Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset jatkuvat

Antennitelevisioverkon taajuusmuutokset laajenevat Pohjois-Suomessa 15.9.2015 alkaen Rukan, Rovaniemen, Vuokatin, Oulun ja Posion lähetysasemille. Myös Joensuun Kiihtelysvaaran lähetysaseman muutostyöt tehdään tänä syksynä. Koko maan kattavat taajuusmuutokset alkoivat Lapin pienillä lähetinasemilla heinäkuun lopussa. Nämä muutokset on saatu päätökseen.

Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia niissä taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Tästä syystä yhteisantennikiinteistöjä hoitavien isännöitsijöiden on hyvä olla yhteydessä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoin ennen kuin taajuusmuutokset alueella käynnistyvät. Syyskuun puolivälistä vuoden loppuun mennessä tehtävät taajuusmuutokset koskevat arviolta reilua 1 000 yhteisantennikiinteistöä.

Mitä yhteisantennikiinteistössä pitää tehdä?

Päälähetysasemilla tehtävien taajuusmuutosten aikana televisiolähetykset lähetetään rinnakkain sekä uusilla että vanhoilla taajuuksilla pääsääntöisesti 1-4 viikon ajan. DVB-T2-tekniikalla toimivissa kanavanipuissa D (esim. osa maksukanavista) ja H (esim. Ylen HD-kanavat) rinnakkaislähetyksiä ei lähetetä. Täytelähetinasemilla taajuudet muutetaan monin paikoin yhden päivän aikana. Digita tiedottaa tarkoista muutosajankohdista alueittain.

Kaikkien yhteisantennijärjestelmien päävahvistimet on viritettävä uudelleen sen jälkeen, kun uudet taajuudet on otettu alueella käyttöön. Päälähettimien peittoalueilla yhteisantennien viritystyöt tehdään rinnakkaislähetysten aikana. Yhden päivän aikana tehtävissä täytelähetinmuutoksissa päävahvistinten virittäminen tulee tehdä saman päivän aikana. Joissakin tapauksissa antennijärjestelmän päävahvistin voidaan joutua uusimaan muutosten toteuttamiseksi, joten vanhojen antennijärjestelmien kunto on hyvä tarkistuttaa jo etukäteen.

Mitä yksittäisen taloyhtiön asukkaan pitää tehdä?

Antenniurakoitsijan tehtyä viritystyöt kiinteistössä taloyhtiön asukkaiden on tehtävä uudelleen televisioiden kanavahaku. Useimmat televisiot ja digiboksit suorittavat kanavahaun automaattisesti. Taloyhtiöiden velvollisuus on tiedottaa asukkaille ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Koskevatko muutokset omakotitaloissa asuvia?

Omakotitaloissa ja niissä pientaloissa, joissa ei ole yhteisantennijärjestelmää, ei yleensä tarvita muutostöitä. Mikäli antennijärjestelmä on kunnossa, riittää television tai digiboksin kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutokset alueella on tehty.

Viestintäviraston neuvontapalvelu auttaa kanavahakuihin liittyvissä kysymyksissä

Viestintävirasto on avannut kuluttajien kysymyksiä varten neuvontapalvelun, joka on avoinna arkisin klo 14.00 – 19.00. Numerossa 0295 390 280 annetaan kuluttajille ohjeita, jos taajuusmuutosten yhteydessä ilmenee ongelmia TV-vastaanottimien kanavahauissa.

Miksi taajuusmuutokset tehdään?

Taajuusmuutokset ovat välttämättömiä, sillä antennitelevisioverkon hyödyntämä niin sanottu 700 MHz:n taajuusalue siirtyy vuoden 2017 alussa langattoman laajakaistan käyttöön. Antennitelevision taajuusalueen kaventuessa tv-verkkojen lähetystaajuuksia on järjesteltävä uudelleen, jotta televisiopalvelujen määrä ei vähenisi. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.11.2021

Lisävaroja asuinrakennusten energiaremonttiavustukseen

Energia-avustus on vauhdittanut asuinrakennusten korjaamista erittäin energiatehokkaiksi, tai jopa energiatehokkaammiksi kuin säädökset edellyttävät − jopa lähes nollaenergiatasoisiksi. 10 miljoonan euron lisämäärärahan arvioidaan riittävän noin 2 500 kotitaloudelle. Näiden remonttien ansiosta lämmitysenergiaa säästyisi arviolta 72 000 megawattituntia ja päästöt vähenisivät noin 14 300 hiilidioksiditonnia vuoteen 2023 mennessä.

17.11.2021

Taloyhtiön on vaikea puuttua häiritsevään elämään – hallintaanottoa pidetään hankalana

Asunto-osakeyhtiöllä on oikeus ottaa osakkeenomistajan hallinnassa oleva huoneisto haltuunsa laissa määritellyin edellytyksin enintään kolmen vuoden ajaksi. Isännöintiliitto kertoo tiedotteessaan, että hallintaanottoa ei juuri käytetä, koska siinä on taloyhtiölle monia haasteita. Se on prosessina hidas eikä sitä voi tehdä kevyin perustein.

9.12.2021

Asuntomarkkinoiden hurmos on rauhoittumassa, vuokralaisten markkinat jatkuvat

Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla monin tavoin vilkas, ja erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen kysyntä on ollut kovaa. Kolmannella vuosineljänneksellä vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 4,1 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli 5,6 prosenttia ja muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

3.3.2022

Miten vuokraan asunnon sotaa pakenevalle ukrainalaiselle?

• Maksutonta majoitusta Ukrainasta pakeneville ihmisille voi tarjota esimerkiksi Host4Ukraine-sivuston kautta: https://www.host4ukraine.com/ • Lyhytaikaisempaan majoitukseen asuntoa voi tarjota esim. Airbnb-palvelun kautta. Tällöin vuokrausta voi olla kuitenkin vaikea rajata koskemaan vain Ukrainasta pakeneville ihmisille eikä vuokralaisvalintaa voi tehdä etnisin perustein.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti