Asiantuntija: Taloyhtiöiden peruskorjaukset ovat kriisissä

Taloyhtiöiden tilanne on talotekniikan asiantuntija Jorma Kauppisen mielestä vain pahentunut, kun pankkien lainaus peruskorjauksiin on tiukentunut huomattavasti.

Kauppinen kirjoittaa Talotekniikka-lehden mielipideosastolla useista epäkohdista. Jos esimerkiksi taloyhtiö sijaitsee lähiössä, pienemmässä kaupungissa tai kunnassa, katsotaan talon vakuusarvo niin pieneksi, että lainaa peruskorjauksiin ei yksinkertaisesti saa riittävästi.

Peruskorjauksien pohjaksi on tehty kuntotutkimuksia ja hankesuunnitelmia, joissa otetaan kantaa, mitä pitää korjata ja milloin. Hankkeet eivät toteudu, kun kokonaisuudesta päättää pankki. Ollaanko oikealla tiellä? Ei todellakaan. Asiantuntijoiden tekemien selvitysten mukaiset tehtävät ovat oikea tapa tehdä korjaus, ei pankin sanelema.

Energiaremontitkin jäävät tekemättä, jos taloyhtiöt eivät saa rahaa. Jos rahaa saa vain sen verran, että voidaan sukittaa viemärit ja uusia vesijohdot, niin riittääkö tämä yli 50-vuotiaassa taloyhtiössä? Ei riitä. Jää liian paljon korjattavaa, jotta taloyhtiön kuntoa voidaan pitää edes asianmukaisena.

Tekemättä jäävät kaikki energiakorjaukset, märkätilojen ja sähköjen peruskorjaukset, asumisviihtyvyyteen vaikuttavat työt sekä paljon korjattavia asioita, jotka vaikuttavat taloyhtiön arvoon ja haluttavuuteen.

Miten myyt asunnon taloyhtiöstä, jossa suuri osa merkittävistä korjaustarpeista on vielä tekemättä? Miten pääsemme valtiona EU:n asettamiin ja Suomen valtiona päättämiin energiatehokkuusdirektiivien tasoihin, kun nämä toimenpiteet jäävät tekemättä suurelta osalta taloyhtiöitä?

Pohjaa näille ongelmille on luotu jo rakennuksien valmistumisen jälkeen, kun rakennusosia hoitavia ja huoltavia korjauksia on jätetty tekemättä. Liian huonoon kuntoon päästetyt rakennukset vaativat myös rankempia toimia.

Nyt kun korjauksiin on pikkuhiljaa herätty, rahaa ei enää saa tuosta vaan. Valtion taholta on ollut mahdollista saada rahaa energiakorjaushankkeisiin. Sitä on ollut käytössä joka vuosi liian vähän, eikä siitä ole jakaa kaikille.

Mikä avuksi tähän kriisiin Kauppinen kysyy ja vastaa: Jos pankkien antama rahoitus pysyy nihkeänä, niin tilanne vain pahenee. Voisiko valtio ryhtyä takaajaksi loppuosalle lainaa? Silloin saadaan tehtyä tarvittavat korjaukset kerralla ja talojen purkukuntoon meneminen ehkäistyä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.11.2021

Asuinrakennusten korjausvelka hipoo 10 miljardia euroa − velka halutaan kuriin lakimuutoksen avulla

Asunto-osakeyhtiöillä on jatkuva tarve korjaustoimille. Raksystemsin Inspections & Surveys -liiketoiminnan johtaja Jari Marttinen esittää, että tilanne parantuisi kunnossapitotarveselvitystä koskevan lainmuutoksen avulla. Oikeusministeriö selvittää parasta aikaa lainmuutostarpeita.

Kuukauden kasvo Jenni Hupli

27.5.2022

Kuukauden kasvo: ”Osake-yhtiölaki muuttuu osittaisuudistuksin”

Suomen Kiinteistöliiton lakiasiainjohtaja Jenni Hupli kertoo asunto-osakeyhtiölain muutoksesta. Mitä taloyhtiön tulisi tietää lakimuutoksesta?

10.3.2022

Kiinteistöliitto vastasi haasteisiin palveluja lisäämällä

Kiinteistöliitolla on omat koronasivut, joilta löytää ajankohtaista tietoa koronan vaikutuksista taloyhtiöiden toimintaan ja asukkaiden arkeen. Kiinteistöliiton asiakkaat ovat saaneet lisäpalveluja myös järjestetyissä webinaareissa. Valtakunnalliseen Kiinteistöliittoon kuuluvan Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö kertoo Länsi-Suomi-lehdessä yhdistyksen kokeneen tärkeänä, että koronasivuilla liiton asiantuntijat vastaavat niihin useimmin kysyttyihin kysymyksiin, joita jäsentaloyhtiöillä on.

29.3.2022

Taloyhtiöiden hallitusten jäsenet keskimäärin lähellä eläkeikää

Kiinteistöliiton selvityksen mukaan taloyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainoastaan 12 prosenttia on alle 44-vuotiaita. 65–74-vuotiaita on 39 prosenttia, 55–64-vuotiaita 23 prosenttia ja yli 75-vuotiaita 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla keski-ikä on noin 60 ja muualla Suomessa 63 vuotta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti