Kevättalkoot ovat taloyhtiöissä jo käynnissä. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa on syytä ottaa huomioon.
1. Ota talkoovakuutus
Varsinkin pienissä taloyhtiöissä useimmat talon ja pihan kunnostustyöt hoidetaan talkoilla. Se tulee halvemmaksi kuin työn teettäminen ulkopuolisella. Taloyhtiön on syytä ottaa talkoolaisille talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten.
Talkoolainen voi esimerkiksi liukastua tai pudota tikkailta. Talkoovakuutus korvaa talkootyön aikana sattuneen tapaturman aiheuttamia hoitokuluja, pysyvän haitan tai jopa kuoleman. Se voi äärimmäisessä tapauksessa pelastaa taloyhtiön kalliilta oikeusprosessilta.
Jos talkoista maksetaan palkkaa tai muuta vastiketta, osallistujille tulee ottaa talkoovakuutuksen sijaan työtapaturmavakuutus.
2. Tiedota etukäteen
Talkookutsu on hyvä lähettää hyvissä ajoin, jotta mahdollisimman moni pääsee mukaan. Talkoot ovat mukavaa yhdessä tekemistä, joten kutsussakin kannattaa käyttää kannustavaa sävyä. Kutsussa voi kertoa, millaisia töitä on tarkoitus tehdä, ja mainita myös talkoovakuutuksen.
Talkoisiin sopivia tehtäviä ovat muun muassa puutarhatyöt, lasten leikkivälineiden kunnostus, jätekatoksen ja varastotilojen siivous sekä aidan ja piharakennusten maalaus. Kaikkia töitä ei pienessäkään taloyhtiössä voi tehdä talkoilla: esimerkiksi katon puhdistus ei sovi talkootyöksi, sillä siinä on putoamisriski. Kattotyöt tulee aina jättää ammattilaiselle.
Talkoopäivänä tehtävistä voi tulostaa listan, josta kukin voi valita itselleen sopivan. Taloyhtiön hallituksen kannattaa myös valita joukostaan joku, joka vastaa tehtävien organisoinnista ja neuvoo ihmisiä, jos he eivät löydä itselleen tehtävää.
3. Työvälineet kuntoon
Taloyhtiöltä tulisi löytyä kaikki talkoiden perusvälineet: haravat, kottikärryt ja ruohonleikkurit. Talkoiden tehtävälistasta voi tarkistaa, mitä muita työvälineitä tarvitaan. Tehtävälista kannattaa laatia hyvissä ajoin, jotta tarvittavat välineet ehditään etsiä, huoltaa ja hankkia.
Uusia välineitä hankittaessa on myös hyvä olla ajoissa liikkeellä ja päättää selkeästi, kuka hankkii mitäkin. Talkoolaiset voivat tuoda lisäksi omia välineitään.
Kukin talkoolainen huolehtii itse talkoisiin sopivasta vaatetuksesta, mutta taloyhtiö voi varautua muutamalla ylimääräisellä puutarhahanskaparilla, jos kaikki eivät omista sellaisia.
4. Talkoot ovat aina vapaaehtoiset
Ketään osakasta ei voi pakottaa tekemään talkootyönä mitään yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvaa. Jos joku kieltäytyy talkoista, muut osakkaat voivat halutessaan tehdä myös kieltäytyvän osakkaan osuuden töistä.
Toinen vaihtoehto on, että taloyhtiö teettää työn ulkopuolisella palveluntarjoajalla ja tästä aiheutunut kulu kanavoituu kaikille osakkaille hoitovastikkeena. Talkoista kieltäytyvää osakasta ei voida laskuttaa yksin ulkopuolisen palveluntarjoajan tekemästä työstä.
Talkoo-osallistujien määrää voidaan yrittää kasvattaa sillä, että talkootehtäviä jaettaessa huomioidaan taloyhtiön eri ikäiset ja eri kuntoiset asukkaat. Kaikkien ei tarvitse haravoida tai perata kukkamaata, vaan jonkun tehtävänä voi olla esimerkiksi taloyhtiön yhteisissä tiloissa olevan tavaran läpikäynti.
Työt kannattaa jakaa tärkeisiin ja vähemmän tärkeisiin: esimerkiksi lasten leikkivälineiden tarkastus ja huolto on tärkeää tehdä joka kevät, mutta rikkaruohot ehtii kitkeä myöhemminkin. Näin talkoista ei tule suorittamista ja rento meininki säilyy.
5. Muista iloinen mieli ja tarjoilut
Talkoot ovat ensisijaisesti kivaa yhdessä tekemistä, ei pakkotyömaa. Talkoilla onkin usein yhteishenkeä nostava vaikutus: asukkaat voivat töitä tehdessä samalla tutustua toisiinsa. Kun tullaan tutuiksi, taloyhtiön asioita on helpompi hoitaa ja naapurilta voi kysyä apua pieneenkin pulmaan.
Talkoista ei makseta palkkiota, mutta talkoolaisille kannattaa silti tarjota jotain pientä vaivanpalkkaa. Kahvi, pullat, keksit ja mehu tekevät varmasti kauppansa ahkerille talkoolaisille. Jos taloyhtiössä on kokkausintoinen, voi talkooväelle tarjota lämmintä ruokaakin.
Talkootarjoiluiden määrässä on kuitenkin syytä pysyä kohtuudessa, jotta niiden hinta ei nouse liian korkeaksi. Taloyhtiön hallitus voi päättää keskuudestaan talkootarjoilut hankkivan henkilön.
Jätteiden lajitteluvinkit pihatalkoisiin
- Istutettavien kukkien ja taimien mukana tulleet muoviset ruukut voi lajitella muovipakkauskeräykseen.
- Rikkoutuneet pulkat tai lumen alta paljastuneet lelut eivät kuulu muovipakkauskeräykseen vaan sekajätteeseen.
- Tyhjät multasäkit voi laittaa muovipakkauskeräykseen. Pussia ei kuitenkaan kannata kääntää, jotta muovijalostamon optinen tunnistin tunnistaa muovilaadun.
- Tyhjät paristot ja pienakut tulee palauttaa navat teipattuina kauppoihin ja kioskeihin.
- Varastoista löytyneet vanhat polkupyörät on hyvä toimittaa esimerkiksi lähimpään kierrätyskeskukseen.
- Pihatalkoiden eväiden pakkaukset kannattaa lajitella materiaalinsa mukaan eikä heittää sekajätteeseen. Kahvipaketit ovat useimmiten pääosin muovia, joten niiden paikka on muovipakkauskeräys.
Lähde: Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy
Lue lisäksi: Talkoovakuutus tuo osakkaalle turvaa
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään