Asuntojen matkailukäytöstä eri tulkinnat Helsingissä ja Rovaniemellä

Kunnat saavat tulkita maankäyttö- ja rakennuslakia haluamallaan tavalla oman asunnon vuokraus- ja majoitustoiminnan välisten rajojen vetämiseksi. Helsingissä ja Rovaniemellä lakia on tulkittu eri tavoilla, Yle kirjoittaa.

Suomen suurimmat Airbnb-kaupungit Helsinki ja Rovaniemi ovat päätyneet erilaisiin tulkintoihin toiminnan hallitsemisessa. Rovaniemen kaupunki ei ole puuttunut siihen lainkaan, koska se ei tiedä, milloin oman asunnon tilapäinen vuokraus muuttuu lainvastaiseksi majoitustoiminnaksi. Helsingissä maankäyttö- ja rakennuslakia tulkitaan niin, että asunnon voi laittaa vuokralle loman ajaksi, mutta jatkuva vuokraus matkailukäyttöön on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo huomauttaa, ettei Helsingin kaupungin ohje koske Airbnb-toimintaa sellaisena kuin se on alunperin tarkoitettu olevan, eli oman asunnon tilapäistä vuokrausta. Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnan johtava ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi puolestaan kertoo, että asumisen ja majoitustoiminnan raja ei ole lainsäädännöllisesti selkeä, ja asiaan on odotettu valtakunnallista ohjeistusta.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa ei ole määritelmiä asumiselle ja majoitustoiminnalle, kunnan rakennusvalvontaviranomainen tekee tulkinnan. Valtakunnallista ohjeistusta ei ole myöskään tulossa, kun lakia uudistetaan, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Antti Salonen sanoo.

Lue lisää täältä

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.11.2017

Käytettyjen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppa piristyi lokakuussa

Vanhojen asuntojen kauppa kävi pirteästi lokakuussa. Vuodentakaisesta käytettyjen rivitalojen kauppa kasvoi 10,5 ja vanhojen kerrostalojen kauppa 7,5 prosenttia.  Myös uusien asuntojen kysyntä jatkui vahvana. Uusista asunnoista parhaiten myytiin kerrostaloasuntoja, joiden kauppa kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 5,5 prosenttia.  Tammi-lokakuussa uusien asuntojen kauppa on kasvanut yhteensä noin 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

16.2.2018

Käytettyjen asuntojen kauppa käynnistyi vilkkaasti

Vuosi 2018 alkoi vilkkaan asuntokaupan merkeissä. Käytettyjä asuntoja myytiin tammikuussa 4,5% enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Uusien asuntojen myynnin kasvu on tasaantunut, mutta kauppamäärät ovat edelleen korkealla tasolla, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

12.8.2016

Asuntokauppa jatkoi kasvuaan tammi-heinäkuussa

Suomen asuntokauppa on jatkanut tammi-heinäkuussa kasvuaan kahteen edellisvuoteen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL. Heinäkuussa vanhojen asuntojen kaupassa vedettiin hieman henkeä toteutuneen vahvan toisen kauppakvartaalin jälkeen.  Uusien asuntojen kauppa oli heinäkuussakin edelleen vahvassa vedossa. Tammi-heinäkuussa 2016 vanhojen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli 1,6 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Uusien asuntojen kauppamäärän arvioidaan nousseen edellisvuoden tammi-heinäkuusta noin 18 prosenttia.

13.9.2017

Elokuu toi kaivattua puhtia myös käytettyjen asuntojen kauppaan

Vahvasti viime aikoina kasvaneella uusien asuntojen kaupalla oli elokuussa edelleen asuntokaupan kasvua ylläpitävä johtorooli. Uusien asuntojen kauppa kävi vilkkaasti myös elokuussa. Kauppatahti oli selvästi viime vuotta vilkkaampaa muuten paitsi rivitalojen osalta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti