Asuntolainakanta kasvoi lähes kolme prosenttia

Kotitaloudet nostivat heinäkuussa 2020 uusia asuntolainoja 1,7 miljardin euron edestä, mikä on 31 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, kertoo Suomen Pankin tiedote. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli heinäkuun 2020 lopussa 101,8 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,8 prosenttia. Kotitalouslainoista oli heinäkuun lopussa kulutusluottoja 16,7 mrd. euroa ja muita lainoja 18,1 mrd. euroa.

Uusia yrityslainoja (pl. tili- ja korttiluotot) nostettiin heinäkuussa 1,2 mrd. euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi kesäkuusta ja oli 2,22 prosenttia. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli heinäkuun lopussa 97,0 mrd. euroa, mistä oli asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja 36,5 mrd. euroa.

Vakuudettomia kulutusluottoja (pl. tili- ja korttiluotot) nostettiin 302 milj. euron edestä heinäkuussa 2020, mikä on hieman enemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten. Heinäkuun nostomäärä on 10-vuotisen tilastointihistorian toiseksi suurin kuukausittainen nostomäärä.

Vakuudettomien kulutusluottojen nostomäärät pienenivät poikkeusolojen aikana, mutta palautuminen on ollut nopeaa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli heinäkuun 2020 lopussa 101,0 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,07 prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti