Asuntomarkkinoiden jako kolmeen kärjistyy

Asuntomarkkinoiden alueellinen erkaantuminen on edennyt siihen, että Suomi voidaan jakaa kolmeen osaan. Pääkaupunkiseudulla kauppa käy normaalilla tasolla ja hinnat nousevat. Muissa kasvukeskuksissa suurin kasvu nähdään kauppamäärissä ja hinnatkin ovat lähteneet nousuun. Muualla Suomessa asuntokauppa elpyy, vaikka hinnat ovat yhä luisussa.

Hypon analyysin mukaan asuntomarkkinoiden käänteen taustalla on kolme päätekijää eli patoutunut muuttopaine, kohonnut luottamus talouteen sekä vuokrien kestämätön nousu. Merkittävä ohjaava teema on kaupungistumisen käynnistämä ennätyksellinen asuntotuotanto. Asuntoja rakennetaan nyt tarpeeseen enemmän, pienempiä ja paremmille paikoille kuin vuosikymmeniin.

Pääkaupunkiseudulle laskettu Hypon Asuntoindeksi nousi alkukesällä 116 pisteeseen. Hinnat pomppasivat odotusten mukaisesti uuteen ennätykseen, sillä kauppamäärien kasvu ennakoi hyvin hintakehitystä. On todellinen huoli, että jos uudistuotanto ei pysy vahvana, pääsevät asuntojen hinnat karkaamaan entistä kauemmas tavallisten palkansaajien ulottumattomiin. Helsingissä kotitalouksista suurempi osa asuu jo nyt vuokralla kuin omistusasunnossa.

Tampereella asuntokaupan vilkkaus piristi indeksin 110 pisteeseen. Koko Ysitien kasvuketjussa, Turku-Tampere-Jyväskylä-Kuopio akselilla, kauppamäärät elpyvät selvästi.

Asuntolainatiskeillä riittää vipinää, ja kesäkuussa nostettiin uusia asuntolainoja eniten neljään vuoteen. Yksi turva asuntovelallisilla säilyy, sillä korkojen nousua ei tarvitse pelätälähivuosina. Matalat korot kertovat kuitenkin olemattomista kasvu- ja inflaatio-odotuksista. Hidas inflaatio nostaa velkataakkoja ja lisää velkaantumiseen liittyviä huolia.

Asuntomarkkinakatsauksen 3/2016 voi lukea kokonaisuudessaan Hypon internetsivuilla www.hypo.fi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntomarkkinoiden

21.10.2022

Hypo-pankki: Asuntomarkkinoiden eriytyminen jatkuu

Asuntomarkkinat eriytyvät edelleen, kertoo Hypo-pankin tuore asuntoluottoluokitus. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät markkinoiden kehityksessä. Tampereen vetovoima on kasvussa.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

5.10.2022

Kiinteistönvälittäjät: Asuntomarkkinat hiljenevät odotetusti

Asuntomarkkinat hiljenevät syksyä kohti, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL:n markkinaennuste. Kiinteistönvälittäjien mukaan se on normaalia. Hiljaisen hetken jälkeen on taas odotettavissa vilkkaampi vaihe.

kannustinloukku

6.3.2023

Hypo: Kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa

Asuntomarkkinoiden kannustinloukku hidastaa asuntokauppaa, kertoo Hypo-pankki asuntomarkkinakatsauksessaan. Korkokatot saavat ihmiset odottamaan uuden asunnon ostamista pidempään. Hypo ennustaa asuntojen hintojen laskevan entisestään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti