Asuntomarkkinat polarisoituvat edelleen 2020-luvulla

Asuntomarkkinat jakautuvat Suomessa yhä syvemmin 2020-luvulla. Hintojen lasku koskee myös maakuntakeskuksia ja väestöltään kasvavien maakuntien reuna-alueita, ilmenee Pellervon taloustutkimus PTT:n asuntomarkkinaennusteesta.

Koko maassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat tänä vuonna 1,0 prosenttia, vapaarahoitteiset vuokrat 1,6 prosenttia ja ARA-vuokrat 1,3 prosenttia. Alueelliset erot hinnoissa ovat kuitenkin suuria ja kasvavat ennusteen mukaan edelleen. Huomion arvoista on se, että kasvavissakin maakunnissa on alueita, joiden hintakehitys on suhteellisen heikkoa.

Erojen kasvulla on huomattavia vaikutuksia alueiden talouksille. Pankit joutuvat punnitsemaan asuntolainoihin liittyviä riskejä niillä alueilla, joilla hinnat ovat laskussa. Myös kuluttajien on harkittava, kannattaako investoida asuntoon vai asua vuokralla. Ennusteen mukaan omistusasumisen kustannus suhteessa vuokralla asumisen kustannukseen eroaa selvästi kaupungittain. Esimerkiksi Helsingissä vuokralla asumisen kustannus on melkein kaksinkertainen omistusasumiseen nähden.

Toimenpidesuositukset ovat PTT:n ekonomisti Peetu Keskisen mukaan kasvavilla alueilla samankaltaiset kuin tähän asti. Uudisrakentamisesta ja tonttien saatavuudesta on pidettävä huolta, kaavoitusta tulee tehostaa ja maankäytön sekä rakentamisen sääntelyä järkevöittää. Asuntomarkkinoiden eriytyvään hintakehitykseen täytyy tulevaisuudessa kiinnittää huomiota, erityisesti maakuntakeskuksissa.

Lue lisää PTT:n asuntomarkkinaennusteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden talousvaikeudet

28.9.2023

Kustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia taloyhtiöille

Asumiskustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia kotitalouksille ja taloyhtiöille, selviää Kiinteistöliiton taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselystä. Hoitovastikkeita on jouduttu nostamaan, ja monella taloyhtiöllä on rahoitusvaikeuksia. Erityisesti pienten yhtiöiden on vaikea saada lainaa.

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti