Vuokranantajan oikeus päästä asuinhuoneistoon

Huoneiston kunnon ja hoidon valvomista varten vuokralaisen on viivytyksettä sopivana aikana päästettävä vuokranantaja huoneistoon.

Jos huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleen vuokrattavissa, vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa vuokranantajalle ja vuokralaiselle sopivana aikana. Laki lähtee siitä, että vuokralaisen kanssa tulee sopia huoneistossa käynnistä eikä vuokranantajalla ole oikeutta käydä huoneistossa ilman vuokralaisen suostumusta.

Vuokralainen ei vastaa yhteydenottoihin

Aina käynnistä sopiminen ei ole mahdollista, jos vuokralaista ei useista yrityksistä huolimatta tavoiteta. Näissä tilanteissa vuokranantajan on syytä ilmoittaa tulostaan kirjallisesti etukäteen. Näyttövelvollisuus ilmoituksen toimittamisesta on vuokranantajalla. Käytännössä riittää, että ilmoituksen toimittaa sähköpostilla. Ilmoituksessa tulee mainita tarkka ajankohta, jolloin huoneistossa tullaa käymään, tulemisen syy ja yhteystiedot, joihin vuokralainen tulee ottaa yhteyttä, mikäli ajankohta ei vuokralaiselle sovi. Jos vuokralainen ei reagoi ilmoitukseen, katsotaan hänen hiljaisesti hyväksyneen asunnossa käymisen. Vuokranantajan tulee muistaa jättää käynnistä myös oma ilmoituksensa.

Vuokralainen estää huoneistoon pääsyn

Vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa myynnin taikka uudelleen vuokrauksen perusteella. Vaikka käynnin ajankohta on saatu sovittua, saattaa vuokralainen kuitenkin estää huoneistoon pääsemisen. Vuokranantajalla on tällöin oikeus pyytää virka-apua poliisilta, mutta käytännössä poliisin saaminen paikalle on haasteellista.  Jos vuokralainen kuitenkin aiheettomasti eli ilman hyväksyttävää perustetta vaikeuttaa asunnon näyttämistä uusille vuokralaisille, voi hänelle syntyä korvausvastuu esim. mahdollisesta tyhjästä kuukaudesta.

Huoneistossa käynti ilman lupaa

Jos huoneistoon mennään sopimatta siitä vuokralaisen kanssa, saattaa vuokranantajaa joutua vastuuseen tekemisistään. Vuokralainen voi tehdä rikosilmoituksen kotirauhan rikkomisesta, josta pahimmillaan seuraa sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta. Vaikka vankeutta vuokranantajalle huoneistoon menemisestä tuskin tuomittaisiin, olisi merkintä rikosrekisterissä kuitenkin muistuttamassa siitä, että seuraavalla kerralla tulee sovittua huoneistoon menemisestä hieman tarkemmin.

Välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä, vuokranantajan kannattaa pyrkiä pitämään sellaiset hyvät suhteet vuokralaiseen, että huoneistossa käynti ei aiheuta ylimääräisiä ongelmia. Harva vuokralainen kuitenkaan vastustaa sitä, että vuokranantaja käy esim. kerran vuodessa tarkistamassa huoneiston kunnon ja samalla vie vuokralaiselle pienen tuliaisen, vaikka kahvipaketin muodossa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti