YM: Asumisoikeusjärjestelmää uudistava laki lausunnoille

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja lakiesityksestä, jolla vahvistetaan asumisoikeusjärjestelmän kohtuuhintaisuutta ja asukkaiden asemaa sekä yksinkertaistetaan asukasvalintaa. Tavoitteena on varmistaa, että asumisoikeusasuminen on toimiva ja houkutteleva asumismuoto myös tulevaisuudessa.

Ehdotuksen mukaan asukasvalinnassa siirryttäisiin määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään. Järjestelmää ylläpitäisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, ja asumisoikeusyhtiöt valitsisivat asukkaat ARA:n myöntämän jonotusnumeron perusteella. Asuntoa jo jonottaville varattaisiin kohtuullinen siirtymäaika uuteen järjestelmään. Uudistuksen myötä ARA:n asemaa järjestelmän valvojana vahvistettaisiin.

Myös asukkaiden tiedonsaantia ja mahdollisuuksia vaikuttaa lisättäisiin järjestelmän uudistuksessa monin tavoin. Muun muassa asukashallinnolle tiedotettavien tietojen tulisi jatkossa olla sähköisesti asukkaiden saatavilla. Asukasedustajien määrää taloyhtiön hallituksessa kasvatettaisiin 40 prosenttiin. Asukkaiden ja omistajan välinen yhteistyöelin voisi osallistua yhtiön asioiden, kuten korjaus- ja rahoitussuunnitelman, kilpailutuksien sekä käyttövastikkeiden tasausperiaatteiden käsittelyyn. Asukkaat voisivat myös valita valvojan valvomaan yhtiön toimintaa. Lakiesityksessä ehdotetaan myös valtakunnallisen asumisoikeusasioiden neuvottelukunnan perustamista.

Lue koko ympäristöministeriön tiedote.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asunto-osakeyhtiölaki

10.10.2023

Asunto-osakeyhtiöt tarvitsevat edelleen oman lain

Asunto-osakeyhtiölaki on nimenomaan taloyhtiöitä varten säädetty laki. Ennen ensimmäistä asunto-osakeyhtiölakia myös taloyhtiöiden toimintaa ohjasi osakeyhtiölaki. Aikaa myöten kävi kuitenkin selväksi, että taloyhtiöt tarvitsevat oman lainsäädännön.

Tilaajille

palovaroitinlaki

23.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Palovaroitinlaki muuttuu 1.1.2024 – Oletko valmis?

Pelastuslaki uudistuu 1.1.2024, minkä myötä vastuu asuinhuoneistojen palovaroittimien ylläpidosta ja toimivuudesta siirtyy asukkaalta taloyhtiölle. Lakimuutoksen tavoitteena on edistää taloyhtiöissä asuvien ihmisten turvallisuutta.

Safetum

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

kestävä asuminen

12.9.2023

Lakimuutos kannustaa kestävään asumiseen

Kesäkuussa voimaan tullut lakimuutos kannustaa taloyhtiöitä kestävää asumista edistäviin hankkeisiin. Uudistuksista, joilla parannetaan merkittävästi kiinteistön tai rakennuksen käytön kestävyyttä, voidaan vastedes päättää enemmistöpäätöksellä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti