Yhä useampi omakotitalo maksaa yli puoli miljoonaa

Tammi–heinäkuun aikana Espoossa myydyistä omakotitaloista 60 prosenttia myytiin yli 500 000 eurolla, kertoo Huoneistokeskus Talouselämä-lehden artikkelissa.

− Olemme itsekin yllättyneitä omakotitalojen hintatrendin kehityksestä, sanoo Huoneistokeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Eija Miehola.

Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Luvut siis kuvaavat hyvin pääkaupunkiseudun kiinteistökauppoja.

Espoo erottuu joukosta

Mieholan mukaan trendi näkyy lähinnä isoissa kaupungeissa.

Yli 500 000 euron omakotitalojen osuus on kasvanut Espoon ja Helsingin lisäksi myös Vantaalla, Tampereella ja Turussa, joskin näissä kaupungeissa niiden osuus on selvästi pienempi kuin Helsingissä ja Espoossa.

Muualla kuin pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa yli puolen miljoonan omakotitaloja on myyty vain vähän. Silti myös muissa suurissa kaupungeissa aiempaa kalliimpien omakotitalojen osuus myydyistä kiinteistöistä on kasvanut. Kasvua on ollut erityisesti yli 300 000 euron omakotitalojen kauppamäärissä kautta maan.

Lähemmäs 17 prosentin kasvu

Yli 500 000 euron asuntojen osuuden kasvua selittää se, että omakotitalojen suosio on ylipäätään kasvanut. Suomalaiset ovat etsineet tänä vuonna suurempia koteja kuin tavallisesti.

Hintaseurantapalvelun tietojen mukaan tammi–heinäkuussa 2021 omakotitaloja myytiin Suomessa 16,8 prosenttia enemmän kuin normaaleina vuosina.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius arvioi, että asunnon ostajat haluavat parantaa asumisen laatuaan. Hänen mukaansa etätyöt ja niihin liittyvät tilatarpeet ovat tulleet jäädäkseen ja matkustamisesta säästyneet varat halutaan sijoittaa asumismukavuuteen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.4.2022

Kiinteistön kunto ja lämmitysmuoto kiinnostavat omakotitalojen ostajia

Viime vuonna vanhoja omakotitaloja ostettiin 17 443 kappaletta, mikä oli 9,5 % enemmän kuin vuonna 2020. Vanhoja omakotitaloja ovat kaikki muut paitsi juuri valmistuneet. – Omakotitalojen kysyntä on kasvussa, ja samaan aikaan useilla alueilla ostajia kiinnostavia omakotitaloja on liian vähän myynnissä.

omakotitalo

26.9.2022

Suomalainen haaveilee yhä omakotitalosta

Suomalaisten unelmakoti on edelleen omakotitalo, selviää LähiTapiolan kyselystä. Talon halutaan olevan omistusasunto ja sijaitsevan luonnon ja palveluiden lähellä. Esteenä unelmille on kuitenkin usein raha.

28.3.2022

Hangon asuntomarkkinoilla on nyt imua

Asuntomarkkinat jatkuvat kuumana tänäkin vuonna Hangossa, jossa kohteita on myynnissä selvästi vähemmän kuin on kysyntää. Koronapandemia toi etätyöläiset Hankoon jo yli vuosi sitten, mikä on myös näkynyt asuntokaupassa. Etenkin omakotitalojen kysyntä on merkittävästi kasvanut.

eu-direktiivi

7.3.2023

Kiinteistöliitto varoittaa: EU-direktiivi toisi turhia korjauksia

EU-parlamentti äänestää maaliskuun puolivälissä uudistuksesta, joka toteutuessaan ajaisi noin puolet suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista mittaviin korjauksiin kymmenen vuoden kuluessa. Tämä aiheuttaisi kotitalouksille haasteita ja tulisi kalliiksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti