Asuntorakentaminen kannattelee rakennusalaa

Rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna 2 prosenttia vanhan työkannan ja vahvana jatkuneen asuntorakentamisen tukemana. Volyymikasvu on hiipunut kevään jälkeen ja painuu loppuvuonna pakkaselle, arvioi Rakennusteollisuus RT syksyn suhdannekatsauksessaan.

Rakennusala on kohtaamassa kolmannen kriisin lyhyen ajan sisällä. Rakentaminen on luovinut läpi koronapandemian aiheuttaman äkillisen taloussokin ja työmaiden toiminnan rajoitusten sekä Venäjän hyökkäyssodan voimistaman kustannusloikan ja materiaalien saatavuusongelmien. Parhaillaan käsillä on energiapulan kirittämä inflaatio ja talouden uusi taantuma.

Kiihtynyt inflaatio ja talouden epävarmuus ovat painaneet pohjalle kotitalouksien luottamuksen, nostaneet korkoja ja laskeneet asuntojen reaalihintoja. Tämä yhdessä rahoitus- ja rakennuskustannusten nousun kanssa tekee osasta uudishankkeista kannattamattomia ja vähentää asuntoaloituksia.

Rakennusteollisuus RT:n lokakuun asuntotuotantokyselyn mukaan omaperusteinen asuntotuotanto vähenee tänä vuonna noin kolmanneksella viime vuoteen ja toukokuussa tehtyyn kyselyyn verrattuna.

Yritykset odottavat kuluttajakysynnän ja sen myötä omaperusteisen asuntotuotannon elpyvän ensi vuonna. Vapaarahoitteisen vuokra-asuntotuotannon ennakoidaan puolestaan vähenevän.

– Suomen asuntomarkkinoiden tilanne on vakaa. Asuntojen hintojen kehitys on ollut maltillista ja noudattaa pääosin kotimaan talouden kehitystä, pääekonomisti Jouni Vihmo toteaa.

Asuntorakentaminen sai koronasta kasvusysäyksen ja kävi viime vuonna ennätyslukemissa. Asuntoaloituksia oli peräti 47 000, ja tänä vuonnakin aloituksia kertynee noin 41 000. Ensi vuonna aloitusten arvioidaan asettuvan pitkän aikavälin asuntotuotantotarpeen tasolle noin 36 000 asuntoon.

Toimitila- sekä maa- ja vesirakentaminen vähentyvät tänä ja ensi vuonna. Kasvua on luvassa ainoastaan korjausrakentamisessa, jossa ennustetaan tälle vuodelle 1,5 ja ensi vuodelle 2 prosentin kasvua.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

22.3.2022

Kustannusten nousu ja materiaalipula jarruttavat rakentamista

Kauppalehti kirjoittaa Venäjän sotatoimien osuvan myös rakennusalaan. Teräksen, alumiinin, lasin ja puutavaran saatavuus on heikentynyt ja hinnat nousseet. Myös energian kallistuminen, sirupula ja työvoimapula koettelevat rakennusalaa.

22.3.2022

Tutkimus: Asuntorakentaminen toimialavertailun ykkönen − Ostajat silti yhä tyytymättömämpiä talojen keskeneräisyyteen

Uudisasunnon ostajien asiakastyytyväisyyden vuotuisessa EPSI ratingin -mittauksessa suomalainen asuntorakentaminen ylsi kirkkaasti toimialavertailun ykköseksi ja on kärjessä myös pohjoismaisessa vertailussa. Tyytyväisyys on selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys esimerkiksi pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana. Rakennusyhtiöt saivat viime vuonna uudisasuntojen ostajilta keskiarvoksi 76,4.

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

6.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Lisärakentaminen voi rahoittaa taloyhtiön peruskorjauksen – 4 vinkkiä

Lisärakentamisen avulla taloyhtiö voi rahoittaa kalliin peruskorjauksen jopa kokonaan tai osittain. Tekniset selvitykset ja perusteelliset laskelmat paljastavat hankkeen kannattavuuden, kertoo A-Insinöörien suunnittelujohtaja Tuomas Koski-Lammi. Onko taloyhtiöösi tulossa suuria peruskorjauksia kuten putki- tai hissiremontteja?

A-Insinöörit

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti