Vain 18 prosenttia yksityisistä vuokranantajista nostaa vuokraa vuosittain

Vuokrien nousu on puhuttanut viime vuosina. Yksi merkittävä vuokria ohjaava tekijä on hoitokulujen kasvu. Yksityiset vuokranantajat eivät kuitenkaan ole ulosmitanneet kustannusten huimaa nousua vuokrankorotuksiin. Suomen Vuokranantajien tekemästä kyselystä selviää, että vain 18 prosenttia yksityisistä vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain. Yksityiset vuokranantajat nostavat vuokraa lähinnä vuokralaisen vaihtuessa tai vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä.

-Yksityiset vuokranantajat ovat vuokra-asuntomarkkinoiden joustavin toimijaryhmä ja kiistatta toimivat myös puskurina vuokrien nousulle vuokra-asuntomarkkinoilla, näkee Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva. Markkinatilanne on tällä hetkellä sellainen, että hyvä vuokralainen nousee tärkeämmäksi kuin vuokrankorotukset, Koro-Kanerva jatkaa.

Suomen Vuokranantajien teettämän kyselyn mukaan suurin osa vuokranantajista harkitsee vuokrankorotuksia tapauskohtaisesti. Noin 28 prosenttia vastanneista ei korota vuokraa säännöllisesti, ja vain 18 prosenttia vuokranantajista korottaa vuokraa vuosittain.

Hyvistä vuokralaisista kannattaa nyt pitää kiinni, koska hyvän ja maksuhaluisen vuokralaisen löytäminen ei ole itsestään selvää. Kasvukeskuksiin on tämän vuoden aikana syntynyt merkittävästi uudistuotantoa, mikä on tuonut vuokralaisille lisää vaihtoehtoja.

Hyvä vuokranantaja erottuu edukseen

-Kun uusia asuntoja syntyy nopeasti pienelle alueelle syntyy tarjontapiikki, jossa on ainakin hetkellisesti vaikeampi saada asuntoa vuokrattua. Hyvä vuokranantaja kuitenkin erottuu edukseen ja todennäköisimmin nappaa parhaat vuokralaiset. Hyvään vuokranantajuuteen kannattaa siis panostaa, Koro-Kanerva vakuuttaa.

Vuokranantajien kyselyn mukaan yleisin vuokrankorotusperuste on edelleen elinkustannusindeksi. Noin 38 prosenttia vastanneista käyttää elinkustannusindeksiä korotusperusteena. Vaikka vuokrasopimuksessa on vuokrankorotuspykälä, saatetaan korotus silti jättää tekemättä.

– Pitkällä tähtäimellä on järkevää sopia yhdessä vuokralaisen kanssa maltillisista vuosittaisista korotuksista. Näin kummallekaan osapuolelle ei tule yllätyksiä ja edellytykset onnistuneelle vuokrasuhteelle ovat paremmat, sanoo Koro-Kanerva.

Tulokset perustuvat Suomen Vuokranantajien marras-joulukuussa 2016 tehtyyn Vuokranantaja2016 -kyselyyn. Kyselyyn vastasi kaikkiaan yli 3000 yksityistä vuokranantajaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen osakeasuntojen hinnat

27.10.2023

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat heinä-syyskuussa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat tämän vuoden kolmannella neljänneksellä 7,3 prosenttia edellisestä vuodesta ja 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä, kertoo Tilastokeskus. Erityisesti hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla. Uusien asuntojen kauppa käy yhä heikosti.

taloyhtiöiden kustannukset

12.9.2023

Indeksitalo-tutkimus: Taloyhtiöiden kustannukset nousseet laajasti

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänäkin vuonna tuntuvasti, ja nousu on ollut aiempaa laaja-alaisempaa. Vertailun kalleimmat kunnat ovat Helsinki, Järvenpää ja Hämeenlinna. Sähköenergia on halventunut, mutta perusmaksut ja siirtohinnat nousseet.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

19.10.2023

Vapaarahoitteiset vuokrat nousivat heinä-syyskuussa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä-syyskuussa pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 2,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti