Asuntojen matkailukäytöstä eri tulkinnat Helsingissä ja Rovaniemellä

Kunnat saavat tulkita maankäyttö- ja rakennuslakia haluamallaan tavalla oman asunnon vuokraus- ja majoitustoiminnan välisten rajojen vetämiseksi. Helsingissä ja Rovaniemellä lakia on tulkittu eri tavoilla, Yle kirjoittaa.

Suomen suurimmat Airbnb-kaupungit Helsinki ja Rovaniemi ovat päätyneet erilaisiin tulkintoihin toiminnan hallitsemisessa. Rovaniemen kaupunki ei ole puuttunut siihen lainkaan, koska se ei tiedä, milloin oman asunnon tilapäinen vuokraus muuttuu lainvastaiseksi majoitustoiminnaksi. Helsingissä maankäyttö- ja rakennuslakia tulkitaan niin, että asunnon voi laittaa vuokralle loman ajaksi, mutta jatkuva vuokraus matkailukäyttöön on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo huomauttaa, ettei Helsingin kaupungin ohje koske Airbnb-toimintaa sellaisena kuin se on alunperin tarkoitettu olevan, eli oman asunnon tilapäistä vuokrausta. Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnan johtava ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi puolestaan kertoo, että asumisen ja majoitustoiminnan raja ei ole lainsäädännöllisesti selkeä, ja asiaan on odotettu valtakunnallista ohjeistusta.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa ei ole määritelmiä asumiselle ja majoitustoiminnalle, kunnan rakennusvalvontaviranomainen tekee tulkinnan. Valtakunnallista ohjeistusta ei ole myöskään tulossa, kun lakia uudistetaan, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Antti Salonen sanoo.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

osakeasuntojen

28.10.2022

Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

vuokra-asuntomarkkina

5.8.2022

Vuokra-asuntomarkkina elpymässä

Vuokra-asuntomarkkinat ovat elpymässä pandemian jälkeen. Vuokrat ovat lähteneet nousuun, vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat lyhentyneet ja kysyntä on vahvistunut kesää kohti. Vuokra-asuntomarkkinat ovat nyt samalla tasolla kuin vuonna 2019 ennen pandemiaa.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti