Ympäristöministeriö selvittää puisten rakennusten ja rakennustuotteiden merkityksen hiilivarastona

Ympäristöministeriö teettää selvityksen suomalaiseen rakennuskantaan sitoutuneesta hiilen varastosta ja sen kehittymisestä. Selvitys antaa tietoa siitä, miten eri rakennustavat vaikuttavat hiilivaraston kehittymiseen ja minkä tyyppinen puurakentaminen tuottaa suurimman ilmastohyödyn. Selvityksen tekee VTT ja se valmistuu alkusyksystä.

Metsien hakkuiden lisääntyessä ympäristöministeriö haluaa selvittää hiilen kiertoa metsästä tuotteisiin ja takaisin ilmakehään. Selvityksessä arvioidaan, miten pitkäksi aikaa puuhun sisältyvä hiili sitoutuu puun eri käyttökohteisiin. Arviossa otetaan huomioon myös vaikutukset hiilipäästöihin, kun vaihtoehtoisia ratkaisuja korvataan samat toimivuusvaatimukset täyttävillä puurakennusjärjestelmillä.

Hallitustenväliselle ilmastonmuutospaneelille (IPCC) tehtävässä kansallisessa kasvihuonekaasuraportoinnissa puutuotteisiimme sitoutunut hiilivarasto on todettu merkittäväksi. Hallitusohjelman mukaisesti Suomessa on tarvetta kehittää edelleen pitkäikäisiä puun käyttökohteita, sillä esimerkiksi puurakenteissa hiili varastoituu muuta käyttöä pidempään. Samalla metsienkäyttöä on syytä tarkastella kokonaisuutena, jossa kasvava metsä sitoo hiiltä ja toisaalta hiiltä vapautuu ilmakehään tuotteiden palaessa tai lahotessa.

Nyt käynnistyvä selvitys on osa puurakentamisen toimintaohjelmaa, joka toteuttaa hallituksen Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä -kärkihanketta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

parvekekaidejärjestelmien turvallisuus

31.5.2023

Parvekekaidejärjestelmien turvallisuutta aletaan selvittää

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt markkinavalvontahankkeen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta Tikkurilassa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Tavoitteena on, että toimialalle luodaan yhtenäinen ja selkeä mitoitus- ja testauskäytäntö.

energiatehokkuusdirektiivi

15.5.2023

EU:n vaatimuksiin energiatehokkuudesta odotetaan lievennyksiä

Euroopan parlamentin julkistama kanta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin päivitykseen on nostattanut pelkoja kiinteistöjen arvonkehityksestä ja tulevista pakkoremonteista. Parlamentin näkemyksen odotetaan kuitenkin vielä lieventyvän.

asuinrakennusten energia-avustus

7.9.2023

Järjestöt: Asuinrakennusten energia-avustusta jatkettava

Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä ei ole varattu määrärahoja asuinrakennusten energia-avustuksille. Kiinteistöalan järjestöt arvostelevat päätöstä. Asuinrakennusten korjaustarve on yhdeksän miljardia euroa ja kasvaa edelleen rakennuskannan ikääntyessä.

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti