7 vinkkiä kotitalouden energiansäästöön ruoanlaitossa

Ruoanlaitto on arkinen tapahtuma melkein jokaisessa kotitaloudessa. Samalla se on myös jatkuvasti kehittyvä trendi. Terveellisten elämäntapojen ja kuntoilun suosion koko ajan kasvaessa yhä useampi laittaa ruokansa itse kotona. Isoja energiansäästöön vaikuttavia päätöksiä tehdään jo kaupassa, kun mietitään mitä tuotteelle on tehty ennen kuin se on päätynyt omaan ostoskoriin. Kuitenkin myös kotona ruoanlaiton aikana tehtävillä pienillä valinnoilla on merkitystä.

Alla käytännön vinkkejä, joilla ruoanlaitosta saa kotona energiaa säästävämpää.

  1. Suunnitelman tekeminen ennen ruoanlaiton aloitusta. Mitä menetelmiä ja välineitä on tarkoitus käyttää ja miksi. Pelkkä ajatuksen siirtäminen energiansäästöön voi jo muuttaa omia toimintatapoja.
  2. Mikron hyödyntäminen. Tarjolla on laadukkaita mikron kestävä astioita, joilla voi kypsentää ruoan mikrossa. Varsinkin pieniin ruoka-annoksiin lämmitys ja kypsennys mikrolla on energiaa säästävämpi tapa kuin hella tai uuni.
  3. Esilämmitä vesi keittäessäsi tai höyryttäessäsi ruokaa hellalla. Mahdollisimman lämmin hanavesi ei kuitenkaan ole ratkaisu. Hanavesi voi maksimissaan olla vain noin 65 astetta ja hanan maksimilämmön saavuttaminen tuhlaa jo itsessään vettä. Puhumattakaan hanaveden lämmitykseen kuluneesta energiasta. Vedenkeittimellä sen sijaan veden saa kiehuvaksi nopeasti, mikä lyhentää myös hellan käyttöaikaa. Vedenkeitin kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin hella.
  4. Kannen käyttö. Hellalla kypsentäessä kannen käyttö kattilalla tai pannulla on erittäin tärkeää energiansäästön näkökulmasta. Ruoan lämpeneminen nopeutuu, kun lämpö ei haihdu pois kattilasta.
  5. Veden käytön säännöstely. Kun vettä käyttää vain sen verran kuin tarvitsee, tulee säästöä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan mitan käyttö kannattaa.
  6. Uunin järkevä käyttö. Hellan lisäksi myös uunin käyttö syö paljon energiaa. Tunnissa se kuluttaa yhtä paljon tai jopa enemmän sähköä kuin yli 300 litrainen pakastin vuorokaudessa. Monet ruoat voi laittaa jo lämpenevään uuniin, mikä lyhentää paistoaikaa. Uunin voi laittaa myös pois päältä jo ennen, kun ruoka on kypsää, koska lämpö säilyy uunissa jopa 20 min ennen kuin alkaa huomattavasti laskea.
  7. Ruoan kunnollinen jäähdyttäminen. Jääkaappi tarvitsee sitä enemmän energiaa mitä lämpimämmän ruoan sinne laittaa. Sama juttu on pakastimen kanssa.

Enegia Group Oy on Pohjoismaiden johtava riippumaton energianhallinnan asiantuntijayritys.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.12.2021

Älä tuki viemäriä jouluruokien rasvoilla ja siivousliinoilla!

Viemäreissä rasva jähmettyy ja kertyy putkien seinämiin ja sitä kautta altistaa putken vielä isommalle tukokselle. Kun esimerkiksi putken mutkaan kertyy talouspaperia, hiuksia, tulitikkuja ja vanupuikkoja niin tukos alkaa olla valmis. Mutakylpy kylpyhuoneessa on jouluaattona ikävä yllätys.

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

6.5.2022

Riittävästä ilmanvaihdosta syytä huolehtia: Viisi vinkkiä allergiakauteen

Katupöly- ja siitepölykausi ovat alkaneet eteläisimmässä Suomessa, ja syksyyn asti kestävä kausi kiusaa monia allergisia. Aina edes sisätiloissa pysytteleminen ei auta, sillä allergeenihiukkaset kulkevat helposti sisätiloihin, jos niitä ei osaa ottaa ilmanvaihdossa huomioon. Talotekniikkayritys Aren rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa viisi vinkkiä, jotka saattavat helpottaa allergisen elämää.

suurten asuinrakennusten

14.10.2022

Suurten asuinrakennusten energiansäästövinkit ammattilaisille

Motiva, Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto kertovat kiinteistöammattilaisille vinkkejä suurten asuinrakennusten energiansäästöön. Ensimmäisenä kannattaa pienentää yleisten tilojen lämpötiloja ja tarkistaa ilmanvaihto.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti