Asumismenojen osuus käytettävissä olevista tuloista kasvaa

Suomalaisten asumismenot kasvavat keskimäärin 3,6 prosenttia vuodessa vuoteen 2018 mennessä. Asumisen ennakoidaan vievän entistä suuremman osan suomalaisten tuloista, ilmenee Suomen Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Pääkaupunkiseutu on selvästi kallein paikka asua. Pk-seudun ja muun Suomen välilnen ero on suurimmillaan jopa yli 1 000 euroa kuukaudessa. Yleensäkin suuret kaupungit ovat ksutannusten kärjessä, poikkeuksena Oulu, joka lähes kaikissa asumismuodoissa ja asuntojen kokoluokissa on keskiviivan edullisemmalla puolella.

Omistusasujalle edullisimpia kaupunkeja ovat Kouvola ja Rovaniemi, Vuokralla asuville halvimpia ovat Kouvola ja Rauma. Suurimmat pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asumismenojen eroon vaikuttavat tekijät ovat lainan lyhennys ja korko, jotka Helsingissä ovat 3,5-kertaiset Kouvolaan verrattuna.

Kiinteistöliiton arvion mukaan 60-neliöisessä kerrostaloasunnossa maksetaan selvästi eniten kiinteistöveroa Helsingissä, 480 euroa vuodessa. Seuraavina tulevat Tampere ja Kuopio, noin 380 euro vuodessa.Raumalla vastaavan asunnon kiinteistövero on 130 euroa vuodessa.

Neljännen kerran tehdyssä tutkimuksessa tarkasteltiin asumismenoja esimerkkitalouksien avulla 21 suurimmassa kaupungissa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumismenot nousevat

24.8.2022

Asumismenot nousevat tänä vuonna rajusti

Asumismenot kasvavat tänä vuonna merkittävästi, mikä johtuu energian kallistumisesta. Asumismenojen kehitys riippuu asumis- ja lämmitysmuodosta. Myös ruoan ja liikkumisen kallistuminen syö kotitalouksien ostovoimaa.

9.3.2023

Vuokranantaja, muista nämä vähennykset veroilmoituksessa

Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja maksettavia veroja.

2.5.2023

Taloyhtiöiden korjausrakentamisessa ei näy kasvua

Taloustilanne varjostaa edelleen raskaasti korjausrakentamisen näkymiä, käy ilmi Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometristä. Pääkaupunkiseudulla näkymät ovat heikentyneet vähiten.

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti