Asunto-osakeyhtiöt tarvitsevat edelleen oman lain

Asunto-osakeyhtiölaki on nimenomaan taloyhtiöitä varten säädetty laki. Ennen ensimmäistä asunto-osakeyhtiölakia, myös taloyhtiöiden toimintaa ohjasi osakeyhtiölaki. Aikaa myöten kävi kuitenkin selväksi, että taloyhtiöt ovat liiketoimintaa harjoittavista, voittoa tavoittelevista osakeyhtiöistä niin erilaisia, että ne tarvitsevat oman lainsäädännön.

Ensimmäinen asunto-osakeyhtiölaki, laki asunto-osakeyhtiöistä, tuli voimaan maaliskuussa 1926. Tuosta ajankohdasta on ehtinyt kulua jo pitkä aika, ja asunto-osakeyhtiölakia onkin uudistettu useampaan otteeseen. Viimeisin lain kokonaisuudistus astui voimaan 1.7.2010. Kun kymmenen vuotta oli kulunut lain voimaantulosta, kartoitti oikeusministeriö asunto-osakeyhtiölain toimivuutta ja muutostarpeita. Näistä muutostarpeista laadittiin arviomuistio loppuvuodesta 2020.

Kiinteistöliiton lista lain muutostarpeista on pitkä. Tämä ei tarkoita, että lain uudistamisessa olisi epäonnistuttu, vaan selittynee enemmänkin sillä, että Kiinteistöliitossa asunto-osakeyhtiölakia tarkastellaan suurennuslasilla – lakia sovelletaan päivittäin taloyhtiöiden arkipäiväisten ongelmien ratkaisemiseen. Siten pienimmätkin lain tulkinnanvaraisuudet ja epätarkkuudet ovat tiedossamme. Näitä listaamalla ja pyrkimällä epätarkkuuksien korjaamiseen, parannamme taloyhtiöiden ja jokaisen osakkeenomistajan asemaa. Selkeä lainsäädäntö on kaikkien etu, koska se poistaa turhaa riitelyä.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

taloudellinen hyvinvointi

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Säästäminen ja lainojen yhdistely – tie taloudelliseen hyvinvointiin

Taloudellisen hyvinvoinnin rakentaminen vaatii viisaita päätöksiä. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen tärkeään seikkaan, jotka voivat muodostaa vankan perustan vauraammalle taloudelle: säästämiseen ja lainojen yhdistelyyn.

Halvinlaina.fi

asuntojen hintojen

6.4.2023

Danske Bank: asuntojen hintojen lasku pysähtyy

Danske Bankin asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat laskevat hieman kesää kohden, mutta kääntyvät loppuvuonna jo nousuun. Pankki ennustaa patoutuneen kysynnän kääntävän uudisrakentamisen kasvuun.

sääntely

26.6.2023

Kuukauden kasvo: Sääntelyn uusimisella on kiire

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto toivoo maan uuden hallituksen tarttuvan rivakasti alan sääntelyyn. Muutokset ovat tarpeen asuntokaupan sujuvuuden parantamiseksi ja takaisin kasvu-uralle pääsemiseksi.