Asuntolainojen kysyntä jatkunut vilkkaana

Alkuvuodesta nähty lainamarginaalien lasku näyttää tasaantuneen ja marginaalit pysyivät lähes samoina edelliseen kuukauteen verrattuna. Pankkien välillä on kuitenkin edelleen isot erot.

Asuntokauppa on jatkunut vilkkaana alkuvuodesta. Vuoden 2021 tammikuussa asuntolainoja nostettiin enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019 tai 2020.

Pääkaupunkiseudulla pankkien marginaalitarjoukset uusiin asuntolainoihin pysyivät maaliskuussa lähes helmikuun tasolla, selviää Etuan kuukausittaisesta marginaalivertailusta. Vertailua varten kymmeneltä pääkaupunkiseudulla toimivalta pankilta pyydetään joka kuukausi lainatarjous 150 000 euron esimerkkilainalle 20 vuoden laina-ajalla. Vertailun Etualle tuottaa Suomen Rahatieto.

Edullisinta marginaalia pääkaupunkiseudulla tarjosi maaliskuussa Hypo, jonka marginaalitarjous oli 0,50 prosenttia ja kokonaiskorko 0,58 prosenttia. Hypo on ollut pääkaupunkiseudun asuntolainapankeista edullisin marraskuusta 2020 lähtien. Seuraavina tulevat vertailun perusteella Aktia ja S-Pankki, joka veloitti vähiten marginaalin päälle lainasta perittäviä muita kuluja. Vertailun kallein marginaali on 0,95 prosenttia, jota tarjoaa Ålandsbanken.

Keskimarginaali uusissa asuntolainoissa pääkaupunkiseudulla oli maaliskuussa 0,77 prosenttia. Keskimarginaali nousi aavistuksen helmikuuhun verrattuna, sillä yksi pankki korotti maaliskuussa hieman marginaalia.

-Uusien asuntolainojen marginaalit ovat edelleen poikkeuksellisen alhaiset ja pankkien välinen kilpailu laina-asiakkaista näkyy varsinkin kasvukeskusten lainatarjouksissa. Asuntolaina hinnoitellaan kuitenkin aina asiakaskohtaisesti, joten esimerkkihintojen vertailu ei suoraan kerro yksittäiselle asiakkaalle edullisinta vaihtoehtoa, sanoo Etua Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarvala.

Alhainen korkotaso saa erot marginaaleissa vaikuttamaan pieniltä, mutta vertailun edullisimmalla marginaalilla kertyy 20 vuoden laina-aikana säästöä jopa yli 6 000 euroa verrattuna kalleimpaan marginaalin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.9.2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL markkinaennuste loppuvuodelle 2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa loppuvuodelle 2018. Ennuste sisältää myös toimitusjohtaja Jussi Mannerbergin kommentteja koko vuoden markkinatilanteesta ja sen kehityksestä. Kesähelteiden jälkeen kysyntä palannut normaalille hyvälle tasolle Valtaosa välittäjistä toteaa kesähelteiden syöneen heinäkuun asuntokauppaa, mutta tilastojen mukaan vanhojen asuntojen kauppoja on tammi-heinäkuu välillä tehty vain muutama prosentti edellisvuotta vähemmän.

12.6.2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien SKVL markkinaennuste heinä-syyskuulle 2018

Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1350 välittäjää ovat antaneet markkinaennusteensa seuraavalle vuosineljännekselle. SKVL:n ennusteiden tarkkuus toteutumaan nähden on yltänyt jopa prosenttiyksikön sisään. Asuntomarkkinoilla edelleen vahvaa positiivisuutta Tampereella kauppa käy vilkkaasti kuin verkatehtaan linjat taannoin.

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

5.5.2021

Suomen Pankki haluaa asuntolainoihin velkakaton ja rajoittaa maksuaikaa

Kotitalouksien pitkään kasvanut velkaantuminen uhkaa heikentää Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä, arvioi Suomen Pankki. Asuntoluotonanto on vilkastunut kesästä 2020 lähtien ja kasvattanut kotitalouksille kertynyttä velkataakkaa. Suomen Pankki haluaisikin nyt asettaa asuntolainoille ylärajan ja rajoittaa maksuaikaa lainaehtojen höltymisen pysäyttämiseksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti