Rakennetun ympäristön päästöistä valtaosa johtuu kiinteistöjen lämmityksestä

Rakennusten käytönaikaisesta energiankulutuksesta muodostuu kolme neljäsosaa Suomen koko rakennetun ympäristön vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Loput aiheutuvat rakennusmateriaaleista, työmaatoiminnoista ja kuljetuksesta.

Vaikka vähäpäästöisempiin energialähteisiin siirtyminen on pienentänyt rakennusten käyttövaiheen hiilijalanjälkeä yli neljänneksellä viime vuosikymmenellä, on rakennusten energiankulutus yhä niiden ylivoimaisesti suurin kasvihuonekaasujen päästölähde.

Nopeisiin päästövähennyksiin pääsemiseksi on tärkeintä leikata nykyisen rakennuskannan energiankulutusta ja kehittää sen energiamuotoja, mikä tarkoittaa käytännössä energiatehokkuutta parantavia toimenpiteitä, kuten lämmön talteenottoa ja esimerkiksi lämpöpumppujen tai aurinkoenergian parempaa hyödyntämistä, sanoo Rakennusteollisuus RT:n ympäristö- ja energiajohtaja Pekka Vuorinen liiton tiedotteessa. Talojen energiaremontit vapauttavat energiaa käytettäväksi yhteiskunnan muille sektoreille, Vuorinen lisää.

Koska suurin osa kerrostaloista on kytketty kaukolämpöön ja kaukolämmön osuus käytetystä energiasta on suurin, on myös edistettävä kaukolämmön vähäpäästöisempien tuotantomuotojen käyttöönottoa.

Lue lisää Rakennusteollisuus RT:n tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

31.1.2023

Kiinteistö- ja rakentamisala: Suomi tarvitsee rakennetun ympäristön ministerin

Kiinteistö- ja rakentamisalan järjestöt julkaisivat tavoitteensa hallituskaudelle 2023–2027. Järjestöt peräänkuuluttavat vahvaa sitoutumista vihreää siirtymää tukevaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitukseen sekä ratkaisuja osaajapulaan.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti