Alenna huonelämpötilaa oikein

huonelämpötilaa

Jokaisen asteen alentaminen lämmityksessä pienentää energialaskua keskimäärin 5 prosenttia. LVI-alan ammattilaiset muistuttavat lämpötilan oikeaoppisesta laskemista: pelkkä patterin termostaatin pyöräytys pienemmälle asennolle ei riitä, sillä se pienentää vain yhden huoneen lämpötilaa.

– Patteritermostaatti ei säädä eikä laske verkostosta tulevan veden lämpötilaa, kertoo erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä.

Kun rakennuksessa on vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitysjärjestelmä, lämmityksen tehoa ja samalla sen kuluttamaa energiamäärää voidaan säätää verkostoon menevän veden lämpötilaa alentamalla. Se tehdään järjestelmän yhteyteen asennetun automaattisen säätöjärjestelmän avulla.

– Säätimen asetusarvoja muuttamalla voidaan laskea koko rakennuksen lämpötilaa. Säädin huomioi myös ulkolämpötilan ja pitää sisälämpötilan vakiona ulkolämpötilan muutoksista huolimatta, Mäkinen kertoo.

Teknisesti asia ei ole vaikea, mutta vaatii hyvää ymmärrystä muutosten vaikutuksista rakennuksen olosuhteisiin.

Parhaaseen lopputulokseen harkinnan avulla

Verkoston veden lämpötilan alentaminen on toimiva ratkaisu, mutta parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun säätöjärjestelmä on viritetty ja verkoston vesivirrat tasapainotettu oikein.

Alkujaan näin pitäisi olla kaikissa rakennuksissa, mutta vuosien kuluessa tilanne on saattanut muuttua. Myös asukkaat on syytä ottaa mukaan päätöksentekoon alusta lähtien.

– Joskus merkittäviä säästöjä voidaan saada pelkästään ammattilaisen suorittamalla järjestelmän toiminnan tarkistamisella ja palauttamalla se tarkoituksenmukaiseen tilaan, Mäkinen opastaa.

– Asiasta on päätettävä yhdessä ja kaikkien asukkaiden on hyväksyttävä se tai ainakin sopeuduttava muutokseen. Taloyhtiön hallituksen jäsenet eivät yksinään voi tehdä muutosta, vaikka intoa olisi.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

 1. Mikko Ala-Nikkola

  KYSYMYS yo artikkelista jossa säätökäyrää alentamalla alennetaan lämmityksen tehontarvetta.
  Taloyhtiön lämmönjakokeskuksen säätöautomatiikka huolehtii siitä, että ulkona pakkasten koventuessa patteriverkon menoveden lämpötila nousee ja sen ansiosta asunnossa lämpötila pysyy samana ja asunnon lämpöpatterin termostaattia ei tarvitse liikauttaa eteen- eikä taaksepäin. Nyt kun säätökäyrää alennetaan, eli patteriverkkoon menevän veden lämpötila laskee, niin jotta asunnon lämpötila pysyy samana kuin ennenkin, niin asunnossa tarvitsee vain kääntää termostaatin asentoa suurempaan päin, eikö niin ?
  Oma seurantahavaintoni on, että asunnossa on vakaa +23 C lämpötila kun termostaatti on n. 3/ 5 -kohdassa asteikkoaan ( 1-5) ja patterin pintalämpötila on silloin n. 30 – 33 C välillä. Pintamittauksen teen laser/infrapunamittarilla.
  Terveisin Mikko Ala-Nikkola

  Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

29.9.2022

Näin säästät energiaa terveydestä tinkimättä

Energiansäästö kannattaa, mutta väärissä paikoissa säästäminen voi koitua haitaksi terveydelle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat kokosivat yhteen energiansäästövinkit, joiden avulla energiankulutusta voi pienentää ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsii.

pakkasten vaikutusta energialaskuun

4.1.2023

Miten pienentää pakkasten vaikutusta energialaskuun?

Pakkanen lisää lämmitysenergian tarvetta ja kustannuksia lämmitysmuodosta riippumatta. Lämmityksen ja ilmanvaihdon säädöt, tulisijan tehokas käyttö ja pienetkin lämmitystarvetta vähentävät toimet auttavat alentamaan lämmityksen kulutushuippuja.

29.4.2022

Näillä vinkeillä voit pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi asumisessa

Asuminen muodostaa suurimman osan suomalaisen hiilijalanjäljestä. Isännöintiliitto listasi viisi tapaa, joilla kerrostalossa asuva ihminen voi pienentää hiilijalanjälkeään.

suurten asuinrakennusten

14.10.2022

Suurten asuinrakennusten energiansäästövinkit ammattilaisille

Motiva, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kertovat kiinteistöammattilaisille vinkkejä suurten asuinrakennusten energiansäästöön. Ensimmäisenä kannattaa pienentää yleisten tilojen lämpötiloja ja tarkistaa ilmanvaihto.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti