Rakentaminen kasvaa kuluvana vuonna 2 prosenttia vanhan työkannan ja vahvana jatkuneen asuntorakentamisen tukemana. Volyymikasvu on hiipunut kevään jälkeen ja painuu loppuvuonna pakkaselle, arvioi Rakennusteollisuus RT syksyn suhdannekatsauksessaan.
Rakennusala on kohtaamassa kolmannen kriisin lyhyen ajan sisällä. Rakentaminen on luovinut läpi koronapandemian aiheuttaman äkillisen taloussokin ja työmaiden toiminnan rajoitusten sekä Venäjän hyökkäyssodan voimistaman kustannusloikan ja materiaalien saatavuusongelmien. Parhaillaan käsillä on energiapulan kirittämä inflaatio ja talouden uusi taantuma.
Kiihtynyt inflaatio ja talouden epävarmuus ovat painaneet pohjalle kotitalouksien luottamuksen, nostaneet korkoja ja laskeneet asuntojen reaalihintoja. Tämä yhdessä rahoitus- ja rakennuskustannusten nousun kanssa tekee osasta uudishankkeista kannattamattomia ja vähentää asuntoaloituksia.
Rakennusteollisuus RT:n lokakuun asuntotuotantokyselyn mukaan omaperusteinen asuntotuotanto vähenee tänä vuonna noin kolmanneksella viime vuoteen ja toukokuussa tehtyyn kyselyyn verrattuna.
Yritykset odottavat kuluttajakysynnän ja sen myötä omaperusteisen asuntotuotannon elpyvän ensi vuonna. Vapaarahoitteisen vuokra-asuntotuotannon ennakoidaan puolestaan vähenevän.
– Suomen asuntomarkkinoiden tilanne on vakaa. Asuntojen hintojen kehitys on ollut maltillista ja noudattaa pääosin kotimaan talouden kehitystä, pääekonomisti Jouni Vihmo toteaa.
Asuntorakentaminen sai koronasta kasvusysäyksen ja kävi viime vuonna ennätyslukemissa. Asuntoaloituksia oli peräti 47 000, ja tänä vuonnakin aloituksia kertynee noin 41 000. Ensi vuonna aloitusten arvioidaan asettuvan pitkän aikavälin asuntotuotantotarpeen tasolle noin 36 000 asuntoon.
Toimitila- sekä maa- ja vesirakentaminen vähentyvät tänä ja ensi vuonna. Kasvua on luvassa ainoastaan korjausrakentamisessa, jossa ennustetaan tälle vuodelle 1,5 ja ensi vuodelle 2 prosentin kasvua.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään