee muuttamaan erityisesti rakentamisen vastuusääntelyä. Vastuuta tullaan siirtämään tilaajalta enemmän pääurakoitsijalle.

Tilaajille

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti