Asuntonäytöt ja huoltokäynnit vaativat erityistä tarkkuutta ja joustavuutta korona-aikana

Yhteiskuntaa koetteleva korona hankaloittaa arkea myös asumisessa. Vuokralaiset ry:n neuvonnassa on tullut vastaan tapauksia, joissa erityisesti vuokra-asunnossa käyminen korona-aikana on aiheuttanut kitkaa vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.

− Asukkaalla on oikeus olla päästämättä vuokranantajaa asuntoon, mikäli on sairastunut koronaan. Poikkeuksena tähän ovat kiireelliset tapaukset, kuten vesivahingot, jolloin käynti tulisi järjestää tavalla tai toisella, Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo.

Vuokranantajan kannattaa huolellisesti arvioida, onko huoneistossa käynti välttämätön vai voiko sitä siirtää myöhemmäksi.

− Esimerkiksi vesivahingon tai muun vahingon sattuessa asuntoon voidaan joutua tulemaan nopeallakin aikataululla. Sen sijaan mahdolliset asuntonäytöt kannattaa siirtää karanteenin päättymisen jälkeiseen ajankohtaan tai hyödyntää asunnon esittelemisessä esimerkiksi videokuvaa, muistuttaa Suomen Vuokranantajat ry:n Sanna Hughes.

Akuutit viat on voitava korjata heti

Sekä Vuokralaiset että Vuokranantajat korostavat, että asunnon akuutit, asumisturvallisuutta heikentävät viat täytyy päästä korjaamaan mahdollisimman nopeasti. Tällöin on tärkeää, että asukas eristäytyy eri tilaan asunnossa ja asuntoon menijä suojautuu huolellisesti suojavarustein ja maskein.

Muissa tapauksissa asuntoon pääsy voi yleensä odottaa aikaa, jonka asukas ja vuokranantaja sopivat keskenään. Kyse on sekä siitä, kokeeko asukas asumisensa turvalliseksi, että keskinäisen luottamuksen rakentamisesta.

− Hyvä vuokrasuhde perustuu aina sopimuksen lisäksi keskinäiseen luottamukseen. Asukkaan ilmoituksen sairastumisesta voi nähdä myös vastuullisena toimintana taudin leviämisen ehkäisemiseksi, Viita korostaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjaushankkeen takuuaika

12.8.2022

Kaupallinen yhteistyö

Ota nämä asiat huomioon taloyhtiön remontin takuuaikana

Taloyhtiön korjaushankkeen takuuaika alkaa, kun remontin valmistumisen jälkeen kiinteistö on hyväksytty vastaanotetuksi. Taloyhtiön kannattaa olla tarkkana siitä, että takuuaikana ilmenneiden vikojen ja puutteiden korjaus sisältyy takuuseen.

Raksystems

21.3.2022

Yhtiökokoukset sopeutuvat koronan muuttamiin olosuhteisiin

Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille tekemän kyselyn perusteella miltei 40 prosenttia arvelee, että yhtiökokous järjestetään perinteisesti ja siihen pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä. Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää. Perinteisen kokouksen järjestämisen ohella osakkaiden ennakkokantoja aikoi kerätä vajaat viisi prosenttia taloyhtiöistä.

sukitusprojekti

17.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sukitusprojekti Lahdessa vaati vankkaa osaamista

Loppuvuodesta 2020 Lahden keskustassa saneerattiin neljän kerrostalon muoviset viemäriputket sukittamalla noin kahdessa kuukaudessa. Projekti ja sen aikataulu olivat haasteellisia, joten työssä tarvittiin Picoten ammattitaitoisia asentajia ja toimivia sukitusmenetelmiä.

Picote

sähkökatkot

27.10.2022

Näin varaudut sähkökatkoihin

Sähköpulan takia voidaan tulevana talvena joutua tekemään lyhyitä sähkökatkoja. Niihin on hyvä varautua etukäteen esimerkiksi 72 tunnin kotivaralla ja säästämällä sähköä. Tärkeintä on pysyä rauhallisena.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti