Yhä useampi omakotitalo maksaa yli puoli miljoonaa

Tammi–heinäkuun aikana Espoossa myydyistä omakotitaloista 60 prosenttia myytiin yli 500 000 eurolla, kertoo Huoneistokeskus Talouselämä-lehden artikkelissa.

− Olemme itsekin yllättyneitä omakotitalojen hintatrendin kehityksestä, sanoo Huoneistokeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Eija Miehola.

Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Luvut siis kuvaavat hyvin pääkaupunkiseudun kiinteistökauppoja.

Espoo erottuu joukosta

Mieholan mukaan trendi näkyy lähinnä isoissa kaupungeissa.

Yli 500 000 euron omakotitalojen osuus on kasvanut Espoon ja Helsingin lisäksi myös Vantaalla, Tampereella ja Turussa, joskin näissä kaupungeissa niiden osuus on selvästi pienempi kuin Helsingissä ja Espoossa.

Muualla kuin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa yli puolen miljoonan omakotitaloja on myyty vain vähän. Silti myös muissa suurissa kaupungeissa aiempaa kalliimpien omakotitalojen osuus myydyistä kiinteistöistä on kasvanut. Kasvua on ollut erityisesti yli 300 000 euron omakotitalojen kauppamäärissä kautta maan.

Lähemmäs 17 prosentin kasvu

Yli 500 000 euron asuntojen osuuden kasvua selittää se, että omakotitalojen suosio on ylipäätään kasvanut. Suomalaiset ovat etsineet tänä vuonna suurempia koteja kuin tavallisesti.

Hintaseurantapalvelun tietojen mukaan tammi–heinäkuussa 2021 omakotitaloja myytiin Suomessa 16,8 prosenttia enemmän kuin normaaleina vuosina.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius arvioi, että asunnon ostajat haluavat parantaa asumisen laatuaan. Hänen mukaansa etätyöt ja niihin liittyvät tilatarpeet ovat tulleet jäädäkseen ja matkustamisesta säästyneet varat halutaan sijoittaa asumismukavuuteen.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.7.2015

Puolisoiden yhteinen koti

Puolisot voivat omistaa yhteisenä kotina käytetyn asunnon yhdessä, tai asunto voi olla yksin toisen puolison omistama. Henkilöt voivat olla keskenään avio- tai avoliitossa, mistä johtuen esimerkiksi asunnon myyntiä ja perintöoikeutta koskevat säännökset ovat erilaisia. Avioliittolain säännökset omaisuudesta eivät koske avopuolisoita.

13.6.2019

Oletko vuokraamassa omakotitaloa? Vältä karikot huolellisella sopimuksella

Harkitsetko omakotitalosi vuokraamista kesäloman ajaksi tai pidemmäksi aikaa? Omakotitalon vuokraukseen sovelletaan samoja pelisääntöjä kuin muidenkin asuinhuoneistojen vuokraukseen. Moni vuokranantaja kuitenkin arkailee omakotitalon vuokrausta, koska pelkää talon huoltotoimien jäävän tekemättä ja pihanhoidon rempalleen.

23.2.2017

Yhä useampi vanhus elää vanhan ja liian isoksi käyneen asunnon loukussa

Monet vanhukset haaveilevat uudesta hyväkuntoisesta kodista lähellä palveluja. Voimat eivät enää riitä ison talon tai kodin kunnossapitoon, mutta ajatukset rakkaasta kodista luopumisesta ja raskaasta muuttorupeamasta ahdistavat. Erityisen hankala tilanne on maaseudulla omakotitalossa yksin asuvalla vanhuksella.

1.4.2022

Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet. – Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti