Asuntojen hinnat jatkavat loivaa nousua

Kysyntä jatkuu terveenä, hinnat loivassa nousussa. Kuntotarkastukset ja homekoirat puhuttavat, paljastaa Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) markkinaennuste loppuvuodelle 2017.

Asuntomarkkinat ovat tasaisessa ja terveessä tilassa. Suomen Kiinteistönvälittäjien yli 1200 välittäjän markkinaennuste loppuvuodelle lupaa tasaista loivaa nousua kysynnässä ja hinnoissa. Kasvukeskusten vetovoima jatkuu entiseen tapaan mutta koko maassakin tilanne on lupaavampi kuin vuosiin.

Kerrostalojen hinnat nousevat hiukan – Omakoti-, pari-  ja rivitalot pysyvät ennallaan

Kerrostalo- sekä rivitaloasuntojen kysyntä näyttää loivan nousun myötä terveeltä ja omakotitalojenkin kysynnänkin ennustetaan pysyvän samana huomioiden vuodenvaihteen normaalin vaikutuksen kysynnän alhaisimpana vuodenaikana. Rivi-, omakoti- ja paritalojen hintataso näyttää pysyvän ennallaan loppuvuonna.  Markkinoilla on edelleen haasteena hintapyyntöjen asettamisessa oikealle tasolle. Tässä paikalliset kokeneet ammattikiinteistönvälittäjät ovat parhaat asiantuntijat.

”Kysyntää ja hintojen kehitystä hillitsevät ennusteet korkojen noususta ja edelleen pitkään jatkunut maltillinen palkkojen nousu ja erityisesti ensiasunnon ostajien osalta rahoituksen saamisen esteet” kommentoi Suomen Kiinteistönvälittäjien toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Pieni remontoitu asunto kysytyin – Oulussa odotetaan nousua

Hyväkuntoiset pienet asunnot käyvät nyt parhaiten kaupaksi. Useimmat ostajat eivät ole valmiita asunnon laajamittaiseen remontointiin vaan mieluiten muutetaan ilman huolia mahdollisimman vaivattomasti.

Ostajien halukkuus muuttaa pois kaupungeista on ennusteen mukaan hiukan pienentynyt mutta kaupan odotetaan silti käyvän ns. kehyskunnissa vilkkaana. Hintojen nousun erityisesti pääkaupunkiseudun kehyskunnissa odotetaan kuitenkin olevan loivinta. Oulun seudulla on nyt selvää odotusta hintojen noususta ja kysynnässä pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten tahdissa.

Kuntotarkastajaa tulee käyttää talokaupoissa

Selvitimme myös kuntotarkastusten ja homekoirien käytön yleisyyttä asunnon oston yhteydessä. Kuntotarkastuksiin ja niiden lopputuloksiin ollaan pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä. On erittäin harvinaista, että kuntotarkastus johtaa pieleen menneeseen asuntokauppaan. Kuntotarkastuksen etuna on se, että molemmat osapuolet saavat objektiivisen käsityksen kaupan kohteen kunnosta. Omakoti- ja paritalojen sekä usein rivitalojen kaupassa tuleekin SKVL:n välittäjien suosituksen mukaan käyttää aina ns. asuntokaupan kuntotarkastusta. Välittäjien raportoinnin mukaan 97 prosentissa tapauksista asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä kuntotarkastukseen.

Homekoirien havainnot ristiriitaisia

Homekoirien käytöstä sen sijaan on erittäin ristiriitaisia kokemuksia. Yli 37 prosentissa tähän kyselyyn raportoiduista tapauksista homekoiran löydös on useimmiten osoittautunut virheelliseksi. Homekoiraa käytettäessä tulisi olla aina kuntotarkastaja mukana. Homekoirat koetaan silti hyödyllisiksi, mutta havaintojen luotettavuus koetaan epätasaiseksi ja raportoinnin haasteellisuus aiheuttaa usein ongelmallisen tilanteen, jossa kaupan osapuolet eivät voi olla varmoja koiran havaintojen alkuperästä. Tarkastustilanteessa pitäisikin olla mahdollista avata rakenteita asiantuntijan toimesta, jotta löydöksen lähde voidaan todeta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.11.2021

Vähintään miljoona euroa maksaneiden asuntojen myynti on kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Koronapandemian alettua keväällä 2020 tyrehtyi asuntokauppakin hetkeksi, mutta sen jälkeen kasvu on ollut hurjaa. Kasvu ei tosin ole tasaista: neliöhinnat nousevat muuta Suomea nopeammin kasvukeskuksissa. Helsingissä asuntojen kovin kysyntä painottuu keskustaan, jossa hinnat nousevat muuta kaupunkia nopeammin.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

11.1.2022

Asuntojen myyntiä pantataan, kun ostettavaakaan ei löydy

Vuosituhannen ennätysvuosi 2021 kiinteistönvälityksessä päättyi odottavissa tunnelmissa. SKVL näkee etenkin suurten ikäluokkien lisääntyvän liikehdinnän tuovan mielenkiintoisen lisän markkinoihin, kunhan koronan aiheuttama epäröinti väistyy. − Asuntomarkkinoilla on vedetty henkeä ja alkaneelta vuodelta 2022 odotetaan jatkuvan hyvän kysynnän myötä loivaa hintojen nousua, sanoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg järjestön tiedotteessa.

13.5.2022

Hypo: Asuntokauppa hiljenee ja yksiöt halpenevat

Yksiöiden hinnat laskevat jopa kasvukeskuksissa tänä vuonna, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Sen sijaan suuremmat asunnot kallistuvat yhä etenkin kasvukolmion kärjissä, koska kysyntää riittää ja tarjonta on vähäisempää. Yksiöiden hinnoissa sinänsä on laskuvaraa, sillä niiden hinnat karkasivat isompien asuntojen kehityksestä 2010-luvulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti