Asuntojen matkailukäytöstä eri tulkinnat Helsingissä ja Rovaniemellä

Kunnat saavat tulkita maankäyttö- ja rakennuslakia haluamallaan tavalla oman asunnon vuokraus- ja majoitustoiminnan välisten rajojen vetämiseksi. Helsingissä ja Rovaniemellä lakia on tulkittu eri tavoilla, Yle kirjoittaa.

Suomen suurimmat Airbnb-kaupungit Helsinki ja Rovaniemi ovat päätyneet erilaisiin tulkintoihin toiminnan hallitsemisessa. Rovaniemen kaupunki ei ole puuttunut siihen lainkaan, koska se ei tiedä, milloin oman asunnon tilapäinen vuokraus muuttuu lainvastaiseksi majoitustoiminnaksi. Helsingissä maankäyttö- ja rakennuslakia tulkitaan niin, että asunnon voi laittaa vuokralle loman ajaksi, mutta jatkuva vuokraus matkailukäyttöön on asemakaavan ja rakennusluvan vastaista.

Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan projektipäällikkö Sara Rintamo huomauttaa, ettei Helsingin kaupungin ohje koske Airbnb-toimintaa sellaisena kuin se on alunperin tarkoitettu olevan, eli oman asunnon tilapäistä vuokrausta. Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonnan johtava ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi puolestaan kertoo, että asumisen ja majoitustoiminnan raja ei ole lainsäädännöllisesti selkeä, ja asiaan on odotettu valtakunnallista ohjeistusta.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa ei ole määritelmiä asumiselle ja majoitustoiminnalle, kunnan rakennusvalvontaviranomainen tekee tulkinnan. Valtakunnallista ohjeistusta ei ole myöskään tulossa, kun lakia uudistetaan, ympäristöministeriön erityisasiantuntija Antti Salonen sanoo.

Lue lisää täältä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

tyhjät vuokra-asunnot

29.9.2023

KTI: Tyhjien asuntojen määrä kääntyi laskuun

Tyhjillään olevien vuokra-asuntojen osuus laski kesällä lähes kaikissa suurissa kaupungeissa viime kevääseen verrattuna. Ainoastaan Vantaalla tyhjien asuntojen osuus jatkoi nousuaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti