Asuntokaupan kasvuvauhdissa hidastumisen merkkejä – asuntojen hinnat jatkavat tasaista nousuaan

Asuntokaupan volyymi on hidastunut viime vuoden lukuihin nähden. Maaliskuussa 2018 myytiin -13% vähemmän käytettyjä asuntoja, kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto maaliskuun asuntomarkkinatiedotteessaan.

Yhteensä maaliskuussa 2018 myytiin 4748 käytettyä asuntoa. Tammi-maaliskuun osalta käytettyjen kerrostaloasuntojen kauppamäärä painui -4,3% alemmaksi kuin viime vuonna. Rivitalojen kauppamäärä oli vastaavana ajankohtana -5,3% ja omakotitalojen -8% pienempi kuin viime vuonna. Uusien asuntojen myyntimäärät maaliskuussa 2018 laskivat hieman viime vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Uudistuotannon myyntimäärät ovat vuoden 2017 alun huippulukuja pienemmät, mutta uusien asuntojen kaupan volyymi on edelleen korkealla tasolla.

Suomen 13 suurimman kaupungin käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 3 % viime vuodesta

Pääkaupunkiseudun sisällä Helsingin hintataso jatkoi tasaista nousua. Espoossa hintakehitys kääntyi laskuun maaliskuussa, mutta pidemmän ajan trendi on nouseva. Vantaalla hinnat kääntyivät nousuun maaliskuussa, mikä tasasi vuoden 2017 puolesta välistä alkanutta laskusuuntaista trendiä.

Pääkaupunkiseudulla käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 4519 euroa maaliskuussa 2018. Vuoden takaiseen nähden hinnat ovat nousseet 4,5%.Helsingissä vastaava neliöhinta oli 5255 euroa. Hintataso on samoissa lukemissa helmikuuhun 2018 nähden, mutta vuoden takaisiin lukuihin verrattuna käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet Helsingissä 6,0%.

Espoossa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 3549 euroa. Helmikuun lukuihin verrattuna hinnat laskivat -1,6%. Vuoden takaiseen nähden käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat Espoossa nousseet 3,6%. Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräinen neliöhinta Vantaalla oli 2798 euroa. Suhteessa helmikuuhun hinnat nousivat 5,4% ja verrattuna vuoden takaiseen aikaan käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat Vantaalla ovat nousseet 3,6%.

Muissa Suomen 10 suurimmassa kaupungissa käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2227 euroa, vuoden takaiseen nähden muiden Suomen 10 suurimman kaupungin käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 2,0%.

Suomen 13 suurimmassa kaupungissa käytettyjen kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 3394 euroa. Vuoden takaiseen nähden koko Suomen 13 suurimman kaupungin käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet 3,0%.

Käytettyjen kerros- ja omakotitaloasuntojen kauppa nopeutui pääkaupunkiseudulla

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat lyhenivät maaliskuussa kautta linjan. Ainoastaan kerrostalokaksioiden myyntiajat Vantaalla pitenivät hieman. Omakotitalojen myyntiajat lyhenivät maaliskuussa selvästi Espoossa, mutta Helsingissä ja Vantaalla omakotitalojen myyntiajat pitenivät. Kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli maaliskuussa 53 päivää ja omakotitalotalon 119 päivää.

Koko Suomessa kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli maaliskuussa 83 päivää ja omakotitalon keskimääräinen myyntiaika 129 päivää. Kerrostaloasuntojen myyntiajat pitenivät hieman helmikuun lukuihin nähden, kun taas omakotitalojen kauppa nopeutui.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.4.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,2 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,6 prosenttia, kun taas muualla Suomessa hinnat laskivat 1,0 prosenttia. Vuoden 2014 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,1 prosenttia.

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

28.1.2015

Osakeasuntojen hinnat laskivat neljännellä vuosineljänneksellä

Ennakkotietojen mukaan vuoden 2014 neljännellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,2 prosenttia ja muualla maassa 0,5 prosenttia. Vuoden 2013 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat laskivat koko maassa 1,0 prosenttia.

30.1.2017

Osakeasuntojen hinnat laskivat neljännellä vuosineljänneksellä

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuoden 2016 neljännellä vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 0,2 prosenttia, kun taas muualla Suomessa ne laskivat 0,9 prosenttia. Vuoden 2015 vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat nousivat koko maassa 1,2 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti