Asumistottumuksia muuttamalla sähkölaskuissa voi säästää − Lattialämmitys voi jopa kaksinkertaistaa kulut

Sähkö on nyt niin kallista, että viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten. Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa Talouselämä- lehdessä, että sähkön säästämiseksi on paljon tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja. Pelkillä asumistottumusten muutoksilla voi säästää 5–10 prosenttia sähkölaskusta.

Sähkön säästäminen lähtee joka tapauksessa sähkön käytön seurannasta. Sähköyhtiöiden palveluista näkee, mihin aikaan kodissa on herätty, mihin aikaan on pesty pyykkiä tai lämmitetty saunaa ja milloin menty nukkumaan.

Kodin pahimmat sähkösyöpöt ovat yleensä lattialämmitys, huoneistokohtainen ilmanvaihtolaite ja sauna. Vastaavasti niiden käyttöä hillitsemällä voi säästää. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle riittää 21–23 astetta yleisen 26 asteen sijaan. Yhden asteen lisäys lattialämmityksessä lisää kulutusta viisi prosenttia.

Huoneistokohtaiselle ilmanvaihtolaitteelle taas sopii 17–18-asteinen tuloilma. Liian korkea lämpötila vain häiritsee ilmanvaihtoa.

Saunominen voi tuoda jopa säästöä

Saunoessa ja peseytyessä merkitystä on saunan lämpötilalla ja lämpimän suihkun pituudella. Toisaalta saunominen voi olla jopa säästökeino.

Jos peseytyjiä on enemmän kuin yksi, suihkussa käyminen saunan yhteydessä voi energiankäytön kannalta olla pelkkää suihkua järkevämpää. Koska sauna lämmittää myös kylpyhuonetta, kylpijöille kelpaa yleensä vähän viileämpikin vesi eikä lämmintä vettä kulu yhtä paljon.

Ihan kaikesta ei Suur-Uskin mukaan tarvitse tinkiä, vaikka sähkönkulutuksen ottaisikin tarkkailuun. Hiustenkuivaajaa, sähköhammasharjaa ja pölynimuria voi käyttää mielin määrin, eikä se käytännössä laskussa näy. Puhelinta ja kannettavaa tietokonettakin saa latailla surutta, mutta pöytätietokone kuluttaa jo selvästi enemmän.

Valaistus ei ole sähkösyöppö

Valaistuksesta ja viihteensä ei välttämättä tarvitse pihistellä, sillä led-valot tai viihde-elektroniikka eivät juuri kuluta. Tyhjät huoneet niitä eivät tietenkään kaipaa.

Jos sähkösopimus on sidottu pörssihintaan, lisää voi säästää ajoittamalla toimensa oikein. Hinta vaihtelee sähkön tukkumarkkinahinnan mukana jopa tunneittain. Siksi sopimuksen edullisuus riippuu siitä, pystyykö ajoittamaan sähkönkulutuksensa pörssin liikkeiden mukaan.

Kalleimmillaan sähkö on pääsääntöisesti arkena ja etenkin aamulla niihin aikoihin, kun ihmiset heräilevät, käyvät suihkussa ja lämmittävät autojaan. Puolen päivän tunneiksi hinta laskee noustakseen taas, kun on aika palata kotiin. Öisin ja viikonloppuisin on edullisempaa, kun teollisuuskaan ei käy täysillä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

7.1.2022

Kulutetusta käyttövedestä on annettava erittely asukkaalle

Marraskuussa 2020 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua huoneistokohtaisilla ja etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen. Vuoden 2022 alusta lähtien asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa. Vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirrytään vasta sitä mukaa, kun putkisaneerauksen yhteydessä […]

17.1.2022

Aurinkopaneeleista tulee ensi vuonna taloyhtiöille entistä kannattavampia

Tällä hetkellä itse tuotettua sähköä on mahdollista käyttää taloyhtiöissä vain yhteiseen sähkönkulutukseen, mikä on yleensä hyvin vähäistä. Ensi vuona taloyhtiön asukkaat voivat käyttää sähköä myös omaan kulutukseensa. − Taloyhtiön asukkaat voivat muodostaa energiayhteisön, joka voi hankkia yhdessä paneelit.

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti