Asunto-osakeyhtiölaki on nimenomaan taloyhtiöitä varten säädetty laki. Ennen ensimmäistä asunto-osakeyhtiölakia, myös taloyhtiöiden toimintaa ohjasi osakeyhtiölaki. Aikaa myöten kävi kuitenkin selväksi, että taloyhtiöt ovat liiketoimintaa harjoittavista, voittoa tavoittelevista osakeyhtiöistä niin erilaisia, että ne tarvitsevat oman lainsäädännön.
Ensimmäinen asunto-osakeyhtiölaki, laki asunto-osakeyhtiöistä, tuli voimaan maaliskuussa 1926. Tuosta ajankohdasta on ehtinyt kulua jo pitkä aika, ja asunto-osakeyhtiölakia onkin uudistettu useampaan otteeseen. Viimeisin lain kokonaisuudistus astui voimaan 1.7.2010. Kun kymmenen vuotta oli kulunut lain voimaantulosta, kartoitti oikeusministeriö asunto-osakeyhtiölain toimivuutta ja muutostarpeita. Näistä muutostarpeista laadittiin arviomuistio loppuvuodesta 2020.
Kiinteistöliiton lista lain muutostarpeista on pitkä. Tämä ei tarkoita, että lain uudistamisessa olisi epäonnistuttu, vaan selittynee enemmänkin sillä, että Kiinteistöliitossa asunto-osakeyhtiölakia tarkastellaan suurennuslasilla – lakia sovelletaan päivittäin taloyhtiöiden arkipäiväisten ongelmien ratkaisemiseen. Siten pienimmätkin lain tulkinnanvaraisuudet ja epätarkkuudet ovat tiedossamme. Näitä listaamalla ja pyrkimällä epätarkkuuksien korjaamiseen, parannamme taloyhtiöiden ja jokaisen osakkeenomistajan asemaa. Selkeä lainsäädäntö on kaikkien etu, koska se poistaa turhaa riitelyä.
Artikkeli on tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään