AirBnB:n tyyppisessä asunnonvaihdossa ja -vuokrauksessa on myös muistettavaa

Aamulehti muistuttaa artikkelissaan asunnonvaihtoon ja -vuokraukseen liittyvistä haasteista. Kuka korvaa, jos vieras aiheuttaa asunnossa vahingon? Entä milloin toiminnasta on maksettava veroa?

Vahingot ja vakuutukset

Lehden haastattelema Lähitapiolan kehittämispäällikkö Timo Ekholm neuvoo tarkastamaan vieraiden taustat. Mikäli vieras aiheuttaa vahingon, korvataan se vakuutuksesta, ellei vahinkoa ole aiheutettu tahallaan.

Suurempia ongelmia voivat tuottaa laajemmat vahingot, esimerkiksi vieraan aiheuttama vesivahinko. Lähtökohtaisesti vieraan tulisi tällaisissa tapauksissa korvata korjaukset itse tai saada se korvatuksi omasta vastuuvakuutuksestaan, mutta jos vahingon aiheuttamia kustannuksia ei saada perittyä, voi pahimmassa tapauksessa maksumieheksi joutua taloyhtiö.

Asunnonvaihdosta ja -vuokrauksesta voi aiheutua veroseuraamuksia

Asunnon vaihto- ja vuokraustoiminta on lähtökohtaisesti veronalaista. Jos vuokraa asuntonsa sitä vastaan, että saa asumisoikeuden toisen asuntoon, on kyse veronalaisesta tulosta, joka tulee ilmoittaa veroilmoituksella, kertoo Aamulehden haastattelema Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen. Tämä koskee periaatteessa kaikkea vastikkeellista asunnonvaihtoa, mutta tapauskohtaisesti katsotaan, onko kyse tavanomaisesta vieraanvaraisuudesta vai varsinaisesta veronalaisesta vuokraustoiminnasta.

Lue Aamulehden alkuperäinen artikkeli tästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

4.3.2022

Tarvitaanko lyhytaikaiseen vuokraamiseen lakimuutosta?

Airbnb tai laajemmin lyhytaikainen vuokraustoiminta on jo Suomessakin tuttu ilmiö, joka tarjoaa mahdollisuuden yksityisille toimijoille laittaa oman asunnon tai muun tilan vuokralle lyhyeksi ajaksi. Tämä uuden ilmiön edessä, osa taloyhtiöistä on myös kohdannut tällaisen majoitustoiminnan tuomat haasteet, kuten vaihtuvien vieraiden aiheuttamaan melun ja sotkun. Miten Airbnb näyttäytyy taloyhtiössä?

7.10.2021

Tampereella suunnitellaan taloyhtiöiden parkkipaikoille autojen Airbnb:tä

Tampereen Tammelassa riittää kosolti pysäköintipaikkoja alueen asukkaille, mutta satunnaiset torikävijät ja jalkapallo-otteluiden seuraajat voivat joutua etsimään parkkipaikkaa pitkään. Kaupunginosaa täydennysrakentamisessa tilaa uusille rakennuskohteille on löytynyt taloyhtiöiden parkkipaikoilta. Vastaavasti uutta parkkitilaa taloyhtiölle on saatu uudisrakennuksen kellariparkeista.

31.1.2022

Mistä sijaisasunto putkiremontin ajaksi?

Sijaisasunnon etsinnässä kannattaa huomioida, että arjen on pyörittävä evakossakin. Vaikka väistöasunnossa ei tarvitsisi asua kuin muutama viikko tai kuukausi, useimmiten on silti myös käytävä töissä tai opinnoissa, kaupassa ja harrastuksissa sekä pestävä pyykkiä ja tiskattava astioita. Jos ei ole mahdollista mennä kesämökille tai sukulaisten tai tuttavien luokse, valmiiksi kalustettu asunto on usein helppo ja käytännöllinen […]

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti