YM: Palaute asumisoikeuslain uudistusehdotuksesta julkaistu

Asumisoikeuslain uudistusta koskevaan esitysluonnokseen tuli 20.5.-15.7. järjestetyllä lausuntokierroksella 70 lausuntoa. Palaute on sekä myönteistä että kriittistä vaihdellen huomattavasti lausunnonantajien ja aiheiden mukaan, ympäristöministeriö tiedottaa.

Lausunnonantajat ovat yksimielisiä siitä, että asumisoikeusjärjestelmää tulee kehittää, mutta näkemykset keinoista vaihtelevat. Nykyinen järjestelmä tarjoaa asukkaalle huoletonta asumista, jossa asunnoista ja asumisoikeusmaksun palautuksesta vastaa asumisoikeusyhtiö. Ympäristöministeriön valmistelema lakiesitys kehittää asumisoikeusasumista paremmaksi tältä pohjalta. Uudistuksen kohteena on asukasvalinta, asukashallinto ja rajoituksista vapauttaminen tietyissä tarkkaan määritellyissä poikkeustilanteissa. Pieni osa asumisoikeusasunnoista on asukaslähtöisissä asumisoikeusyhdistyksissä, ja myös tätä muotoa halutaan kehittää.

-Asukkaita huolettaa lausuntopalautteen mukaan muun muassa esitetty mahdollisuus vapauttaa asumisoikeusasunnot niitä koskevista rajoituksista, vaikkakin se olisi mahdollista vain tarkkaan rajatuissa poikkeustilanteissa. Rajoituksista vapauttamisen reunaehtoja haluttaisiin myös tiukentaa. Asukasvalinnan uudistuksen katsotaan heikentävän nykyisten hakijoiden oikeuksia. Asukkaat ehdottavat, että asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeen taso säädettäisiin ARA-vuokratasoa vastaavaksi.

-Kuntien mukaan uudistuksessa tulisi varmistaa uuden asukasvalintajärjestelmän yhdenmukaisuus ja siirtymäajan sujuvuus vaihdettaessa vanhasta järjestelmästä uuteen. Tähän toivotaan valvovan viranomaisen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n ohjeistusta ja asetustasoista sääntelyä.

-Myös asumisoikeusyhtiöt esittävät tarkennuksia lakiesityksen sisältämiin säännöksiin.

Esityksen valmistelua jatketaan lausuntopalaute huomioiden, ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyn aikana. Koska lakiesitys kytkeytyy monilla tavoin perusoikeuksiin, on siitä pyydetty lausunto myös oikeuskanslerinvirastosta.

Lue koko tiedote ja yhteenveto lausuntopalautteesta täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

22.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Picote tuo globaalin näkökulman putkien kunnostukseen

Picote tunnetaan rakenteita rikkomattomasta tekniikastaan myös Yhdysvalloissa, jonne se laajentui jo vuonna 2013. Nykyään Picotella työskentelee Pohjois-Amerikassa jo 10 työntekijää. Yritys laajentuu edelleen ja tekee jatkuvasti uusia innovaatioita.

Picote

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

harmaan talouden torjunta

5.5.2023

Harmaan talouden torjunta huomioitava rakennusurakoissa

Taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa huomioon harmaan talouden torjunta hankkiessaan palveluja ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Hallituksen kannattaa palkata ulkopuolinen projektijohtaja valvomaan urakoitsijan valintaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti