Asumistottumuksia muuttamalla sähkölaskuissa voi säästää − Lattialämmitys voi jopa kaksinkertaistaa kulut

Sähkö on nyt niin kallista, että viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten. Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa Talouselämä- lehdessä, että sähkön säästämiseksi on paljon tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja. Pelkillä asumistottumusten muutoksilla voi säästää 5–10 prosenttia sähkölaskusta.

Sähkön säästäminen lähtee joka tapauksessa sähkön käytön seurannasta. Sähköyhtiöiden palveluista näkee, mihin aikaan kodissa on herätty, mihin aikaan on pesty pyykkiä tai lämmitetty saunaa ja milloin menty nukkumaan.

Kodin pahimmat sähkösyöpöt ovat yleensä lattialämmitys, huoneistokohtainen ilmanvaihtolaite ja sauna. Vastaavasti niiden käyttöä hillitsemällä voi säästää. Esimerkiksi kylpyhuoneen lattialle riittää 21–23 astetta yleisen 26 asteen sijaan. Yhden asteen lisäys lattialämmityksessä lisää kulutusta viisi prosenttia.

Huoneistokohtaiselle ilmanvaihtolaitteelle taas sopii 17–18-asteinen tuloilma. Liian korkea lämpötila vain häiritsee ilmanvaihtoa.

Saunominen voi tuoda jopa säästöä

Saunoessa ja peseytyessä merkitystä on saunan lämpötilalla ja lämpimän suihkun pituudella. Toisaalta saunominen voi olla jopa säästökeino.

Jos peseytyjiä on enemmän kuin yksi, suihkussa käyminen saunan yhteydessä voi energiankäytön kannalta olla pelkkää suihkua järkevämpää. Koska sauna lämmittää myös kylpyhuonetta, kylpijöille kelpaa yleensä vähän viileämpikin vesi eikä lämmintä vettä kulu yhtä paljon.

Ihan kaikesta ei Suur-Uskin mukaan tarvitse tinkiä, vaikka sähkönkulutuksen ottaisikin tarkkailuun. Hiustenkuivaajaa, sähköhammasharjaa ja pölynimuria voi käyttää mielin määrin, eikä se käytännössä laskussa näy. Puhelinta ja kannettavaa tietokonettakin saa latailla surutta, mutta pöytätietokone kuluttaa jo selvästi enemmän.

Valaistus ei ole sähkösyöppö

Valaistuksesta ja viihteensä ei välttämättä tarvitse pihistellä, sillä led-valot tai viihde-elektroniikka eivät juuri kuluta. Tyhjät huoneet niitä eivät tietenkään kaipaa.

Jos sähkösopimus on sidottu pörssihintaan, lisää voi säästää ajoittamalla toimensa oikein. Hinta vaihtelee sähkön tukkumarkkinahinnan mukana jopa tunneittain. Siksi sopimuksen edullisuus riippuu siitä, pystyykö ajoittamaan sähkönkulutuksensa pörssin liikkeiden mukaan.

Kalleimmillaan sähkö on pääsääntöisesti arkena ja etenkin aamulla niihin aikoihin, kun ihmiset heräilevät, käyvät suihkussa ja lämmittävät autojaan. Puolen päivän tunneiksi hinta laskee noustakseen taas, kun on aika palata kotiin. Öisin ja viikonloppuisin on edullisempaa, kun teollisuuskaan ei käy täysillä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Tilakohtainen vedenmittaus

3.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tilakohtainen vedenmittaus auttaa muuttamaan kulutustottumuksia

Vesi on yksi suurimmista taloyhtiöiden kulueristä. Kun vedenkulutuksen näkee todellisina litroina ja euroina, on helpompaa tehdä vastuullisia valintoja. Tilakohtaisella vedenmittauksella on mahdollista säästää selvää rahaa.

Smartvatten

lämmitystarveluku

17.3.2023

Lämmitystarveluku kertoo kuukausittaiset poikkeamat

Taloyhtiön lämmitysenergian kulutusta kannattaa seurata vähintäänkin kuukausitasolla. Tällöin kulutuksen poikkeamiin voidaan puuttua heti, jos jotakin kummallista ilmaantuu. Seurantaa helpottaa Ilmatieteen laitoksen ylläpitämä lämmitystarveluku.

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

sähkönsäästötalkoisiin

21.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

Pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta. Kiinteä yhteys kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko.

Valokuitunen

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti