Airbnb puhuttaa taloyhtiöissä

Airbnb-majoittamisesta aiheutuvat melu, vesimaksukiistat ja tiuhaan vaihtuvat naapurit herättävät huolta taloyhtiöissä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Asunnon omistajan oikeudet ovat kuitenkin sen verran vankalla pohjalla, että taloyhtiön on lähes mahdotonta puuttua majoitustoimintaan.

Airbnb kiinnostaa vuokranantajia yhä enemmän. Jos oman asunnon vuokraus takkuaa, alkavat ajatukset siirtyä Airbnb:n suuntaan, kuten Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva toteaa. Hän kuitenkin lisää, että toiminta ei onnistu kaikissa kaupungeissa ja asunnonkin on oltava soveltuva.

Majoitustoiminnan lieveilmiöt ovat myöskin saaneet jo jotkin taloyhtiöt ryhtymään toimiin vuokrauksen kieltämiseksi.

Pelkällä yhtiökokouksen päätöksellä Airbnb-toimintaa ei kuitenkaan kielletä. Kieltoon tarvitaan jokaisen osakkeenomistajan suostumus, jonka perusteella Patentti- ja rekisterihallitus tekee muutoksen yhtiöjärjestykseen.

Airbnb mahdollinen myös vuokrasuhteissa

Lain mukaan päävuokralaisella on oikeus vuokrata osa asunnostaan ja tämä mahdollistaa myös Airbnb-majoituksen. Vuokraustapaukset ovat aiheuttaneet muutamia räikeitä väärinkäytöksiä, mutta vuokrasopimuksen irtisanomisen ainoa syy ei Airbnb-vuokraus ole koskaan ollut.

Koro-Kanerva muistuttaa, että moni vuokranantaja lisääkin vuokrasopimukseen erillisen kohdan jälleenvuokrauskiellosta, että asiasta ei jää epäselvyyksiä.

Lue alkuperäinen artikkeli Helsingin Sanomista

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.

vastuuvapaus

4.5.2023

Näin ilmoitat vuokratulosi verottajalle

Vuokratuloja tai -tappioita ilmoitetaan joka vuosi enemmän, kertoo Verohallinto. Myös lyhytaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb:n kautta vuokratusta asunnosta saadut tulot pitää ilmoittaa. Vuokratulojen ilmoittaminen onnistuu helpoiten OmaVerossa.

taloyhtiöiden talousvaikeudet

28.9.2023

Kustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia taloyhtiöille

Asumiskustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia kotitalouksille ja taloyhtiöille, selviää Kiinteistöliiton taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselystä. Hoitovastikkeita on jouduttu nostamaan, ja monella taloyhtiöllä on rahoitusvaikeuksia. Erityisesti pienten yhtiöiden on vaikea saada lainaa.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti