AirBnB:n tyyppisessä asunnonvaihdossa ja -vuokrauksessa on myös muistettavaa

Aamulehti muistuttaa artikkelissaan asunnonvaihtoon ja -vuokraukseen liittyvistä haasteista. Kuka korvaa, jos vieras aiheuttaa asunnossa vahingon? Entä milloin toiminnasta on maksettava veroa?

Vahingot ja vakuutukset

Lehden haastattelema Lähitapiolan kehittämispäällikkö Timo Ekholm neuvoo tarkastamaan vieraiden taustat. Mikäli vieras aiheuttaa vahingon, korvataan se vakuutuksesta, ellei vahinkoa ole aiheutettu tahallaan.

Suurempia ongelmia voivat tuottaa laajemmat vahingot, esimerkiksi vieraan aiheuttama vesivahinko. Lähtökohtaisesti vieraan tulisi tällaisissa tapauksissa korvata korjaukset itse tai saada se korvatuksi omasta vastuuvakuutuksestaan, mutta jos vahingon aiheuttamia kustannuksia ei saada perittyä, voi pahimmassa tapauksessa maksumieheksi joutua taloyhtiö.

Asunnonvaihdosta ja -vuokrauksesta voi aiheutua veroseuraamuksia

Asunnon vaihto- ja vuokraustoiminta on lähtökohtaisesti veronalaista. Jos vuokraa asuntonsa sitä vastaan, että saa asumisoikeuden toisen asuntoon, on kyse veronalaisesta tulosta, joka tulee ilmoittaa veroilmoituksella, kertoo Aamulehden haastattelema Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen. Tämä koskee periaatteessa kaikkea vastikkeellista asunnonvaihtoa, mutta tapauskohtaisesti katsotaan, onko kyse tavanomaisesta vieraanvaraisuudesta vai varsinaisesta veronalaisesta vuokraustoiminnasta.

Lue Aamulehden alkuperäinen artikkeli tästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

10.1.2023

Kiinteistönvälittäjät: Alhainen kysyntä painaa hintoja alaspäin

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan alkuvuonna viidellä prosentilla viime vuoden loppuun nähden, käy ilmi SKVL:n asuntomarkkinaennusteesta. Vuokra-asuntojen suhteen ei odoteta merkittäviä muutoksia. Myyjien kannattaa nyt olla tarkkana hintapyyntöjen kanssa.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti